Austriecii şi grecii vor fi chemaţi din nou la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi premierul grec Alexis Tsipras
Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi premierul grec Alexis Tsipras

Austrieci şi grecii vor fi chemaţi din nou la urne după ce guvernul conservator de la Viena a căzut în urma unei moţiuni de cenzură, iar premierul grec a decis să convoace alegeri anticipate în urma eşecului usturător de duminică de la europrlamentare.

Cancelarul conservator austriac Sebastian Kurz a ţinut un miting electoral la mai puţin de trei ore după ce guvernul său a căzut în urma unei moţiuni de cenzură, votată în parlament de partidele de opoziţie, informează DPA.

"Sunt încă aici", a spus Kurz în faţa unei mulţimi de susţinători şi oficiali ai Partidului Popular Austriac (OeVP), aduşi la Viena cu autobuzele pentru a participa la acest eveniment organizat dinainte.

Partidele de dreapta şi de stânga care au votat împotriva sa nu au nimic să ofere, cu excepţia dorinţei de a scăpa de el, a acuzat Kurz.

"Ele nu pot opri schimbarea pe care am început-o", a adăugat Kurz, în ovaţiile mulţimii.

Moţiunea de cenzură a fost susţinută de parlamentarii social-democraţi şi ai Partidului Libertăţii din Austria (FPOe, extrema-dreaptă), care s-a aflat în coaliţia de guvernare cu Kurz până în urmă cu o săptămână când liderul său, vicecancelarul Heinz-Christian Strache, a fost în centrul unui scandal de corupţie în care a fost implcat şi un oligarh rus şi a demisionat. Kurz a pus capăt alianţei şi a condus un guvern minoritar interimar.

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, trebuie să numească acum un nou cancelar pentru a forma un guvern care să obţină sprijinul parlamentului până la viitoarele alegeri naţionale, ce ar urma să fie organizate în septembrie.

Fostul vice-cancelar Heinz-Christian Strache, ales prin ”vot direct” în PE, în ciuda ”Ibizagate”

Liderul extremei drepte Heinz-Christian Strache, nevoit să demisioneze din postul de vicecancelar în urma scandalului de corupţie Ibizagate, a obţinut un mandat european prin ”votul direct” al alegătorilor, relatează AFP.

Heinz-Christian Strache, în vârstă de 49 de ani, a obţinut peste 33.000 de voturi de care este nevoie pentru un asemenea mandat, potrivit agenţiei austriece de presă APA.

Fostul lider al Partidului Libertăţii din Austria (FPÖ, extremă dreapta) se afla pe locul 42, ultimul, pe lista acestei formaţiuni.

Însă sistemul electoral austriac le permite alegătorilor să procedeze la un ”vot direct” - scriind un nume pe lista pe care o aleg.

Heinz-Christian Strache, care a demisionat la 18 mai de la şefia FPÖ şi din postul de vicecancelar, nu a precizat dacă acceptă acest mandat.

El a renunţat să mai facă parte din Parlamentul austriac.

Fostul lider a fost prins într-o capcană, într-o înregistrare video difuzată la 17 mai, filmată pe ascuns în 2017 pe Insula spaniolă Ibiza.

El se declara atunci pregătit să ofere contracte publice importante unui oligarh rus, în schimbul unor finanţări oculte.

Fostul vicecancelar a fost însă susţinut printr-o campanie pe reţele de socializare, unde susţinători FPÖ au fost invitaţi să-i acorde un ”vot direct” în scrutinul european de la 26 mai.

În pofida ”deflagraţiei” provocate de această înregistrare de la Ibiza, FPÖ a reuşit să-şi limiteze pierderile şi a obţinut 17,2% din voturile exprimate în alegerile europene de duminică.

Şi premierul grec dă un nou examen electoral după eşecul de duminică de la europarlamentare. Alexis Tsipras a cerut luni partidului său Syriza să se regrupeze şi să ţină seama de mesajul alegătorilor înaintea alegerilor naţionale anticipate pe care intenţionează să le convoce după o înfrângere răsunătoare din partea conservatorilor din opoziţie în alegerile pentru Parlamentul European, informează Reuters.

Într-un discurs destinat ralierii fidelilor partidului Syriza, Tsipras a declarat că rezultatul votului de duminică, în care opoziţia Noua Democraţie s-a plasat înainte cu aproximativ zece puncte, a venit pe neaşteptate.

"Lucrul crucial în viaţă nu este dacă vei cădea, ci dacă te vei ridica", a spus Tsipras.

"Vreau să vă cer astăzi tuturor să vă regrupaţi şi să luptaţi. Ştim foarte bine că putem face asta. Pentru că puterea noastră principală este că apărăm ceea ce este drept, valorile noastre, valorile facţiunii democratice şi ale stângii".

Tsipras a adăugat că intenţionează să convoace alegerile anticipate după înfrângerea de duminică. Se speculează mult că ele ar putea avea loc cel mai devreme pe 30 iunie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite