Austriecii au ales un preşedinte care nu îşi iubeşte ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexander Van der Bellen Foto: AP
Alexander Van der Bellen Foto: AP

Ecologistul Alexander Van der Bellen, care a câştigat la mustaţă alegerile prezidenţiale din Austria în faţa candidatului de extremă-dreapta Norbert Hofer, şi care spune acum că vrea să fie „un preşedinte deasupra partidelor, pentru toţi“, a fost, în anul 2007, ţinta unor critici puternice.

Cauza: o afirmaţie făcută în cadrul unei campanii duse la acea vreme de Partidul Verzilor, condus pe atunci de Van der Bellen, menită să-i convingă pe austriecii care au câini să adune de pe stradă excrementele lăsate de patrupedele lor.

„Cine iubeşte Austria, trebuie să fie rahat“ a fost declaraţia care a stârnit rumoare la acea vreme şi care a revenit în atenţie imediat după ce Van der Bellen, care a candidat la preşedinţie ca independent susţinut de Verzi, a câştigat alegerile.

Deşi campania Verzilor din 2007 s-a dorit a fi una amuzantă, afirmaţia lui Van der Bellen nu a fost interpretată deloc ca fiind o glumă. Ba mai mult, notează Breitbart într-un articol intitulat „Cine iubeşte Austria este un rahat – Noul preşedinte al Austriei îşi urăşte propria ţară“, criticii spun că afirmaţia făcută de Van der Bellen nu este un incident izolat, fiind vorba despre o atitudine adânc înrădăcinată în Partidul Verzilor din Austria.

Presa a atras atenţia asupra unui alt incident, ce a avut loc recent. „Austria, tu jalnică bucată de rahat“, a scris pe reţeaua de socializare Facebook un activist al Verzilor, Georg H., referitor la controalele la graniţă determinate de criza refugiaţilor. „Acestea sunt fapte, nu o opinie subiectivă“, a adăugat activistul în mesajul său, care a fost însă şters ulterior de pe reţeaua de socializare.

„Preşedintele pe jumătate“

În contextul în care Van der Bellen este fiul unui aristocrat născut în Rusia şi a unei estonience, ambii refugiaţi în Austria din cauza stalinismului, Breitbart comentează că „poate că nu este surprinzător că (acesta) are o afinitate redusă pentru ţara în care s-a născut“.

Totuşi, după câştigarea prezidenţialelor, ecologistul şi-a luat angajamentul de a se ocupa de Austria „în toată diversitatea sa“. 

„S-a vorbit mult despre liniile de fractură din această ţară, dintre bărbaţi şi femei, oraşe şi sate, bogaţi şi sărăci. Putem, de asemenea, considera că suntem cele două jumătăţi care alcătuiesc Austria şi că fiecare jumătate este la fel de importantă ca cealaltă“, a declarat el.

Numai că „Preşedintele pe jumătate“ - aşa cum a titrat „Kronen Zeitung“ pe prima pagină, după anunţarea rezultelor oficiale, care au arătat că ecologistul a avut cu numai 31.026 de voturi în plus faţă de candidatul extremei-drepte, antiimigraţie - are o misiune grea.

Kronen Zeitung Van der Bellen

În contextul crizei refugiaţilor, s-ar putea ca acei 49,7% dintre austrieci care l-au votat pe Norbert Hofer să nu perceapă politica pro-europeană adoptată cel puţin la nivel declarativ de Alexander Van der Bellen drept iubire de ţară. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite