Atentatele de la Bruxelles. Neîncrederea care există între serviciile secrete europene împiedică lupta eficientă împotriva terorismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţe speciale belgiene pe străzile din Bruxelles
Forţe speciale belgiene pe străzile din Bruxelles

Miniştrii de Interne şi de Justiţiei din ţările membre ale Uniunii Europene s-au angajat,joi, în cursul unei reuniuni extraordinare organizate la Bruxelles - să-şi amelioreze schimbul de informaţii asupra terorismului, ca urmare a deficienţelor în domeniu constatate după recentele atentate în capitala belgiană, informează AFP.

Miniştrii pentru Securitate şi ai Justiţiei din UE s-au angajat joi să intensifice lupta împotriva terorismului, după atacurile de marţi de la Bruxelles, despre care unii pretind că ar fi fost evitate printr-o mai bună împărtăşire de informaţii şi o legislaţie încă în suspans, relatează DPA online.

„A venit vremea să trecem de la vorbe la fapte“, a îndemnat comisarul UE însărcinat cu Afacerile Interne Dimitris Avramopoulos. „Viaţa cetăţenilor noştri, securitatea cetăţenilor noştri sunt în pericol“, a subliniat el.

Zece priorităţi

Miniştrii au stabilit, într-o declaraţie comună, zece priorităţi, inclusiv promisiunea de ancheta, „ca o problemă urgent“, cu privire la reţele teroriste implicate în atacurile sângeroase de marţi din capitala belgiană şi la atacurile sângeroase de la Paris de anul trecut.

Ei se angajează, de asemenea, să intensifice eforturile ţărilor lor în vederea unui schimb de informaţii, inclusiv veghind la „o alimentare sistematică, o utilizare compatibilă şi o interoperabilitate a bazelor de date europene şi internaţionale în domeniile securtăţii, transpoturilor şi migraţiei“.

Neîncredere între serviciile din diverse state din Europa

Ministrul suedez de Interne Anders Ygeman a afirmat că împărtăşirea informaţiilor s-a îmbunătăţit deja, dar a recunoscut că există „o mică neîncredere între serviciile din diverse state din Europa“.

„Multe autorităţi naţionale nu vor să-şi împărtăşească informaţiile cu toţi ceilalţi“, a declarat ministrul german de Interne Thomas de Maiziere. „Această mentalitate trebuie schimbată“, a îndemnat el.

„Avem nevoie să ne aşezăm cu toţii, într-un loc, la aceeaşi masă, pentru a schimba informaţii, chiar şi informal, fără prea multe procedure“, a declarat ministrul italian de Interne Angelino Alfano.

Problema storcării datelor pasagerilor companiilor aeriene

Miniştrii afirmă totodată că Uniunea Europeană va accelera ritmul noilor măsuri antiteroriste care urmează să fie finalizate - inclusiv o mai veche propunere în vederea începerii storcării datelor pasagerilor companiilor aeriene care călătoresc către, în afara şi în interiorul blocului european.

Susţinătorii acestui aşa-zis sistem de înregistrare a numelor pasagerilor (PNR) afirmă că acesta va ajuta în contracararea criminalităţii şi terorismului, însă programul a fost blocat de către Parlamentul European (PE) din cauza unor îngrijorări cu privire la confidenţialitatea datelor personale.

De Maiziere a catalogat aceste îngrjorări ca „nejustificate“, „având în vedere situaţia dramtică“, iar ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve a spus că Parlamentul a primit garanţii potrivit cărora datele călătorilor vor fi protejate în cadrul unui nou sistem PNR. Miniştrii UE au subliniat, în declaraţia lor comună de joi, necesitatea „adoptării unei directive PNR în aprilie 2016 şi implementarea ei de urgenţă“.

Accelerarea luptei împotriva traficului de armament, falsificării documentelor

Ei au mai promis să continue „în mod hotărât“ eforturile deja existente atât în vederea accelerării luptei împotriva traficului de armament, falsificării documentelor şi finanţării teroriştilor, cât şi în vederea unei îmbunătăţiri a verificării identităţii la frontierele externe ale Uniunii.

„Nu avem nevoie de planuri noi, avem nevoie să punem deplin în aplicare măsurile adoptate anterior şi pe care le-am decis anterior“, a declarat ministrul olandez de Interne Ronald Plasterk, a cărui ţară deţine preşedinţa semestrială a Uniunii.

Scepticism printre oficialii UE

Ministrul austriac de Interne Johanna Mikl-Leitner a apreciat că reuniunea de joi va reprezenta „un semnal puternic că toate cele 28 de state membre sunt unite în lupta împotriva terorismului“. Însă unii miniştri şi-au exprimat scepticismul, având în vedere că UE a făcut promisiuni asemănătoare în urma atacurilor teroriste de anul trecut din Franţa, pe care nu le-a respectat.

„Înţeleg foarte bine scepticismul şi aş spune că chiar împărtăşesc (acest) skepticism“, a declarat ministrul belgian de Interne Koen Geens.

Dar „să nu disperăm, să nu ne lăsăm copleşiţi de scepticism şi să fim încrezători că Europa va găsi mereu soluţii“, a îndemnat el.

Europol cere personal suplimentar

Agenţia europeană de poliţie, Europol, lansează un avertisment potrivit căruia mai multe state sunt în pericol de a fi vizate de atentate teroriste şi în acelaşi timp solicită ţărilor membre să trimită personal suplimentar pentru a ajuta la lupta antiteroristă, scrie siteul Politico.eu. 

Directorul Europol afirmă că personalul suplimentar este necesar pentru a gestiona toate datele existente cu scopul de a înţelege amploarea ameninţării. Totodată, Europol transmite un mesaj Marii Britanii, arătând că o eventuală ieşire din Uniunea Europeană ar expune-o unor riscuri crescute de securitate, precizează The Guardian

The New York Times : Este nevoie de un serviciu de informaţii paneuropean

Publicaţia americană The New York Times scrie că „Uniunea trebuie să-şi întărească rapid securitatea pe aeroporturi, în gări, la metrou şi pe liniile feroviare” dar şi să dezvolte programele de protecţie a martorilor pentru a-i încuraja chiar pe membrii comunităţilor în care trăiesc teroriştii să ofere date despre ei.

 Este nevoie de un serviciu de informaţii paneuropean, pentru a lupta împotriva terorismului, în condiţiile în care există o lipsă de încredere între statele membre UE în a face schimb de informaţii.

Mai mult, actualele baze de date din UE, inclusiv Sistemul de Informaţii Schengen, au mari lacune şi aşa se explică eşecul serviciilor de informaţii europene în a preveni atacuri teroriste de tipul celor de la Bruxelles şi Paris, se arată într-un articol publicat de The New York Times.

 Este acum absolut evident că teroriştii care lucrează pentru Statul Islamic gândesc, cooperează şi acţionează dincolo de graniţe, neţinând cont de frontierele naţionale. Întrebarea din ce în ce mai presantă pentru Europa este: în lupta împotriva lor, oare ar putea să facă la fel? se întreabă The New York Times.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite