Avionul lui Vladimir Putin a zburat peste România în drumul său spre Geneva şi a fost escortat de două avioane americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Avionul prezidenţial al lui Vladimir Putin a zburat peste România în calea sa spre Geneva, la summitul cu omologul său american, Joe Biden, potrivit presei ruse.

Nava aeriană a preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost întâmpinată de două avioane militare americane în spaţiul aerian al României, în calea sa spre Geneva. Două aeronave ale delegaţiei ruseşti Il-96-300 au decolat din Soci, urmând să ajungă la Geneva pentru summitul Putin-Biden.

Cu o oră înainte de summit, avioanele liderului rus RA-96021 şi RA-96022 au intrat în spaţiul românesc, unde au fost întâmpinate de navele militare americane.

Avion Putin
Avion Putin
Avion Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin susţine în acest moment o conferinţă de presă după întâlnirea cu omologul său american – preşedintele Joe Biden, potrivit presei internaţionale.

Putin spune că a discutat cu Joe Biden despre stabilitatea strategică, securitatea regională şi ameninţările cibernetice.

“Temele (discuţiilor) sunt probabil cunoscute de toată lumea: stabilitatea strategică, securitatea cibernetică, conflictele regionale, relaţiile comerciale şi am vorbit şi despre cooperarea în regiunea arctică”, a spus Putin.

Din delegaţia americană fac parte, în afară de Blinken, consilierul în probleme de securitate naţională Jake Sullivan, subsecretarul de Stat însărcinat cu Afaceri Politice Victoria Nuland, ambasadorul rus în Rusia John Sullivan şi experţi din cadrul National Security Council (NSC) Russia Eric Green şi Stergos Kaloudis.

Din delegaţia rusă, în afară de Lavrov, mai fac parte consilierul prezidenţial Iuri Uşakov, adjunctul lui Lavrov Serghei Riabkov, şeful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov, ambasadorul rus la Washington Anatoli Antonov şi emisarii Kremlinului pentru Ucraina şi Siria şi purtătorul de cuvânt al lui Putin Dmitri Peskov.

De la preluarea mandatului, Joe Biden a impus regimului de la Moscova două runde de sancţiuni economice, dar a fost de acord să extindă tratatul Noul START privind controlul armelor. De asemenea, Biden a refuzat să blocheze prin noi sancţiuni finalizarea conductei Nord Stream 2, care va creşte exporturile de gaze ruseşti către Germania şi va reduce taxele de tranzit plătite Ucrainei pentru utilizarea reţelei sale de conducte. Un proiect criticat de unii din aliatii europeni ai Statelor Unite şi de politicieni republicani, care susţin că va mări dependenţă energetică a Europei de Rusia.

Joe Biden este al 5-lea preşedinte american care se întâlneşte cu Vladimir Putin, iar o purtătoare de cuvânt a Casei Albe a declarat că preşedintele SUA „nici nu încearcă să restabilească relaţiile cu Rusia, nici să le escaladeze”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite