Atentat la Nisa. Autorul masacrului este Mohamed Lahouaiej Bouhlel, un franco-tunisian cu un cazier încărcat şi tată a trei copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorul masacrului de la Nisa a fost identificat drept Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Presa franceză scrie că este un franco-tunisian în vârstă de 31 de ani, cu un cazier important ce include fapte armate, violenţe conjugale şi ameninţări. Ultima dată a fost reţinut în urmă cu o lună şi a plasat sub control judiciar.  Este divorţat şi tată a trei copii.

Presa franceză scrie că a fost arestat în martie, dar nu era, însă, în vizorul serviciilor de securitate ca suspect de extremism.

   

Bărbatul care a provocat moartea a cel puţin 84 de persoane este divorţat şi tată a trei copii, şofer de camion de profesie, iar apropiaţii săi sunt audiaţi de autorităţi.  

Vecinii suspectului care a ucis 84 de oameni la Nisa susţin că acesta era „singuratic“ şi „tăcut“ şi părea să nu fie o persoană religioasă.

„Nu arăta ca o persoană religioasă şi purta adesea pantaloni scurţi“, a declarat pentru AFP Sébastien, un locatar al imobilului cu patru etaje în care locuia Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

Vecina sa de palier, Alexia, afirmă că a stat de vorbă cu el o singură dată, când acesta a întrerupt contorul electric.

La etajul superior, o familie numeroasă subliniază că tânărul nu răspundea niciodată la salut.

Doar o locuitoare de la parter, Anan, a declarat că era suspicioasă cu privire la acest vecin, „un bărbat frumos, care le fixa cu privirea îndelung pe cele două fiice ale ei“.

Cartea de identitate a atacatorului

image

Mohamed Lahouaiej Bouhlel era originar din oraşul Msaken, aflat la 12 kilometri sud de Sousse, în nord-estul Tunisiei, au declarat surse apropiate anchetei citate de Le Figaro. El a fost ultima data la Msaken în urmă cu patru ani. Autorităţile din Tunisia au declarat că nu aveau cunoştinţă că ar fi avut opinii radicale sau islamiste.

Imagini din apartamentul lui Mohamed Lahouaiej Bouhlel

image

Camionul cu „îngheţată“

   Bărbatul a fost identificat datorită amprentelor digitale şi a permisului de conducere găsit în camion. Anchetatorii au mai recuperat din vehicul şi un card bancar, dar şi un telefon mobil.

În plus, oficialii l-au identificat pe suspect camerele de supraveghere în timp ce se urca în camion, la câţiva kilometri distanţă de locul atacului.

Potrivit primelor informaţii, suspectul a forţat gardul metalic care înconjura perimetrul de securitate din jurul Promenade des Anglais, pentru a ajunge în zona unde se afla mulţimea care urmărea focurile de artificii. Acolo a ucis cel puţin 84 de persoane.

Camionul frigorific al atacatorului a stat parcat nouă ore pe promenadă, iar când l-au interpelat poliţistii le-a spus că aducea îngheţată. 

 Presa franceză se întreabă cum a putut fi lăsat suspectul să urce cu vehiculul pe zona pietonală a promenadei, un loc interzis circulaţiei rutiere.

Atacul din Nisa, lângă celebrul Hotel Negresco

Tragedia de la Nisa a avut loc în apropiere de Hotel Negresco, deschis pe 8 ianuarie 1913 de fiul unui hangiu din Bucureşti, Henri Negrescu. Situat pe celebrul bulevard Promenade des Anglais, în dreptul Golfului Îngerilor, este astăzi unul dintre cele mai bune hoteluri din lume. 

image

Numărul total al răniţilor nu este clar deocamdată. O parte din presa franceză vorbeşte de peste 100 de persoane, restul de circa 60. Cert este că la un spital din apropiere au fost internaţi 54 de copii.

Autorităţile au făcut percheziţii la domiciliul atacatorului.

Un al doilea card de identitate a fost găsit în cabina camionului implicat în masacrul de la Nisa. Oficialii citaţi sub acoperirea anonimatului nu au precizat cui îi aparţine documentul.

Eroul de la Nisa

Un bărbat a cărui identitate încă nu este cunoscută este eroul de la Nisa. Le Figaro scrie că acesta a sărit pe capota camionului şi a încercat să-l oprească sau măcar să-l încetinească pe atacator. Tunisianul Mohamed Lahouaiej Bouhlel a scos pistolul că să-l împuşte pe bărbat, dar a încetinit vehiculul, dar acest lucru i-a fost fatal, poliţiştii au tras asupra şoferului şi l-au ucis. Curajosul bărbat ar fi reuşit să scape. 

„Maximum de victime“

Autorităţile au recuperat din vehiculul cu care a ucis 84 de oameni permisul de conducere, un card bancar şi un telefon mobil.  

În plus, anchetatorii l-au identificat pe camerele de supraveghere în timp ce se urca în camion, la câţiva kilometri distanţă de locul atacului.

Bărbatul era singur în camion, iar autorităţile încearcă în prezent să stabilească dacă a avut complici.

Camionul alb „şi-a schimbat traiectoria cel puţin o dată” în timpul cursei sale de doi kilometri, a spus un oficial, citat sub acoperirea anonimatului.

image

Video

image
Citește și: Noaptea groazei la Nisa
image

Video

image

„Este clar că a încercat să facă numărul maxim de victime”, a adăugat el.

Camionul utilizat în cursul atentatului de joi seara la Nisa fusese închiriat în urmă cu câteva zile în regiunea Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA).

Camionul alb de mare tonaj, care avea „parbrizul ciuruit de gloanţe şi bara şi grilajul de protecţie smulse", şi-a schimbat traseul „cel puţin o dată în timpul cursei sale de 2 km" pentru a lovi mulţimea, a afirmat sursa citată. Teroristul, identificat ca fiind un franco-tunisian de 31 de ani, a „căutat clar să facă maximum de victime", a estimat aceasta. 

Atac cu „vehicul berbec“

După atentatul de la Nisa, Frédéric Gallois, fostul director al Grupului de Intervenţie al Jandarmeriei Naţionale franceze (Groupe d'intervention de la Gendarmerie nationale/ GIGN/), a vorbit despre „un mod de acţiune cunoscut, dar care este o noutate pentru Franţa". 

Potrivit lui, forţele de ordine s-au confruntat cu „un mod de operare extrem de dificil de contracarat".

„Teroriştii se adaptează dispozitivelor de securitate", a mai spus el la postul de televiziune Europe 1, vineri dimineaţă.

„Anul trecut, în Israel au existat circa 50 de atacuri de tipul celor aşa-numite atacuri cu vehicul berbec. Este un mod de acţiune cunoscut, dar care este o noutate pentru Franţa", remarcă el.

„Acest mod de operare corespunde consemnelor Stat Islamic. În absenţa unei arme grele, a unui dispozitiv exploziv, Stat Islamic recomandă utilizarea acestor vehicule pentru a se încerca să se facă maximum de victime", a spus el. 

Ancheta va preciza dacă au existat breşe în dispozitivul de control, de jalonare şi de protejare a mulţimii, a mai explicat fostul director GIGN, care se întreabă cum a putut să se infiltreze un astfel de camion când circulaţia fusese interzisă pe Promenada Englezilor.

 "Dar trebuie recunoscut că acest mod de acţiune prin substituire este extrem de dificil de contracarat. Dacă nu s-ar fi întâmplat aici, ar fi fost în altă parte. Teroriştii acţionează în mod imprevizibil şi se adaptează dispozitivelor de securitate", a spus el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite