UPDATE Alte două ţări s-au oferit să găzduiască un viitor summit Biden-Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Kurz FOTO EPA-EFE
Sebastian Kurz FOTO EPA-EFE

Austria şi Elveţia s-au oferit sâmbătă să găzduiască întâlnirea pe care preşedintele american Joe Biden i-a propus-o omologului său rus Vladimir Putin.

„Suntem deja în contact cu partea rusă şi cea americană, dacă ar trebui să fie într-adevăr o astfel de întâlnire”, a declarat Kurz într-un interviu pentru podcastul „Morning Briefing” găzduit de jurnalistul german Gabor Steingart.

Austria era a treia ţară care se oferise să fie gazdă a primei întâlniri a lui Biden cu Putin în calitate de preşedinte al SUA.

La scurt timp după declaraţia lui Kurz, Elveţia a făcut un anunţ similar. Potrivit cotidianului Tages-Anzeiger, citat de DPA, ambasadele Elveţiei la Washington şi Moscova au prezentat deja propuneri în această privinţă.

Ministerul elveţian de Externe a refuzat să comenteze anunţul, invocând „raţiuni de confidenţialitate. Totuşi, a precizat că în general Elveţia este bucuroasă să facă oficiile de gazdă atunci când este cazul.

O întâlnire istorică a avut loc la Geneva în 1985 între preşedintele american de la acea vreme Ronald Reagan şi ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov. Aceaa întrevedere a fost considerată un punct de cotitură în Războiul Rece.

Prima ţară care şi-a anunţat intenţia de a organiza o astfel de reuniune este Cehia.

Joi, ministrul ceh de Externe Jan Hamáček le-a cerut ambasadorilor ţării sale la Moscova şi Washington să propună desfăşurarea summitului Biden-Putin la Praga.

„Am reacţionat la mesajul preşedintelui Biden, care a propus organizarea unei întâlniri personale cu preşedintele Vladimir Putin pe teritoriul unei ţări terţe. Am dispus ambasadorilor noştri la Washington şi Moscova să propună Praga ca posibil loc de întâlnire, capitala cehă găzduind anterior şi întâlnirea Obama-Medvedev”, a anunţat Hamáček pe Twitter.

Vineri, Preşedinţia Finlandei a comunicat faptul că „a transmis atât Washingtonului, cât şi Moscovei voinţa sa de a organiza” întâlnirea. Această ţară nordică a găzduit întâlnirea dintre Donald Trump şi Vladimir Putin din 2018.

Joi, Joe Biden a apreciat că „a sosit momentul dezescaladării” cu Rusia, îndemnându-l pe Putin să se abţină de la orice acţiune militară împotriva Ucrainei.

După ce a anunţat sancţiuni financiare şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi, liderul de la Casa Albă şi-a reiterat oferta de a organiza un summit cu omologul său de la Kremlin „în această vară, în Europa”, pentru „lansarea unui dialog strategic asupra stabilităţii”, mai ales în domeniul dezarmării şi securităţii.

De la instalarea la Casa Albă, la 21 ianuarie, Joe Biden afişează o abordare fermă faţă de Rusia. Cel de-al 46-lea preşedinte american nu s-a ferit să-l numească pe Putin drept un „criminal”, ceea ce a dus la rechemarea în ţară a ambasadorului rus la Washington. De asemenea, administraţia Biden a criticat aspru regimul aflat la putere la Moscova pentru otrăvirea opozantului Aleksei Navalnîi şi a instituit sancţiuni în acest dosar. În prezent, Washingtonul se declară preocupat de desfăşurările de forţe ruse de la graniţa cu Ucraina şi din Crimeea, teritoriu ocupat în mod ilegal de Rusia.

Pe fondul acestei desfăşurări de forţe, Joe Biden l-a sunat pe Vladimir Putin şi i-a propus o întâlnire într-o ţară terţă.

În timpul convorbirii, liderul de la Casa Albă a reafirmat obiectivul părţii americane de a stabili relaţii stabile şi previzibile cu Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite