Baltakos, „mână dreaptă” a prim-ministrului Samaras şi-a dat demisia în urma acuzaţiilor de încheiere a unei înţelegeri cu Zorii Aurii

Baltakos, „mână
dreaptă” a prim-ministrului Samaras şi-a dat demisia în urma acuzaţiilor de
încheiere a unei înţelegeri cu Zorii Aurii

Fostul secretar general al Guvernului, Panayiotis Baltakos. FOTO: Le Monde

Secretarul general al Guvernului condus de prim-ministrul grec Antonis Samaras a demisionat miercuri în urma informaţiilor din media care îl prezintă pe acesta ca având legături strânse cu partidul neonazist Zorii Aurii, informează „Le Monde”, ediţia electronică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Parlamentul elen a votat miercuri ridicarea imunităţii parlamentare a cinci deputaţi din cadrul formaţiunii Zorii Aurii, printre aceştia fiind şi purtătorul de cuvânt Ilias Kassidiaris. Purtătorul de cuvânt al acestei formaţiuni a oferit mediei din Grecia un filmare în care Panayiotis Baltakos, mâna dreaptă a prim-ministrului Samaras, îi spune cadrul unei întâlniri că ofensiva judiciară orientată împotriva Zorilor Aurii are la bază o iniţiativă a actualului Guvern.

La scurt timp după apariţia în media a filmării, Baltakos şi-a depus demisia, specificând faptul că părăseşte funcţia sa din cauza „unor motive de natură personală după vacarmul provocat de acest subiect”. Mâna dreapta a lui Samaras a recunoscut, în acelaşi timp că s-a întâlnit cu Ilias Kassidiaris în clădirea Parlamentului, în zilele din octombrie care au precedat punerea sub acuzare a mai multor deputaţi ai Zorilor Aurii, după asasinarea unui muzician grec de un membru al formaţiunii extremiste.

„Birourile guvernamentale şi cele ale Zorilor Aurii sunt apropiate (…) Am fost presat să afirm că am participat la o conspiraţie împotriva Zorilor Aurii şi eu am încercat să mă apăr”, a declarat fostul secretar general Guvernului.

Filmarea care a dus la demisia lui Baltakos a fost realizată cu o cameră ascunsă într-un birou de Kassidiaris, secretarului general al Guvernului fiindu-i auzită vocea, fără a a-i fi văzut şi chipul. Mâna dreapta a lui Samaras explică faptul că miniştrii Justiţiei şi Ordinii Publice „l-au convins” pe procurorul Curţii Supreme de a iniţia procedurile de punere sub acuzaţie a deputaţilor formaţiunii Zorii Aurii.

Potrivit lui Baltakos, miniştrii în cauză l-au convins de procurorul general că deputaţii Zorilor Aurii sunt „nazişti şi idolatrii”. În plus, ministrul Justiţiei din Grecia, Charalambos Athanassiou, a asigurat, ulterior, punerea sub acuzare a parlamentarilor formaţiunii extremiste „nu au la bază decât motive judiciare”.  

Zorii Aurii au în prezent un procent de aproape 8% intenţie de vot, potrivit sondajelor elene. De asemenea, în urma deciziei reprezentaţilor legislativului, 14 din cei 16 deputaţi vizaţi de justiţie, au pierdut imunitatea parlamentară. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: