Oficiali din Austria şi Germania se opun extinderii zonei euro şi Schengen către Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christian Kern
Christian Kern

Cancelarul social-democrat austriac Christian Kern şi ministrul său conservator de Externe Sebastian Kurz au respins joi viziunea preşedintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker cu privire la extinderea către est a zonelor euro şi Schengen, relatează Reuters.

 În discursul său anual programatic despre ”starea Uniunii” Europene, Juncker a schiţat miercuri o viziune a Uniunii post-Brexit, în care aproximativ 30 de state folosesc moneda unică europeană euro, iar un ministru UE al Finanţelor coordonează bugete-cheie în vederea ajutorării statelor care se confruntă cu dificultăţi.

Juncker a îndemnat de asemenea la primirea României şi Bulgarei în Schengen.

Oficiali francezi, germani şi est-europeni au primit pozitiv acest discurs.

 ”Pur şi simplu nu are sens ca zona euro să fie extinsă înainte să fie rezolvate aceste probleme, deoarece, altfel, aceste vor probleme vor fi şi mai mari”, a declarat Kern, evocând ca exemplu criza zonei euro în care Greciei s-a aflat pe marginea prăpastiei falimentului mai mulţi ani.

”Dacă doriţi, aceasta este o extindere a problemelor în fond şi la urma urmei şi nu plus în cooperarea europeană. Eu cred că această idee nu este reflectată”.

Kurz a dat la rândul său Grecia drept un exemplu prost de aderare a unor ţări care nu îndeplinesc condiţiile cu privire la fnanţele publice stabilite de UE.

”Zonele euro şi Schengen sunt deschise tuturor, dar numai cei care îndeplinesc criteriile (aderă). Trebuie să evităm situaţii ca cea din Grecia”, a subliniat Kurz.

Şi oficiali germani s-au declarat joi sceptici cu privire la posibilitatea ca România şi Bulgaria să intre în viitorul apropiat în Schengen sau să adopte moneda euro, reacţii ce survin la o zi după ce preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a pledat pentru admiterea ambelor ţări în spaţiul Schengen şi extinderea zonei euro către toate statele UE, relatează ediţia online a publicaţiei spaniole ABC.

 Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a declarat că nu vede pentru România şi Bulgaria „nicio posibilitate să intre în spaţiul Schengen“. „Sincer vorbind, mai au un drum lung de parcurs“, a punctat responsabilul german. „Decizia nu va fi luată astăzi“, a mai spus Thomas de Maiziere legat de acest subiect, la sosirea la Reuniunea Consiliului UE pentru justiţie şi afaceri interne, notează portalul italian lumsanews.it.

Opinii rezervate au fost exprimate de responsabilii germani şi cu privire la extinderea zonei euro şi adoptarea monedei comune de către România şi Bulgaria. Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaueble, a salutat iniţiativa lui Juncker aflată „pe linia de bază a conceptelor noastre de politică europeană“, dar a amintit că pentru ca alte ţări să se poată alătura zonei euro 'este necesar să îndeplinească toate criteriile“, iar o adoptare „prematură“ a monedei comune poate genera multe probleme, dând ca exemplu cazul Greciei.

Este evident că statele care intră în zona euro „trebuie să fie capabile să gestioneze o monedă stabilă şi puternică, asupra căreia nu vor putea să intervină cu devalorizări“, a explicat oficialul german.

El a menţionat de asemenea că Germania doreşte „o Europă puternică“, şi că „este bun că cineva pune presiune şi viteză“, referire tot la intervenţia lui Juncker, dar a atras în acelaşi timp atenţia că „trebuie să facem bine acest lucru“.

Mai mult decât atât, Schaueble a subliniat că „este important ca cetăţenii statelor membre să fie convinşi“ de paşii care vor fi făcuţi, el avertizând astfel asupra riscului ca în procesul aprofundării integrării europene dorite de Juncker să se ajungă la situaţii în care deciziile luate la Bruxelles să îndepărteze instituţiile europene de cetăţeni.

Mai tranşant decât Schaueble a fost preşedintele comisiei de finanţe a Uniunii Creştin Sociale (CSU — aliata bavareză a Uniunii Creştin Democrate a cancelarului Angela Merkel), Hans Michelbach, care s-a pronunţat clar împotrivă extinderii zonei euro şi a spus direct că România şi Bulgaria nu îndeplinesc condiţiile pentru a se alătura acestei zone. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite