Axa iliberalismului care ameninţă Europa: legătura Rusiei cu extrema-dreaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Matteo Salvini FOTO Arhiva
Matteo Salvini FOTO Arhiva

La fel cum Vladimir Putin nu-şi ascunde dispreţul pentru liberalismul vestic, prietenii săi europeni de extremă-dreapta nu ţin secret faptul că au o admiraţie profundă pentru preşedintele rus şi politicile sale.

Fiecare dintre părţi neagă vehement că aceste conexiuni se întind dincolo de aria politică şi înspre finanţările secrete din partea Rusiei pentru extrema-dreaptă. Totuşi, guvernele UE, serviciile de securitate şi investigatorii judiciari nu sunt convinşi, scrie Financial Times. 

Săptămâna trecută, a apărut informaţia conorm căreia magistraţii din Milano efectuează o investigaţie în ceea ce priveşte un posibil caz internaţional de corupţie, după ce BuzzFeed a dezvăluit că partidul italian de guvernământ Liga a încercat să obţină zeci de milioane de euro dintr-o afacere clandestină cu petrol rus.

Matteo Salvini, liderul Ligii, cel mai cunoscut politician din guvernul populist şi neconvenţional al Italiei, neagă că ar fi comis vreo ilegalitate. Dacă a existat, la un moment dat, vreo propunere de acord, se pare că nu a avut nicio finalitate. Însă există asemănări flagranteîntre cazul italian şi cel în care liderii partidului austriac de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (FPO) au fost surprinşi într-un video,propunând contracte guvernamentale în schimbul susţinerii financiare din partea ruşilor. Scandalul a dus la prăbuşirea coaliţiei de guvernământ de la Viena, din care FPO făcea parte.

Încurajarea reciprocă dintre Kremlin şi extrema-dreaptă europeană nu ar trebui să ascundă faptul că ingerinţele ruseăn politica UE sunt fluide din punct de vedere ideologic, ca să nu spunem amorale. Spre deosebire de vremurile sovietice, când Moscova oferea o mână de ajutor partidelor comuniste occidentale, Rusia de sub Putin colaborează cu extrema-dreaptă stânga radicală şi mişcările antiinstituţionale. De asemenea, Moscova cultivă legături cu şi adună material compromiţător despre politicieni importanţi.

La ordinea zilei, valuri de propagandă şi fake news curg dinspre Rusia lui Putin, pe direcţia ţărilor UE. Obiectivele sunt transparente: semănarea diviziunilor în societăţile europene, demoralizarea încrederii publicului în sistemele politice şi valorile liberalismului, promovarea tendinţelor rusofile şi subminarea frontului comun pe care UE l-a adoptat în ceea ce priveşte Moscova, în special de la anexarea Crimeei de către Kremlin şi intervenţia din estul Ucrainei. Desigur, problemele democraţiilor europene, precum şi cele ale SUA îşi au originile, în mare parte, în interiorul propriilor graniţe. Rusia nu le-a creat, dar le exploatează. Mai mult, în ţări ca Italia, dorinţa pentru o relaţie apropiată cu Moscova nu este limitată doar la extrema-dreaptă, deşi Liga a mers mai departe decât orice alt partid prin semnarea unui pact de cooperare cu formaţiunea Rusia Unită a lui Putin. Acesta merge dincolo de întregul spectru politic şi presupune şi susţinerea mediului de business italian. Dar axa iliberalismului care uneşte Rusia, extrema-dreaptă europeană, preşedintele Donald Trump şi alternativa dreapta a SUA reprezintă o ameninţare pentru ordinea politică europeană moderată şi bunăstarea societăţilor europene. Guvernele, instituţiile şi sistemele legale ale UE trebuie să reuşească să facă contracareze mai eficient aceste atacuri. 

În primul rând, acestea nu ar trebui să ezite să pedepsească politicienii de extremă-dreapta şi partidele, dacă descoperă că aceştia au încălcat legea, atât în probleme financiare, cât şi de altă natură. În al doilea rând, acestea ar trebui să facă un efort mai puternic şi mai sistematic de a contracara dezinformarea venită din Rusia şi din partea extremei-drepte şi să-şi educe cetăţenii ca să recunoască informaţiile false. În final, sancţiunile UE pentru Rusia ar trebui să rămână valabile până când Moscova nu mai destabilizează Ucraina, notează publicaţia citată. Protejarea libertăţii, prosperităţii şi stilului de viaţă din Europa are nevoie de o reacţie fermă atât împotriva extremei-drepte, cât şi a amestecului Rusiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite