Avionul doborât în Ucraina: toate pistele duc spre Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vineri, în timp ce liderii mondiali îi cereau lui Putin să-şi asume responsabilitatea pentru criza din Ucraina, şeful de la Kremlin s-a dus la o mănăstire pentru a se sfătui cu Patriarhul Kiril
Vineri, în timp ce liderii mondiali îi cereau lui Putin să-şi asume responsabilitatea pentru criza din Ucraina, şeful de la Kremlin s-a dus la o mănăstire pentru a se sfătui cu Patriarhul Kiril

Toate indiciile şi evenimentele derulate după ce un avion civil a fost lovit cu o rachetă deasupra estului separatist al Ucrainei arată că tragedia este o consecinţă directă a implicării Rusiei în Ucraina.

Niciun lider mondial, în afară de guvernanţii de la Kiev, nu au acuzat direct, oficial, Rusia pentru doborârea avionului Malaysian Airlines deasupra estului separatist al Ucrainei. Însă chiar şi înainte de finalizarea unei anchete, responsabilitatea Moscovei pentru cele 298 de vieţi pierdute devine evidentă pentru tot mai multe capitale europene.

Liderii din SUA, UE, Ucraina, Canada,  Australia şi Malaysia i-au cerut Rusiei să-şi asume responsabilitatea pentru criza din Ucraina. Toţi au somat Moscova să oprească măcar acum transporturile de armament şi luptători către estul Ucrainei. Pentru că, şi dacă se va dovedi că ordinul de a trage nu a venit de la comandanţi ruşi sau din Rusia, aşa cum acuză Kievul, Rusia este singura responsabilă pentru destabilizarea Ucrainei şi, mai presus de orice, înarmarea rebelilor proruşi. 

Toate ştirile despre tragedia aviatică din estul Ucrainei 

Toate ştirile despre criza din Ucraina

infografia

Fără armamentul greu care le-a venit din Rusia, separatiştii nu ar fi putut doborî avionul. Deocamdată, nu s-a dovedit că ei au tras, dar cele mai multe dovezi indică această variantă. La fel cum acţiunile Rusiei şi ale separatiştilor după ce avionul a fost lovit de rachetă duc spre aceeaşi concluzie. 

Pe 21 iunie, la o zi după ce preşedintele ucrainean Petro Poroşenko declarase un armistiţiu de o săptămână, separatiştii proruşi au atacat baza militară ucraineană de la Adiivka, dotată cu rachete sol-aer (SAM). Săptămâna următoare, presa controlată de Kremlin citează separatişti din Armata Republicii Doneţk care susţin că au capturat un sistem de rachete BUK. Ministerul Apărării de la Kiev neagă că un sistem SAM a ajuns în mâinile rebelilor. 

Separatiştii se pozează chiar cu rachetele şi pun poze pe VKontakte, cea mai populară reţea de socializare din Rusia, şi alte platforme. 

foto

La 5 iulie, armata ucraineană reorganizată sub comanda lui Petro Poroşenko reia ofensiva asupra separatiştilor. Este prima ofensivă reală demarată asupra bastioanelor separatiste, de când rebelii au capturat oraşele, în urmă cu mai bine de trei luni. Separatiştii pierd teren rapid. Armata îi scoate din mai multe oraşe care deveniseră adevărate fortăreţe, eliberează aeroporturi şi puncte de frontieră controlate de rebeli. 

 INFOGRAFIE UCRAINA

Unii cer culoar de retragere spre Rusia, alţii cer Rusiei să le trimită trupe. Oficial, Rusia tace. Nu intervine, deşi separatiştii suferă cele mai dure înfrângeri de până acum. Rebelii se regrupează în Doneţk - ştiu că armata ucraineană va avea o sarcină dificilă să lupte cu ei acolo, într-un oraş cu un milion de locuitori. 

Armata înconjoară Doneţkul, dar nu intră pentru a-l elibera. Luptele se intensifică. Duminică, 13 iulie, Rusia acuză că un obuz ucrainean a lovit o casă din oraşul de graniţă Doneţk (coincidenţă de nume) din regiunea Rostov. Moscova începe să ameninţe cu atacuri aeriene asupra Ucrainei.

Luni, 14 iulie, preşedintele Poroşenko acuză în Statul Major că Rusia şi separatiştii sprijiniţi de Rusia folosesc, de trei zile, un nou sistem de rachete împotriva forţelor armate ucrainene. Câteva ore mai târziu, un avion militar de transport Antonov-26 (AN-26), care zbura la 6.500 de metri, este doborât deasupra localităţii Izvarine. 

A doua zi, marţi, ucrainenii acuză separatiştii au au lovit cu rachetă un bloc de locuinţe din localitatea Snijne, omorând aproape 20 de civili. Proruşii neagă şi spun că, de fapt, armata a tras în bloc. O zi mai târziu, miercuri, un avion ucrainean de luptă Suhoi-25 a fost doborât în apropiere de Amvrosiivka. Guvernul de la Kiev acuză acelaşi sistem de rachete folosit de separatişti. 

A doua zi dimineaţă, joi, 17 iulie, un lansator similar sistemului BUK este văzut de jurnalişti în apropierea oraşului Snijne. La ora 14.15 GMT se pierde contactul radar cu zborul MH17 al Malaysian Airlines, aflat deasupra estului Ucrainei, la o altitudine de peste 10.000 de metri. La ora 14.50 GMT Igor Strelkov, liderul armtei separatiste şi identificat drept ofiţer de informaţii rus, scrie pe VKontakte (Facebookul rusesc) că trupele sale au doborât încă un AN-26, alături de cuvintele „aşa păţesc cei care ne încalcă spaţiul aerian”. Comentariul este şters după ce apar informaţii despre pierderea zborului MH17. 

Apar informaţiile despre doborârea unui avion civil de tip Boeing 777, operat de Malaysian Airlines pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, sub codul MH17. Câteva ore mai târziu, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) publică interceptări ale unor conversaţii telefonice dintre liderii rebeli şi ofiţeri GRU (agenţia de informaţii externe a Rusiei), în care separatiştii recunosc că au doborât avionul civil MH17. 

Kievul anunţă că avionul a fost doborât de „terorişti ruşi”. Rusia neagă orice implicare şi transmite că „evident că este vina statului pe teritoriul căreia s-a petrecut tragedia”, adăugând că „Poroşenko are mâinile pătate cu sânge pentru că a demarat ofensiva asupra separatiştilor”. 

Vineri, 18 iulie, apar fotografii şi imagini video cu un sistem de rachete BUK care se îndreaptă spre graniţa cu Rusia. 

convoi prorus

Vineri, preşedintele american Barack Obama a trasat o linie clară între Kremlin şi tragedia aviatică din estul Ucrainei, explicând că armamentul folosit de separatişti pentru a doborî avionul şi a ucide 298 de oameni nevinovaţi a venit din Rusia, în ciuda insistenţelor îndelungi pentru ca Moscova să împiedice traficul de arme şi luptători prin graniţele Federţiei Ruse. 

„Ştim că separatiştii care s-au lăudat că au doborât un avion militar ucrainean au primit un sprijin constant de la Rusia. Este prea devreme pentru a şti care au fost intenţiile celor care au doborât avionul. Aşteptăm informaţiile care vor apărea. Avem încredere să spunem că avionul a fost doborât de o rachetă teroristă. Nu putem identifica în acest moment grupul sau individul care a ordonat atacul, dar avem informaţii care arată că racheta a fost trasă dintr-o zonă controlată de separatişti”, a spus Obama. 

„Nu ştim exact ce s-a întâmplat. Dar ceea ce ştiu este că am văzut o amplificare a violenţelor din Ucraina. În ciuda eforturilor guvernul ucrainean de a încheia un armistiţiu prin negocieri, separatiştii au respins discuţiile. Şi ştim că aceşti separatişti sunt puternic înarmaţi şi ştim că nu este un accident că sunt înarmaţi. Asta se întâmplă cu sprijinul Rusiei”, a spus preşedintele american.

În ton similar, Angela Merkel i-a cerut liderului rus să-şi asume responsabilitatea pentru criza din Ucraina. Şefa guvernului de la Berlin a cerut Rusiei să îşi asume responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina, în mod special pentru că a permis livrarea de arme şi tancuri pe teritoriul ucrainean, în zonele controlate de separatiştii proruşi. Merkel a declarat că a vorbit cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la telefon, joi seara şi că au avut „opinii foarte contrare“ în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina. 

„Aceasta este o crimă made in Moscova”, acuză şi premierul britanic David Cameron într-un editorial publicat astăzi în „The Sunday Times”. 

„Pe lângă mila pe care o simţim pentru victime şi familiile acestora, un alt sentiment se arată: furia. Furia că s-a putut întâmpla asta. Furia faţă de faptul că un conflict care putea fi oprit de Moscova a fost, în schimb, alimentat de Moscova. Furie faţă de unii din Vest care, în loc să găsească o soluţie pentru această problemă, au sperat simplu că ea va dispărea. 

Trebuie să stabilim cu certitudine ce s-a întâmplat. Dar tot mai multe dovezi duc către o concluzie clară: că zborul MH17 a fost doborât din cer de o rachetă sol-aer trasă dintr-o zonă controlată de rebeli. 

Dacă acesta este adevărul, atunci trebuie să spunem clar ce înseamnă: este un rezultat direct al faptului că Rusia a destabilizat un stat suveran, violându-i integritatea teritorială, sprijinind miliţii golăneşti, intruindu-le şi înarmându-le”, a scris Cameron. 

Premierul Olandei, Mark Rutte, i-a cerut preşedintelui rus, Vladimir Putin, să asume "responsabilitatea pentru insurgenţii susţinuţi de Moscova". La rândul lui, ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, s-a declarat "şocat" şi "indignat" de informaţii privind mutarea unor cadavre de la locul prăbuşirii avionului. La bordul avionului malaysian se aflau 192 de cetăţeni olandezi.

„Este o crimă abominabilă”, a reacţionat premierul Australiei, Tony Abbott, în contextul în care 27 de australieni au murit în incidentul aviatic.

„S-a întâmplat pe un teritoriu controlat de ruşi, rebelii sunt susţinuţi de ruşi, iar arma utilizată probabil este rusească", a spus Abbott, precizând că i-a transmis proteste ministrului rus al Comerţului, Denis Manturov, aflat în vizită în Australia.

Tot vineri, separatiştii anunţă că au găsit joi seară una dintre cutiile negre şi au trimis-o deja spre Moscova, pentru că „doar în Rusia se poate desfpşura o anchetă corectă”. 

„Frumoasa” ruşilor este un „tăune”

Un grup format din 21 de observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) ajunge la locul în care se află epava şi cadavrele. Separatiştii întâi încearcă să nu-i lase să intre, trag focuri în aer pentru a-i descuraja. Până la urmă, sunt de acord să permită acordul specialiştilor OSCE. Aceţia sunt însoţiţi permanent de separatişti înarmaţi, care nu-i lasă să inspecteze toată suprafaţa. În plus, după doar 75 de minute, sunt forţaţi de separatişti să plece.

avion dailymail

Sâmbătă, SBU publică un nou set de interceptări, din care reiese că ruşii ar fi trimis mai multe sisteme de rachetă sol-aer separatiştilor. Separatiştii se referă la bateria cu rachete BUK drept „frumoasa” şi-i întreabă pe comandanţii ruşi unde s-o amplaseze pentru a lovi mai eficient. Numele de cod dat de NATO pentru acest sistem rus de rachete, introdus în 1979, în timpul URSS, este „tăune”. 

Alba-neagra cu cutiile negre

Separatiştii anunţă că au găsit şi a doua cutie neagră, care se află în posesia lor. Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, iese însă cu declaraţii şi spune că Moscova nu vrea cutiile negre. Până acum, cel puţin una dintre cutii ajunsese cel mai probabil deja la Moscova. 

avion reuters

Separatiştii se răzgândesc şi spun că n-au găsit cutiile negre. Corespondenţii internaţionali de presă transmit că locul în care se află epava şi cadavrele este compromis. Separatişti înarmaţi răscolesc rămăşiţele, fură din bagaje şi de la cadavre, localnicii umblă nestingheriţi printre ei, dovezile sunt călcate în picioare. 

avion reuters

Kievul acuză separatiştii sprijiniţi de Rusia că distrug intenţionat probe şi chiar că au furat 38 de cadavre. Nimeni nu numără trupurile, acestea rămân, în continuare, acolo unde au căzut. Nu au fost găsite încă toate. Localnicii sunt obligaţi să stea cu trupurile în case sau în grădini până la „sosirea experţilor”.

Cadavrele, plimbate de separatişti pe unde au vrut

Duminică dimineaţă, se află că unele trupuri fuseseră duse la Doneţk, oraş aflat sub controlul proruşilor. Până la urmă, separatişii predau trupurile, care sunt trimise la Harkov, oraş aflat sub control guvernamental, cu un tren special. Observatorii OSCE denunţă în continuare faptul că nu au acces liber la locul tragediei.

Presa internaţională deschide cu titluri precum „Racheta lui Putin” sau „Victimele lui Putin”, alăturând fotografii cu câteva dintre cei 298 de oameni care au murit. 

Nici până acum, nu se ştie unde sunt cutiile negre. Separatiştii neagă iar că le-ar fi găsit, după ce au zis chiar ei asta şi după ce toată presa aservită Kremlinului s-a lăudat că ele sunt „în drum spre Moscova”. 

Tot duminică, Reuters difuzează un clip video care arată cum un separatist ridică dintr-un lan de grâu cea de-a doua cutie neagră a aparatului Boeing. Imaginile au fost filmate vineri. 

În tot acest timp, aparatul rus de propagandă lucrează la foc continuu. În timp ce întreaga lume confirmă că avionul a fost doborât de o rachetă, presa rusă neagă această variantă. Câteva voci extremiste acuză Kievul că a doborât avionul, altele îi acuză pe americani că „i-au instigat” pe ucrainen să protesteze faţă de apropierea Ucrainei de Rusia, ceea ce a dus la formareaa mişcării Euromaidan şi înlăturarea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, evenimente „pedepsite” de Rusia prin anexarea Crimeei şi sistarea livrărilor de gaze către Ucraina. 

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

François Hollande: Atitudinea Rusiei faţă de situaţia din Ucraina, condiţie a livrării celei de-a doua nave Mistral

VIDEO Avion doborât în Ucraina: Insurgenţii proruşi au predat cutiile negre unui reprezentant al Malaysia Airlines

Anchetatori olandezi au examinat cadavre ale victimelor zborului MH17 în gara de la Torez

Scrisoarea deschisă a unui tată îndurerat, către Putin: Mulţumesc că mi-aţi ucis singura fiică!

Reacţie dură la adresa lui Putin din partea Secretarului britanic pentru Apărare: „Pleacă din estul Ucrainei!“

Avion doborât în Ucraina. Vladimir Putin: „Nimeni nu ar trebui să se folosească de această tragedie pentru a-şi atinge obiectivele politice egoiste”

Avion doborât în Ucraina. Interceptări în care separatiştii proruşi sunt somaţi să caute cutiile negre: „Moscova întreabă unde sunt! Trebuie să le găsim repede”

Avionul doborât în Ucraina: toate pistele duc spre Moscova

„Aceasta este o crimă made in Moscova”, acuză premierul britanic, David Cameron, despre tragedia aviatică din Ucraina

Unde au dispărut cutiile negre ale avionului Malaysia Airlines?

Ucraina va solicita ca republicile separatiste să fie considerate „teroriste”

Tragedia aviatică din Ucraina: un student clujean şi prietena sa, nemţoaică, se numără printre victime. Colegii spun că ar fi ajuns un medic bun

Avion doborât în Ucraina. Comandantul SBU: „Prioritatea noastră este să aflăm care comandant rus a dat ordin ca avionul să fie atacat”

VIDEO Avion doborât în Ucraina. Mărturia unei femei care a ratat „cursa morţii“

Presa din Rusia: Ucrainenii au vrut să doboare avionul lui Putin, dar au greşit ţinta şi au nimerit în avionul de linie Malaysia Airlines

Mulţi dintre pasagerii avionului malaysian mergeau la o conferinţă despre SIDA, în Australia

MH17. Vicepreşedintele SUA, Joe Biden: Avionul prăbuşit în estul Ucrainei a fost aruncat în aer în timpul zborului

 FOTO VIDEO Avion malaysian cu 298 de pasageri, doborât lângă Doneţk. Nu există supravieţuitori

Reacţiile liderilor politici după tragedia aviatică din Ucraina

Avion doborât în Ucraina. Putin: Tragedia nu ar fi avut loc dacă Kievul nu demara ofensiva asupra separatiştilor

29 iunie: rebelii din Doneţk se lăudau pe Twitter că au pus mâna pe un lansator de rachete Buk. Tweet-ul a fost şters azi

Ruşii, fără milă pe timpul războiului rece: cum au doborât un avion sud-coreean cu 269 de pasageri

FOTO Malaysia Airlines MH17 doborât în Ucraina: olandezul care şi-a anticipat moartea pe Facebook

VIDEO Istoria se repetă: Boeing doborât în Ucraina. Americanii au făcut la fel cu un Airbus cu 290 de civili. SUA le-a dat criminalilor medalii pentru curaj

Malaysia Airlines MH17, doborât peste Ucraina: cine este vinovat?

Cum arată şi ce poate face sistemul sol-aer Buk, care ar fi provocat prăbuşirea avionului Malaysia Airlines în Ucraina 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite