Atentatul terorist din Franţa, revendicat de Statul Islamic. Jihadiştii ameninţă şi Marea Britanie şi SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultima caricatură a Charlie Hebdo postată pe Facebook cu doar o oră înainte de atentatul terorist din redacţie. Desenul îl reprezintă pe liderul Statului Islamic, „califul“ Al-Baghdadi
Ultima caricatură a Charlie Hebdo postată pe Facebook cu doar o oră înainte de atentatul terorist din redacţie. Desenul îl reprezintă pe liderul Statului Islamic, „califul“ Al-Baghdadi

Atentatul terorist din Franţa a fost revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic (SI). Ea s-a autoproclamat responsabilă de atentatul de la Paris, de la sediul publicaţiei satirice Charlie Hebdo, unde au murit 12 oameni, susţine un cleric al SI.

„Am început cu operaţiunea din Franţa, pe care o revendicăm. Mâine va fi în Marea Britanie, în America şi în alte ţări“, a declarat Abu Saad al-Ansari, într-o predică ţinută în oraşul irakian Mosul, controlat de Statul Islamic. „Acesta este un mesaj pentru toate ţările care participă la coaliţia care a ucis membri ai Statului Islamic“, a adăugat el. 

Măsuri de securitate sporite în Marea Britanie, după atentatul terorist din Franţa

Autorităţile britanice au sporit măsurile de securitate în porturi şi gări, în urma atentatului terorist din Franţa, care a vizat miercuri redacţia din Paris a publicaţiei Charlie Hebdo, relatează Sky News. Purtătorul de cuvânt al premierului britanic a declarat presei că nu a fost modificat nivelul alertei teroriste în Marea Britanie, dar Guvernul a decis să adopte măsuri suplimentare, notează Mediafax.

Măsurile de securitate au fost de asemenea mărite în staţiile din Franţa de unde oamenii pot călători spre Marea Britanie, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Statul Islamic îi numeşte „eroi“ pe autorii atentatului terorist de la Charlie Hebdo

„Eroi islamişti au omorât jurnalişti ai revistei Charlie Hebdo, pentru a răzbuna onoarea Profetului Mahomed“, a comunicat postul de radio Al Bayan, aparţinând grupului terorist Stat Islamic.

Un lider al reţelei teroriste sunnite Stat Islamic în Irak şi Siria a salutat atacul terorist care a vizat redacţia Charlie Hebdo, justificând crimele ca fiind o răzbunare pentru insulte la adresa islamului şi sugerând asumarea atentatului.

„Leii islamului l-au răzbunat pe Profetul Mahomed“, a declarat, potrivit Reuters, Abu Musab, un lider al grupului terorist Stat Islamic. Reţeaua teroristă sunnită, care ocupă teritorii din Irak şi Siria unde a instituit un „califat“, a ameninţat de mai multe ori Franţa cu atentate.

Al-Qaeda în Magrebul Islamic salută atacul comis la redacţia revistei Charlie Hebdo 

Organizaţia Al-Qaeda în Magrebul Islamic (AQIM) salută atentatul terorist din Franţa care a vizat redacţia revistei Charlie Hebdo, potrivit Institutului SITE, care monitorizează site-urile fundamentaliste. Filiala nord-africană a reţelei teroriste Al-Qaida a salutat „curajul“ autorilor atacului comis la sediul publicaţiei franceze.

Fostul lider Al-Qaeda „Osama bin Laden îi avertizase pe cei care îl ironizau pe Profetul Mahomed“, se arată în comunicatul organizaţiei teroriste.

Insurgenţii somalezi shebab le aduc omagii celor „doi eroi“

Insurgenţii islamişti somalezi shebab le-au adus un omagiu vineri celor „doi eroi“ presupuşi autori ai atacului terorist împotriva săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, care s-a soldat cu 12 morţi, potrivit unui comunicat difuzat vineri de Radio Andalus, post oficial al mişcării, relatează AFP. 

Miliţiile Shebab, care controlează vaste zone rurale din centrul şi sudul Somaliei, au legături strânse cu ramura Al-Qaida în Yemen, cu care unul din cei doi fraţi urmăriţi vineri de forţele de ordine franceze s-ar fi pregătit în folosirea armelor.

Summit european împotriva terorismului luni, 12 ianuarie

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat vineri că summitul european prevăzut pentru 12 februarie la Bruxelles va fi consacrat luptei împotriva terorismului, după atentatul de miercuri de la sediul publicaţiei franceze Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi, informează AFP, citat de Mediafax.

„Teroarea a lovit Europa“, a subliniat Donald Tusk. „Uniunea Europeană nu poate face totul, dar ea poate contribui la întărirea securităţii noastre“, a adăugat liderul european, amintind de introducerea mandatului de arestare european după atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA. 

Operaţiunea de căutare şi reţinere a autorilor atentatului terorist din Franţa, comis miercuri la redacţia revistei pariziene „Charlie Hebdo”, pe  ultima sută de metri INFOGRAFIE Graphic News

atentat terorist franta cautari autori
atentat terorist franta cautari autori
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite