Au cheltuit greşit banii UE. Erori de trei miliarde de euro doar pe fonduri structurale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona euro, tot mai nepopulară
Zona euro, tot mai nepopulară

Cel puţin trei miliarde de euro destinaţi politicii de coeziune au fost cheltuite fără respectarea normelor UE, reprezentând 7,7% din bugetul destinat acestor fonduri, arată raportul anual al Curţii de Conturi Europene pentru 2010.

De altfel, fondurile structurale sunt felia din bugetul UE (122 de miliarde de euro) unde indicele de eroare a crescut cel mai mult (a fost 5,5% în 2009), iar ţările cu cele mai frecvente probleme au fost Spania, Italia şi Cehia. De asemenea, pe fondurile destinate agriculturii au fost descoperite nereguli, unele dintre ele semnalate în cazul României şi Bulgariei.

Pe toate cheltuielile UE, indicele de eroare a crescut de la 3,3 % în 2009 la 3,7 % în 2010.

Potrivit concluziilor Curţii de Conturi Europene (CCE), conturile aferente exerciţiului 2010 prezintă în mod fidel situaţia financiară a Uniunii Europene, precum şi rezultatele operaţiunilor acesteia şi fluxurile sale de numerar pentru exerciţiul 2010. Totuşi, plăţile subiacente acestor conturi au fost în continuare afectate de "un nivel semnificativ de eroare".

Acest indice nu reprezintă o estimare cu privire la fraude, ci reflectă estimarea gradului de nerespectare a regulilor pentru cheltuierea banilor: încălcarea normelor privind achizițiile publice, declararea de costuri neeligibile sau calculate incorect pentru proiecte care primesc cofinanţare din partea UE sau supradeclararea suprafeţelor de teren de către fermieri.

Grupul de politici coeziune, energie şi transporturi s-a dovedit a fi domeniul de cheltuieli al UE cel mai vulnerabil la erori, cu un indice de 7,7 %. Acest indicator este mai mare decât cel pentru 2009. Statele membre poartă o parte a răspunderii, întrucât au fost, din nou, "doar parţial eficiente" în prevenirea sau în detectarea şi corectarea erorilor,

Curtea Europeană de Conturi (CCE) avertizează că există în continuare riscuri ridicate în privinţa plăţilor intermediare şi finale pentru grupurile de politici: ajutorul extern, dezvoltarea şi extindere, cercetare şi alte politici interne.

"În pofida ameliorării treptate a sistemelor, de-a lungul mai multor ani, continuă să existe riscuri semnificative la adresa regularităţii plăţilor, care nu pot fi combătute pe deplin decât prin reformarea cadrelor legislative şi prin remodelarea sistemelor de control", a spus preşedintele CCE, Vitor Caldeira.  Este pentru prima dată când CCE publică indici de eroare estimaţi, atât pentru ansamblul bugetului UE, cât şi pentru grupuri de domenii de politici.

Raportul anual pe 2010 va fi prezentat în faţa Parlamentului European în sesiunea plenară de arţi, 15 noiembrie, la Strasbourg şi în faţa Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), la sfârşitul lunii noiembrie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite