Autorităţile franceze doresc eliminarea fumatului şi ţigărilor din filmele franţuzeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Introducerea moralităţii în filme este ca şi cum „ai turna cola într-un pahar de Chateau Lafite”, a afirmat un critic al acestei măsuri.

Deloc surprinzător, cererea către regizorii francezi de eliminare a ţigărilor şi fumatului de pe marele ecran a fost primită cu neîncredere şi ridiculizată. În plus, se pare că a dat naştere unei întrebări existenţiale: ce ar fi cinematograful francez fără ţigările din filmele sale? Actori precum Jean-Paul Belmondo, Brigitte Bardot, Catherine Deneuve sau Alain Delon, în decursul unor cariere ce se întind pe mai multe decenii, au rămas în memoria colectivă inseparabili de ţigara aprinsă.

Această dezbatere a ponit după ce senatoarea socialistă Nadine Grelet-Certenais a acuzat industria cinematografică franceză de continuarea promovării industriei tutunului.

„Şaptezeci la sută din noile filme franceze au cel puţin o scenă în care unul dintre persoanje fumează. Acest fapt contribuie la caracterizarea acestui obicei drept unul banal, ce este apoi promovat copiilor şi adolescenţilor”, a declarat colegilor din Senat senatoarea socialistă.

„Nu înţeleg de ce ţigările sunt atât de importante în cinematografia franceză”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Agnes Buzyn, ce a promis noi măsuri active pentru combaterea acestui obicei nociv.

Într-o privire retrospectivă asupra filmului francez, postul FranceTV a subliniat că dacă o astfel de decizie s-ar aplica retroactiv, atunci nu ar mai putea difuza decât un număr infirm de filme cu Delon sau Belmondo, alături de cunoscutele filme cu James Bond, de exemplu.

Organizaţia Mondială de Sănătate (WHO) a cerut anul trecut ca filmele care includ scene de fumat ar trebui să primească un rating pentru adulţi. Oficialii WHO au afirmat că aproximativ 44% dintre filmele produse la Hollywood în 2014 au avut o astfel de scenă, subliniind faptul că cinematografia reprezintă ultima frontieră unde fumatul este promovat în acest fel. Aceştia au afirmat că 37% dintre fumătorii adolescenţi s-au apucat de de acest obicei după ce l-au văzut într-un film.

Reacţiile critice au fost însă destul de dure. Programul Le Cinema est mort a răspuns cu ironie printr-un mesaj publicat pe contul de Twitter: „În acelaşi timp, starurile franceze vor trebui de acum înainte să mănânce cinci fructe şi legume zilnic”.

Un site dedicat istoriei artei, La Tribune de l’Art, a răspuns într-o manieră asemănătoare: „Ne aşteptăm ca drogurile, depăşirea limitei de viteză legală, traversarea ilegală a străzii şi, bineînţeles, uciderea oricui ... vor fi interzise în cinematografie în curând... oamenii ăştia sunt nebuni?”

Philosoful Raphael Enthoven a afirmat că deşi este posibil ca intenţiile legiuirilor să fi fost bune, ceea ce a rezultat este doar un „caz de cenzură sub pretextul sănătăţii publice”.

„Injectarea moralităţii în ce-a de-a şaptea artă este ca şi cum ai turna cola într-un pahar de Chateau Lafite”, a afirmat acesta.

Gitanes şi Gauloises, vizate de măsuri „anti-popularitate”

Pe lângă interdicţiile din filme, mai multe mărci cunoscute pot face obiectul unor interdicţii din cauza popularităţii acestora. Printre cele vizate se numără Gitanes sau Gauloises, mărci preferate de Albert Camus, Jean-Paul Sartre sau Serge Gainsburg, ce susţinea că fumează circa 5 pachete de Gitanes fără filtru zilnic.

Măsura ar viza şi mărci precum Lucky Strike, Malboro sau Vogue, şi are la bază o directivă europeană ce stipulează că produsele ce conţin tutun „trebuie să nu includă vreun element ce contribuie la promovarea tutunului sau dau impresia greşită asupra unor anumite caracteristici”.

Fumatul este considerat a fi cauza principală a peste 78,000 de decese anuale în Franţa, ce are aproximativ 13 milioane de fumători.

Gauloises şi Gitanes sunt două mărci ce fac parte din identitatea franceză încă din 1910, iar fumatul acestor ţigarete în timpul celor două războaie mondiale era considerat a fi un gest patriotic. Mutarea fabricii Gauloises în Polonia în anul 2014 a fost un şoc pentru Franţa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite