Austeritatea, ca mod de viaţă: Angela Merkel nu renunţă la obiceiurile de economisire nici în timpul vacanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel se plimbă alături de soţul ei Joachim Sauer, în vacanţa de pe insula Ischia. FOTO: Reuters
Angela Merkel se plimbă alături de soţul ei Joachim Sauer, în vacanţa de pe insula Ischia. FOTO: Reuters

Cancelarul Angela Merkel este binecunoscut pentru politica sa de austeritate, impusă la nivelul întregii Uniuni Europene, dar şi în propriul ei stil de viaţă. Revista „Vanity Fair“ a scris despre frugalitatea lui Merkel atunci când îşi petrece concediile anuale pe insula italiană Ischia, deşi ar trebui să fie o perioadă fără grija cheltuielilor.

Politica dură de austeritate, adoptată în contextul crizei datoriilor europene, caracterizează şi bugetul alocat activităţilor de zi cu zi ale cancelarului german, proaspăt intrat în cel de-al doilea mandat. Mai mult, Merkel caută să facă economii şi în timpul vacanţei anuale de pe insula Ischia, în apropiere de Napoli.

Atunci când Angela Markel, cea mai puternică femeie din Europa, merge în vacanţă în Italia, optează pentru un zbor separat de cel al soţului ei, Joachim Sauer. Nu este vorba de un semn al unui mariaj cu probleme, ci Merkel evită în acest fel o taxă suplimentară pe care Sauer ar trebui să o plătească dacă ar călători alături de soţia lui în avionul pus la dispoziţie de guvern.

Mesele degustate de cei doi sunt caracterizate mai degrabă de preferinţa pentru felurile de mâncare tradiţionale, cum ar fi paste cu sos de tomate şi busuioc. Merkel încearcă uneori şi mâncăruri mai neobişnuite, delicatese locale precum raci şi caracatiţă, relatează Vanity Fair, în urma unor interviuri cu localnici de pe insula Ischia, destinaţia favorită a oficialului german.

Adesea, Merkel cere reţete ale felurilor de mâncare primite la restaurant, potrivit lui Alessandro Mattera, bucătarul-şef al unui restaurant local. În schimb, Doamna de Fier i-a propus italianului să o viziteze la Berlin.

La începutul acestui an, a avut loc un incident care a ocupat prima pagină a ziarelor din Italia. Cancelarul a reuşit să scape de atenţia fotografilor şi a jurnaliştilor şi a făcut o vizită inopinantă la locuinţa lui Cristofo Iacono, un fost majordom de 59 de ani care a fost la dispoziţia ei atunci când se caza la hotelul preferat de pe insulă. Acesta fusese nevoit să-şi părăsească locul de muncă de câteva luni. „A fost un gest extraordinar”, a spus Iacono pentru Vanity Fair.

Merkel face vizite matinale la portul de pe insulă şi vorbeşte cu pescarii sau se plimbă prin centrul oraşului alături de soţul ei. Atunci când este nevoie, apelează la farmaciile locale sau stă la coadă atunci când îşi aşteaptă comanda de pizza, asemenea unui localnic obişnuit.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite