Băncile cipriote preluate de Piraeus Bank au şters milioane de euro din creditele mai multor politicieni influenţi

Băncile cipriote preluate de Piraeus Bank au şters milioane de euro din creditele mai multor politicieni influenţi

Cele mai importante trei bănci cipriote sunt implicate într-un scandal al creditelor bancare.

O listă care cuprinde mai multe companii cipriote şi politicieni care au obţinut milioane de euro în credite oferite de cele mai mari trei bănci ale ţării, implicate în reforma sistemului bancar cipriot pe fondul crizei financiare fără precedent, a fost înaintată Comisiei de Etică din parlamentul ţării, după ce a apărut în presa locală, informează agenţia de ştiri Ekathimerini.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bank of Cyprus, Laiki şi Hellenic Bank, preluate la începutul acestei săptămâni de Piraeus Bank, au şters creditele din ultimii patru ani ale mai multor companii, politicieni şi autorităţi oficiale, datoriile lor depăşind pragul milioanelor de euro. Printre cei favorizaţi se numără politicieni care aparţin tuturor partidelor din Cipru, cu excepţia Partidului Social Democrat şi din afara Mişcării Sociale Ecologice.

Presa din Cipru a dezvăluit cum Bank of Cyprus a şters un credit de 2,8 milioane de euro pentru dezvoltarea unui hotel a cărui conducere are legături strânse cu Partidul comunist Progresist, dar şi părţi considerabile din alte împrumuturi. O uniune naţională a muncii din ţara mediteraneeană a  de fost scutită de o datorie de 193.000 euro dintr-un credit de 554.000 de euro, iar unei alte companii i-au fost şterse 110.000 milioane de euro parte a unui credit de 1,83 milioane de euro. 

Un deputat influent membru al Adunării Democrate are cu 101.000 de euro mai puţin din creditul iniţial de 168.000 de euro, iar o companie deţinută de fratele unui fost ministru al Partidului Democratic s-a bucurat de o reducere de 1,28 de milioane de euro din creditul iniţial de 1,59 de milioane de euro. Companii care au legături cu unul dintre conducătorii Bank of Cyprus au fost enumerate printre cele care au obţinut scutiri importante din datorii,  potrivit publicaţiei „Ethos”, citată de Ekathimerini.

Pe de altă parte, Laiki Bank a eliminat complet mai multe credite obţinute de membri ai Partidul Progresist şi din cadrul Adunării Democrate. O parte de 5,8 miliarde de dolari ai unui credit a fost ştearsă din creditul unei companii al cărei acţionar principal este un binecunoscut politician cipriot, informează presa locală.

Hellenic Bank este implicată într-un singur caz de reducere ilegală a creditului, fiind totodată cea mai mică bancă dintre cele trei şi cea mai puţin problematică. 

Potrivit informaţiilor, Hellenic Bank a eliminat 543.000 de euro dintr-o datorie de 1,65 de milioane de euro care figura în contul unui partid cipriot mai redus ca mărime.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările