Autorităţile din Marea Britanie i-au luat la ţintă pe oligarhii ruşi

Autorităţile din Marea Britanie i-au luat la ţintă pe oligarhii ruşi

FOTO Arhivă

Atunci când ofiţerii de la National Crime Agency (NCA) au ajuns la un apartament, pe 17 mai, pentru a efectua o percheziţie, a devenit repede clar că nu era o proprietate obişnuită, relatează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Întinzându-se pe o suprafaţă de 650 de metri pătraţi, apartamentul - situat într-unul dintre cele mai bogate cartiere din Londra - avea şapte dormitoare cu baie proprie pe trei etaje, un lift intern, un pian cu coadă transparent în salon şi un garaj subteran cu acces privat. Ofiţerii care au efectuat raidul au observat, de asemenea, că uşile interioare nu aveau mânere - acestea erau, ca aproape toate celelalte elemente din proprietate, controlate electronic.  

Nu era o proprietate obişnuită, iar aceasta nu a fost o percheziţie obişnuită. Ţinta nu era proprietarul proprietăţii - chiar dacă proprietarul este un oligarh rus sancţionat. Ţinta era o persoană descrisă într-un document de informaţii pe care NCA îl primise ca fiind „menajeră”, potrivit Mediafax.

În contul său bancar fuseseră depuse recent 400.000 de lire sterline. Se bănuia că suma era destinată plăţilor pentru întreţinerea proprietăţii şi achitarea facturilor. Iar posibilitatea ca banii să fi provenit de la persoana sancţionată însemna că existau suficiente dovezi pentru a justifica mandatul de percheziţie pentru căutarea de probe.

Iniţial, s-a suspectat că menajera ar putea fi femeia de serviciu, dar investigaţiile ulterioare după razie au indicat în schimb un membru al familiei. NCA nu va dezvălui identitatea persoanelor vizate.

Misiunea echipei este de a îngreuna viaţa oligarhilor sancţionaţi, oameni de afaceri super-bogaţi apropiaţi de Kremlin

Mai mult de 1.000 de persoane au fost sancţionate de guvernul britanic, inclusiv un val de nume noi în urma invaziei din Ucraina din februarie. Deşi nu toţi au legături substanţiale cu Marea Britanie, ruşii care au bunuri aici le vor găsi îngheţate.

Activele nu sunt confiscate în mod oficial de către stat, dar nu pot fi folosite decât dacă persoana respectivă primeşte o licenţă specială de la Trezorerie - cum a fost cea oferită clubului de fotbal Chelsea, deţinut de Roman Abramovici, înainte de vânzare. Iar dacă altcineva se ocupă cu bună ştiinţă de un activ sau de fonduri îngheţate, NCA poate investiga. Aceasta este baza pentru percheziţii precum cea efectuată la apartamentul pomenit, în căutarea de dovezi de încălcare a legii atunci când cineva - cum ar fi un asociat sau un membru al familiei - a primit bani pentru a se sustrage sancţiunilor.

Pentru ruşii care au mutat bani în Marea Britanie şi au cumpărat proprietăţi aici, faptul că nu pot plăti femeia de serviciu, grădinarul sau şoferul le poate face viaţa foarte dificilă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările