Aventura lui Steve Bannon în Europa. Partidele populiste nu mai vor să se asocieze cu fostul strateg al lui Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steve Bannon FOTO EPA-EFE
Steve Bannon FOTO EPA-EFE

Fostul consilier strategic al lui Donald Trump ar fi trebuit să zguduie din temelii politica europeană, însă „clubul” pentru susţinerea grupurilor populiste de dreapta în perioada premergătoare alegerilor din Parlamentul European, din mai, încă nu a mişcat bătrânul continent, notează Politico.

Mischael Modrikamen, un avocat belgian şi partenerul lui Bannon în acest proiect, a spus că cei doi au redus planurile originale pentru club-cunoscut ca „Mişcarea”-şi summitul pentru populişti, programat iniţial pentru luna ianuarie, a fost amânat. În plus, mulţi eurosceptici au spus că entuziasmul lor referitor la Bannon s-a diminuat şi că nu mai sunt interesaţi să lucreze cu el.

„Bannon a fost puţin prea optimist în legătură cu ceea ce puteam să realizăm,” a precizat Modrikamen, care a lansat formaţiunea de extremă-dreapta Parti Populaire din Belgia, în 2009 şi a înfiinţat „Mişcarea” în 2016. Puţini au observat acest lucru până anul trecut, atunci când şi-a unit forţele cu Bannon, pentru a transforma „Mişcarea” într-o fundaţie pentru susţinerea grupurilor antiinstituţionale de dreapta din toată Europa.

Însă dacă „Mişcarea” pare să nu fi reuşit să-i mişte pe populiştii Europei, Bannon nu a aflat încă acest lucru. 

El a spus că acest club „nu este un eşec, de fapt este un mare succes.”

„Doar că nu facem sondare şi acţiuni de conclav pentru că avocaţii ne-au spus că este ilegal în diferite ţări şi ştim că suntem observaţi îndeaproape, aşa că nu vrem să facem ceva care ar încălca legea. Ceea ce facem noi sunt ateliere, conferinţe, discuţii cu oameni care gândesc la fel,” a declarat Bannon într-un interviu, la Roma.

„Nu suntem americanii care vin şi încearcă să influenţeze politica altor ţări.” Bannon a mai afirmat că plănuieşte să călătorească prin Europa în perioada premergătoare alegerilor şi că aşteaptă „până la sfârşitul lui martie sau începutul lui mai să organizeze o conferinţă mare la Bruxelles.”

Modrikamen a declarat despre viitorul eveniment: „Lucrăm încontinuu la asta. Încăperea este disponibilă şi contractele sunt gata.”

Forţele populiste de dreapta se aşteaptă să aibă câştiguri substanţiale în alegeri, preconizându-se că  Grupul Europa Naţiunilor şi a Libertăţii-care include Frontul Naţional al lui Le Pen şi Liga lui Salvini-va câştiga 60 de locuri. 

Atunci când Bannon a vorbit cu jurnaliştii de la Politico, în septembrie, el a spus că speră ca partidele populiste să câştige 30 la sută din voturile din alegeri, dar acum el a declarat că „putem ţinti spre un procent de 50 la sută.”

Bannon a spus că Liga, Fraţii Italiei, Frontul Naţional şi Vox, şi „alte partide despre care vă voi spune mai multe data viitoare” sunt toate parte din „ Mişcare”. „Vor candida toate la alegerile din Parlamentul UE ca parte a unui singur bloc, dar, evident, nu suntem un partid, suntem un club. Aceste partide fac o treabă foarte bună singure la nivel local.”

Însă unele partide populiste europene au încercat să se ţină la distanţă de Bannon.

Anul trecut, Marine Le Pen le-a declarat reporterilor, în timpul unei conferinţe de presă cu Salvini, la Roma, că se fereşte de Bannon, pentru că acesta „nu provine dintr-o ţară europeană” şi este american.

„Ţine de noi, şi doar de noi să structurăm forţa politică care va proveni din alegeri, pentru că noi suntem ataşaţi de libertatea noastră, suveranitatea noastră,” a precizat ea.

Deşi Bannon a întreţinut legături cu Liga, cel puţin o parte dintre oficialii mai vechi ai formaţiunii sunt reticenţi în a se apropia de el.

„Bannon nu se află pe radar,” a spus unul dintre ei, descriindu-l pe american ca pe „cineva care pare să urmărească câştiguri băneşti.”

Membri ai altor facţiuni eurosceptice spun, de asemenea, că s-au distanţat de orice alianţă condusă de Bannon: „Aş spune că nu există mulţi adepţi ai lui Bannon,” a subliniat un oficial de la Europa Libertăţii şi Democraţiei Directe, un alt grup eurosceptic din Parlamentul European, din care fac parte şi UKIP din Marea Britanie şi Mişcarea 5 Stele din Italia. 

Modrikamen a spus că rolul lui Bannon ar trebui să fie de „mediator”, pentru că majoritatea liderilor populişti „nu discută între ei.”

Bannon a pus ochii şi pe Vestele Galbene din Franţa, spunând că e minunat că l-au forţat pe Emmanuel Macron să-şi anuleze participarea la Forumul Economic Mondial de la Davos şi să fie prezent la discuţii din primăriile rurale ale Franţei.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite