Avertisment OMS: Creşterea infecţiilor cu noul coronavirus împinge din nou 11 ţări din Europa pe marginea prăpastiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii
Sediul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a adesat joi un avertisment dur Europei, unde contaminările cu noul coronavirus au reînceput să crească, în pofida continuării ieşirii din izolare, inclusiv la Paris, unde Turnul Eiffel, un monument emblematic al Oraşului Luminilor a fost redeschis după 104 de zile, relatează AFP.

 Altă sursă de îngrijorare este Statele Unite, unde ritmul contaminărilor accelerează în mod alarmant, mai ales în Sud.

”Săptămâna trecută, Europa a înregistrat o creştere a numărului cazurilor săptămânale pentru prima oară după luni de zile (...). În 30 de ţări a crescut numărul noilor cazuri cumulate în ultimele două săptămâni”, a subliniat joi, într-o conferinţă de presă online, de la Copenhaga, directorul aripii din Europa a OMS Hans Kluge.

”În 11 dintre aceste ţări, accelerarea transmiterii a antrenat o creştere foarte importantă care, dacă nu este controlată, va împinge sistemele de sănătate pe marginea prăpastiei încă o dată în Europa”, a avertizat el fără să precizeze care sunt aceste ţări.

Hans Kluge a salutat în schimb reacţia ”rapidă” a unor ţări ca Polonia, Germnia şi Spania împotriva unei creşteri a noilor cazuri în ”şcoli, mine de cărbune şi medii de procuţie alimentară”.

Germania a anunţat marţi, pentru prima oară, o reintroducere în izolare la nivel local care vizează peste 600.000 de oameni.

Potrivit OMS, continentul european înregistrează zilnic aproape 20.000 de contaminări şi peste 700 de decese.

În total, pandemia s-a soldat cu 482.802 de morţi înregistrate oficial în lume - dintre care 121.979 în Statele Unite, cea mai îndoliată ţară.

Foarte dur afectate de covid-19 la începutul epidemiei în Statele Unite, New Yorkul şi New Jersey, dar şi Connecticutul vecin au impus miercuri o carantină persoanelor care vin din anumite alte state, în care pandemia accelerează.

Un semn al acestei accelerări este faptul că numărul infecţiilor zilnice s-a apropiat miercuri de niveluri-record - de aproape 36.000 de cazuri în 24 de ore.

”Dacă suntem incapabili să încetinim înaintarea în următoarele săptămâni, trebuie să revedem în ce măsură pot rămâne deschise magazinele”, a avertizat guvernatorul republican al Texasului Greg Abbott.

”Dacă nu este controlată în următoarele două săptămâni, (epidemia) va scăpa de sub orice control”, a avertizat el.

Doi jucători din NBA, fundaşul din Indiana Malcolm Brogdon şi extrema din Sacramento Jabari Parke au fost testaţi pozitiv cu covid-19.

Pragul de zece milioane de cazuri de covid-19 în lume ar urma să fie atins săptămâna viitoare, în contextul în care pandemia nu a atins încă un vârf în regiunea Americilor, a avertizat miercuri OMS.

În Caraibe şi în America Latină - actualul epicentru al pandemiei -, bilanţul a depăşit marţi 100.000 de morţi, dintre care peste jumătate în Brazilia.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite