Avertismentul generalului Benjamin Hodges: locul cel mai probabil al următorului conflict Rusia-NATO şi riscurile la adresa României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benjamin Hodges FOTO Arhivă
Benjamin Hodges FOTO Arhivă

Summitul NATO de la Londra, care va avea loc pe 3 - 4 decembrie, ar trebui să acorde mai mult atenţie securităţii la Marea Neagră, deoarece Alianţa Nord-Atlantică nu dispune de o prezenţă avansată sporită (Enhanced Forward Presence, eFP) adaptată acestei zone, spune fostul comandant al Forţelor terestre americane în Europa (USAREUR), generalul în rezervă Ben Hodges.

Marea Neagră este la fel de importantă pentru securitatea europeană ca Marea Baltică, apreciază Ben Hodges, în prezent expert militar, într-un interviu acordat agenţiei ucrainene DSNews.

Mai mult, fostul oficial american este de părere că regiunea Mării Negre va fi „cel mai probabil viitorul teatru de conflict“ între Rusia şi NATO.

România este expusă direct unor agresiuni ruse.

„Ruşii pot perturba navigaţia, pot crea probleme României în perimetrul zonelor ei economice exclusive, unde sunt resurse energetice“, spune Ben Hodges.

Soluţia? „Avem nevoie de o formulă DIME (Diplomatic, Information, Military, Economic) - o combinaţie de componente diplomatice, informaţionale, militare şi economice pentru această zonă. Alianţa trebuie să dezvolte o abordare multidimensională în regiunea Mării Negre pentru a-şi proteja aliaţii, prietenii şi pentru a asigura libertatea de navigaţie“, a subliniat el pentru DSNews, preluat de Agerpres în pagina electronică.

Hodges pledează pentru îmbunătăţirea schimbului de date operative între Ucraina, România şi Georgia.

„Împreună, cele trei ţări vor avea o imagine mult mai bună despre ceea ce se întâmplă în Marea Neagră, iar aceasta se poate face chiar şi în afara Alianţei“, afirmă generalul în rezervă american.

În opinia sa, Rusia va fi un adversar al Statelor Unite pentru cel puţin 20 de ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite