Avocat al Iuliei Timoşenko, reţinut de poliţie

Avocat al Iuliei Timoşenko, reţinut de poliţie

Iulia Timoşenko, fostul prim-ministru al Ucrainei. FOTO: AFP.

Un avocat care o apără pe Iulia Timoşenko, fostul premier ucrainean, acuzată de abuz de putere, a fost reţinut de poliţie, a anunţat luni seară un parlamentar al opoziţiei din Ucraina, potrivit BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorii de la Kiev au decis să îl ancheteze pe Serhiy Vlasenko, un avocat care o apără pe Iulia Timoşenko, fostul prim-ministru al Ucrainei, condamnat în 2011 la şapte ani de închisoare. Această afirmaţie îi aparţine parlamentarului Arseniy Yatsenyuk, membru al partidului „Fatherland”, al cărui lider politic este chiar Timoşenko.

Fostul premier ucrainean, unul dintre liderii Revoluţiei Portocalii din 2004, primeşte îngrijiri medicale în închisoare după ce a acuzat dureri de spate. Nu demult, Iulia Timoşenko a denunţat condiţiile de detenţie, solicitând chiar transferul către Germania.

Importurile de gaze au fost o problemă spinoasă în cadrul politicii de la Kiev. Iulia Timoşenko este acuzată de către autorităţile ucrainene că a semnat cu Federaţia Rusă un acord dezavantajos pentru ţară. Fostul premier denunţă însă acuzaţiile şi spune că sunt motivate politic.

Uniunea Europeană pune însă presiune pe autorităţile de la Kiev pentru eliberarea Iuliei Timoşenko, aceasta fiind o condiţie a oficialilor de la Bruxelles pentru semnarea acordului de asociere a Ucrainei cu UE, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, ce va avea loc în perioada 28-29 noiembrie.

Deşi economia Ucrainei depinde în mare măsură de importurile de gaz rusesc, autorităţile de la Kiev au decis să oprească preluarea gazului de la Gazprom. O companie de stat din Ucraina a anunţat că exporturile de gaz realizate de compania Naftohaz au fost sistate săptămâna trecută.

De asemenea, un oficial al Gazprom, citat de agenţia de ştiri Reuters a declarat ca livrările către clienţii din Europa prin Ucraina vor fi afectate. Directorul Gazprom, Alexei Miller a declarat luna trecută că Ucraina datorează companiei ruseşti circa 880 de milioane de dolari.


Citeşte şi:

Eliberarea Iuliei Timoşenko, biletul Ucrainei pentru Europa

Eliberarea fostului premier ucrainean, cerinţă de bază impusă de Bruxelles pentru semnarea de către Kiev a Acordului de Asociere cu UE.
 
 
Joi 17 octombrie, la o azvârlitură de băţ, de ambasada răsăritenilor imperiali, în clădirea Fundaţiei Europene Titulescu s-a cântat pe patru voci, pe aceeaşi partitură, dedicată dezbaterii intitulate "Parteneriatul estic al Uniunii Europene - ofensivă şi contraofensivă".
 
 
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi în favoarea fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko, încarcerată la sfârşitul anului 2011, considerând, în unanimitate, arestarea ei preventivă drept „arbitrară şi ilegală”, scrie AFP.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările