Avertismentul lui Boris Johnson pentru britanici: respectaţi regulile sau petrecem Revelionul în lockdown

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boris Johnson, FOTO EPA-EFE
Boris Johnson, FOTO EPA-EFE

Boris Johnson a transmis mulţumirile sale britanicilor care au respectat regulile impuse în timpul lockdown-ului, dar i-a avertizat pe aceştia că nu trebuie să lase garda jos după ridicarea carantinei generale pe 2 decembrie. Altfel, teritoriul Marii Britanii ar putea intra într-un nou lockdown în perioada Anului Nou.

„Dacă ne relaxăm acum, riscăm să pierdem controlul asupra acestui virus din nou, risipind câştigurile obţinute cu greu şi forţându-ne să intrăm într-un nou lockdown în noul an, cu toate pagubele pe care le presupune asta. Ştiu că acest lucru va aduce multe bătăi de cap şi o frustrare specială pentru sectorul nostru al ospitalităţii. Aş vrea să fie altfel, dar dacă este să ţinem deschise şcolile, aşa cum trebuie, atunci opţiunile noastre pentru a doborî această boală sunt limitate”, a spus Boris Johnson, citat de presa internaţională.

Premierul britanic a ţinut să le mulţumească celor care au respectat regulile impuse în timpul lockdown-ului, spunând că datorita lor sistemul medical a reuşit să nu fie copleşit şi să evite colapsul.

Declaraţiile lui Boris Johnson au fost făcute în contextul în care actualele restricţii la nivel naţional expiră pe 2 decembrie, iar guvernul de la Londra, precum şi cel local scoţian au prezentat regulile care vor fi impuse în timpul sărbătorilor. Teritoriul Marii Britanii urmează să revină la un set de restricţii pe trei niveluri, ministrul sănătăţii anunţând în faţa Parlamentului care sunt regiunile care se vor confrunta cu cele mai dure restricţii după data de 2 decembrie.

Peste tot în Anglia, magazinele neesenţiale vor putea să se redeschidă, iar telemunca va fi în continuare recomandată. 

Însă în zonele plasate în nivelul de alertă cel mai ridicat, precum Birmingham, Manchester, Newcastle, Bristol şi Leeds (23 de milioane de persoane în total), puburile şi restaurantele vor rămâne închise, putând livra la pachet şi la domiciliu. Vor fi interzise întâlnirile între persoane din gospodării diferite, atât la interior, cât şi în spaţii deschise, exceptând parcurile.

În Londra, la fel ca în cea mai mare parte a Angliei (32 de milioane de persoane), riscul este considerat „ridicat" (nivelul 2): puburile şi restaurantele pot servi mâncare, iar reuniunile vor fi limitate la şase persoane în exterior.

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a anunţat parlamentul scoţian că restricţiile vor fi relaxate în perioada Crăciunului în perioada 23-27 decembrie, pentru a le permite cetăţenilor să călătorească în Marea Britanie pentru a se întâlni cu prietenii şi familia. 

Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord au convenit anterior în această săptămână să relaxeze restricţiile în perioada Crăciunului, pentru ca oamenii să-şi poată vede familiile. Unele dintre aceste reguli pentru perioada 23-27 decembrie le permit britanicilor să se întâlnească cu familiile din alte două gospodării, dar numai în locuinţe private, lăcaşe de cult şi spaţii în aer liber, notează Agerpres.

Citiţi şi:

Aproape toată Anglia, sub restricţii stricte după finalul lockdown-ului

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite