Avioane ruseşti au încălcat „în repetate rânduri” spaţiul aerian al Ucrainei, afirmă Pentagonul

Avioane ruseşti au încălcat „în repetate rânduri” spaţiul aerian al Ucrainei, afirmă Pentagonul

Avion de vânătoare SU-35  FOTO Arhivă Adevărul

Statele Unite afirmă că mai multe avione militare ruseşti au pătruns în ultimele 24 de ore în spaţiul aerian ucrainean, potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform site-ului britanic incursiunile s-au petrecut în apropierea graniţei cu Rusia.

„Pot confirma că în ultimele 24 de ore, avione ruseşti militare au încălcat în repetate rânduri spaţiul aerian al Ucrainei”, a anunţat, vineri, colonelul american Steven Warren.

„Îndemnăm Rusia să ia măsuri pentru detensionarea situaţiei”, a mai adăugat oficialul.

Tot în această săptămână, oficiali militari din Olanda şi Marea Britanie au anunţat interceptarea a două avioane ruseşti în spaţiile lor aeriene.

Purtătorul de cuvânt de la Pentagon a mai menţionat că secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a încercat în ultimele zile să ia legătura cu omologul său rus, Serghei Şoigu, însă nu a existat niciun răspuns din partea Kremlinului până în prezent.

Recent, Chuck Hagel a descris prezenţa militară rusă de la graniţa cu Ucraina ca fiind „periculoasă şi provocatoare”.

În ultimele luni, Rusia îşi păstreză zeci de mii de trupe masate la frontiera cu Ucraina, autoritaţile din Kiev făcând numeroase apeluri către Moscova pentru retragerea acestor militari.

Vineri, preşedintele american Barack Obama, alături de mai mulţi lideri europeni, au ameninţat Rusia cu noi sancţiuni economice dacă aceasta nu va încerca să detensioneze situaţia din estul Ucrainei, conform Acordului de la Geneva.

Situaţia din estul Europei rămâne una deosebit de tensionată, în special după ce Rusia a somat administraţia din Kiev să înceteze asaltul împotriva separatiştilor pro-ruşi din Ucraina.


Citeşte şi:

Britanicii şi olandezii se mândresc că „au pus pe fugă” avioane ruseşti de luptă

Britanicii şi olandezii au anunţat miercuri noapte că au interceptat două avioane militare ruseşti care au intrat în spaţiile lor aeriene, în general exerciţii de rutină, dar care de această dată sunt privite cu neîncredere în contextul tensiunilor dintre Moscova, Kiev, Bruxelles şi Washington.
 
 
Un nou stat aliat va trimite aeronave militare de vânătoare în Europa de Est, în urma măsurilor de sporire a securităţile regionale, reiterate de Secretarul General al NATO în această săptămână. Canada va trimite şase avioane de tip F-18 în Europa de Est, pentru a consolida capacităţile NATO, în contextul agravării crizei din Ucraina, potrivit unei declaraţii făcute de premierul canadian Stephen Harper.
 
 
Un avion rus de recunoaştere a survolat Marea Neagră, în apropierea spaţiului aerian al României, Bulgariei şi Turciei, forţele aeriene turce trimiţând patru avioane de vânătoare F-16 pentru interceptarea aparatului rus, care s-a îndepărtat fără incidente, informează ziarul Hurriyet.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: