Autorităţile finlandeze, în alertă după ce au aflat că un oligarh rus a cumpărat o insulă cu ajutorul unui paşaport de aur cipriot

Autorităţile finlandeze, în alertă după ce au aflat că un oligarh rus a cumpărat o insulă cu ajutorul unui paşaport de aur cipriot

Arhipeleag de insule din Parainen, Finlanda FOTO EPA-EFE

Autorităţile finlandeze şi-au exprimat îngrijorarea după ce au aflat că un oligarh rus a cumpărat o insulă cu ajutorul paşaportului de aur cipriot, un program la care Cipru a renunţat după dezvăluiri privind potenţiali cumpărători cu probleme legale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Euractiv citat de Cyprus Mail a relatat că Igor Kesaev, un oligarh rus aflat pe poziţia 727 în topul miliardarilor publicat de Forbes în 2021, a cumpărat o insulă vastă din estul Finlandei, în 2020.
 
Faptul că era posesorul unui paşaport de aur emis de Cipru i-a permis să ocolească procedura de autorizare a Ministerului Apărării cerută în cazul unor asemenea tranzacţii.
 
Igor Kesaev, despre care se crede că deţine controlul a circa 70% din piaţa de tutun a Rusiei, ar avea legături cu traficul de arme, fapt care a stârnit alarmă la Ministerul finlandez al Apărării.
 
Mai mult, oligarhul a început să construiască facilităţi de cazare extinse pe insulă, dar şi un heliport care nu era prevăzut în planul original.
 
Conform Euractiv, în 2018 autorităţile finlandeze s-au confruntat cu un caz similar, când au efectuat razii pe mai multe insule în arhipelagul vestic, descoperind că fuseseră achiziţionate de oligarhul rus Pavel Melnikov, care a construit spaţii de locuit şi infrastructură. Acesta a vândut insulele după ce a fost acuzat de spălare de bani.
 
Ministerul Apărării din Finlanda urmează să monitorizeze atent construcţiile de pe insulă care ar putea fi expropriate dacă se dovedeşte că reprezintă un pericol la adresa securităţii naţionale.
 
Cipru a renunţat la programul paşapoartelor de aur în noiembrie 2020 după difuzarea unui documentar Al Jazeera în care jurnalişti au jucat rolul unor intermediari pentru un om de afaceri chinez care voia să obţină un paşaport de aur cipriot, deşi avea dosar penal.
 
Luna trecută, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a emis un avertisment pentru Malta îndemând-o să renunţe la programul său.
 
„Nu ar trebui să uităm că aceste paşapoarte de aur au capacitatea de a da unei persoane accesul în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene”, a atras atenţia von der Leyen.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările