Austeritatea a făcut victime în Grecia: peste 500 de bărbaţi s-au sinucis din cauza reducerii cheltuielilor

Austeritatea a făcut victime în Grecia: peste 500 de bărbaţi s-au sinucis din cauza reducerii cheltuielilor

Protestatari nemulţumiţi de măsurile de austeritate ale autorităţilor, în timpul grevei generale FOTO Reuters (9 aprilie 2014)

Măsurile de austeritate sunt responsabile pentru peste 500 de acte de sinucidere, în rândul bărbaţilor din Grecia, în perioada 2009-2010, se arată într-un studiu efectuat de cercetătorii Universităţii Portsmouth (Marea Britanie), publicat în revista de specialitate „Social Science and Medicine”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Portsmouth au descoperit o strânsă legătură între creşterea numărului actelor de suicid în rândul bărbaţilor şi tăierea cheltuielilor bugetare în Grecia, în perioada 2009-2010. Potrivit studiului citat de „The Guardian”, fiecare tăiere de 1% a Guvernului de la Atena echivalează cu o creştere de 0,43% a ratei sinuciderilor în rândul bărbaţilor greci.

Cercetătorii au analizat cazurile a 551 de bărbaţi care s-au sinucis în perioada 2009-2019 şi, după ce au exclus orice alt factor care ar fi putut să-i determine să-şi ia viaţa, au ajuns la concluzia că aceştia şi-au pus capăt zilelor, „fără îndoială, din cauza măsurilor de austeritate”, a declarat Nikolaos Antonakakis, unul dintre oamenii de ştiinţă care au lucrat la cercetare.

Antonakakis, profesor de economie şi finanţe de naţionalitate greacă, a decis să investigheze legătura dintre măsurile de austeritate şi rata sinuciderilor după ce a sesizat un număr mai mare de astfel cazuri prezentate în presa greacă. Mai mult, chiar în cercul său de prieteni i s-au adus la cunoştinţă astfel poveşti cu final tragic.

Potrivit studiului publicat în revista „Social Science and Medicine”, incidenţa crescută a cazurilor de sinucidere apare doar în cazul bărbaţilor, în rândul femeilor neremarcându-se niciun fel de modificare semnificativă a ratei suicidelor. 

Cea mai mare incidenţă a cazurilor de sinucidere a fost constatată în rândul bărbaţilor greci cu vârste cuprinse între 45 şi 89 de ani.

„Rezultatele studiului ar trebui să aibă implicaţii majore pentru entităţile cu putere de decizie şi pentru cei care implementează deciziile”, a atras atenţia Antonakakis. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: