Baby boom sub bombe sau paradoxul de la Avdiivka: cum creşte războiul rata natalităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinere mame pe o stradă din Avdiivka FOTO AFP
Tinere mame pe o stradă din Avdiivka FOTO AFP

La 40 de ani, Olena Gorbatova a dat naştere celui de-al treilea copil în condiţii pe care nimeni nu şi le-ar dori, în vacarmul împuşcăturilor şi exploziilor, pe linia de front din estul Ucrainei.

Această femeie din Avdiivka, un oraş industrial devenit teatrul unor lupte crâncene între armata ucraineană şi separatiştii proruşi, a reuşit să-şi păstreze calmul în timpul naşterii imaginându-şi că zgomotele produse de arme de foc şi bombe nu anunţau morţi, ci vestea venirii pe lume a fiicei sale, pe care a numit-o Miroslava, adică „glorie şi pace“ în rusă şi în ucraineană, transmite AFP.

Această naştere în vreme de război nu este neobişnuită. În ciuda sângelui împrăştiat pe asfalt, Avdiivka trece printr-o perioadă de creştere a ratei natalităţii pe care medicii o atribuie atât instinctului locuitorilor de a rămâne în cuplu, cât şi bulversării hormonale a femeilor.

„În ultimii ani am adus pe lume mulţi bebeluşi pentru familii formate din soţi de 40 de ani“, mărturiseşte pentru AFP medicul ginecolog Svetlana Homşenko, care lucrează de ani buni în acest orăşel de aproximativ 20.000 de locuitori distrus în mare parte de război.

„Unii dintre aceşti soţi au tot încercat, timp de mai mulţi ani, să aibă copii, dar fără succes, fiind consideraţi în cele din urmă constituenţi de familii sterile. Se vede că stresul este un factor“ al natalităţii, subliniază ea.

Naşteri la lumina lumânării

Serghei, soţul Olenei, trebuie să treacă de mai multe baraje ale armatei pentru a ajunge la maternitate. Acolo femeile pe punctul de a naşte stau întinse alături de răniţi.

Serghei recunoaşte că mulţi au încercat să-l descurajeze să facă al treilea copil, în contextul în care războiul, soldat până acum cu peste 10.000 de morţi şi 25.000 de răniţi, va intra în curând în al patrulea an. „Totuşi am decis să-l facem“, a spus el, zâmbind.

Locuitorii din Avdiivka mai glumesc uneori că sporirea natalităţii se datorează prezenţei militarilor ucraineni, însă nu există vreun studiu ştiinţific care să explice de ce cuplurile fac mai mult sex şi sunt mai fertile în vreme de război.

Svetlana Homşenko are propriile statistici. La începutul războiului, în 2014, Avdiivka înregistra 45 de naşteri. Numărul naşterilor aproape că s-a triplat în doi ani, ajungând la 110 la începutul lui 2016, chiar dacă o parte a populaţiei a fugit din calea gloanţelor.

Ea îşi aminteşte că au existat numeroase scene de groază, când femeile erau nevoite să se ascundă în subsolul spitalului pentru a se proteja de cioburile geamurilor suflate de bombe şi de obuzele căzute în curte.

Mai mult, în acest cadru instabil şi primejdios, penele de curent erau la ordinea zilei şi le dădea mari bătăi de cap atât medicilor, cât şi familiilor. Multe naşteri au avut loc la lumina lumânării. Între timp, alte geamuri au fost puse şi un generator este pregătit să asigure alimentarea cu electricittatea în caz de noi întreruperi. Icoanele, în schimb, au rămas la locul lor. „Le ajută pe mame să se calmeze. Oamenii au devenit foarte superstiţioşi“, explică medicul.

Glorie păcii

Maternitatea din Avdiivka a rămas deschisă chiar şi în cele mai grele zile ale lunii februarie, când 35 de oameni au fost ucişi în lupte.

„Lucram în timp ce oamenii mureau. Am fost nevoiţi să transferăm unele femei pe punctul de a naşte în oraşele vecine, fiindcă nu aveam căldură şi nici apă curentă“, îşi aminteşte din nou Svetlana Homşenko.

În prezent un calm relativ domneşte şi alţi bebeluşi sunt aşteptaţi să vină pe lume. „Situaţia s-a normalizat, dacă se poate vorbi de aşa ceva în vreme de război“, spune ea, oftând.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite