Atentatele de la Bruxelles: Ancheta se concentrează pe identificarea bărbatului cu pălărie

Atentatele de la Bruxelles: Ancheta se concentrează pe identificarea bărbatului cu pălărie

Cei trei terorişti de pe aeroportul din Bruxelles

Ancheta în cazul atentatelor din 22 martie de la Bruxelles, soldate cu 35 de morţi şi 340 de răniţi conform celui mai recent bilanţ, se concentrează în prezent pe identificarea bărbatului cu pălărie, individul care apare în imagini surprinse înaintea celor două atacuri sinucigaşe comise marţea trecută la aeroportul internaţional Bruxelles-Zaventem.

Ştiri pe aceeaşi temă

Poliţia belgiană a difuzat o înregistrare video cu bărbatul respectiv. În imagini apare individul care purta o jachetă bej şi o pălărie închisă la culoare trasă pe ochi, împingând un cărucior cu bagaje pe care se afla o geantă mare neagră. Alături de el (nefiind clar în imagini) se află autorii atacurilor sinucigaşe de la aeroportul Bruxelles-Zaventem: Ibrahim El Bakraoui şi Najim Laachraoui, deja identificaţi.
 
Fayçal Cheffou, bănuit a fi „bărbatul cu pălărie“, eliberat
 
 Parchetul federal belgian a anunţat, luni, eliberarea lui Fayçal Cheffou, bănuit a fi 'bărbatul cu pălărie' de la aeroportul Zaventem, singurul inculpat de până acum în cazul atentatelor comise pe 22 martie la Bruxelles şi soldate cu 35 de morţi şi 340 de răniţi conform celui mai recent bilanţ, relatează AFP şi Reuters. 
 
„Indiciile care au dus la arestarea numitului Fayçal C. nu au fost confirmate de evoluţia anchetei în curs; cel în cauză a fost repus în libertate de magistratul de instrucţie“', a declarat Parchetul federal belgian într-un comunicat, fără a oferi alte precizări. 
 
Pentru moment, singura certitudine este aceea că cei trei atacatori sinucigaşi — Ibrahim El Bakraoui şi Najim Laachraoui la aeroportul Bruxelles-Zaventemn şi Khalid El Bakraoui în staţia de metrou Maelbeek din capitala belgiană — au avut legătură directă cu atentatele comise la Paris în 13 noiembrie anul trecut şi soldate cu 130 de morţi. Atentatele de la Paris şi Bruxelles au fost revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI).
 
Pe de altă parte, Belgia cere extrădarea lui Djamal Eddine Ouali, un algerian arestat sâmbătă în Italia şi bănuit de realizarea „documente de identitate false care au fost utilizate de presupuşi autori ai atentatelor de la Paris şi probabil şi de Salah Abdeslam'', suspect-cheie în urma atacurilor de la Paris, arestat la Bruxelles în urmă cu zece zile.
 
În ceea ce priveşte identificarea victimelor, aceasta aproape s-a încheiat. Dintre persoanele decedate, autorităţile belgiene au identificat până acum 12 cetăţeni străini, de opt naţionalităţi diferite (americană, britanică, franceză, germană, olandeză, chineză, italiană şi suedeză).
 
Ministrul belgian al sănătăţii, Maggie De Block, a anunţat luni că patru persoane dintre cele rănite în atentate de la Bruxelles au decedat în spital, ceea ce face ca bilanţul provizoriu să ajungă la 35 de morţi.
 
El Bakraoui şi Abdeslam s-au întâlnit anul trecut la Atena 
 
Unul dintre teroriştii kamikaze, autori ai atentatelor de la Bruxelles, Khalid El Bakraoui, a călătorit anul trecut în luna iulie de la Bruxelles la Atena, cu o escală la Treviso (în nordul Italiei, aproape de Veneţia), iar în capitala elenă s-a întâlnit cu Salah Abdeslam, cel care pare să fi fost organizatorul atentatelor de la Paris, afirmă surse din serviciile antiteroriste italiene, citate luni de postul Sky Tg24, preluat de agerpres.ro
 
 Conform acestor surse, pe 23 iulie 2015 Khalid El Bakraoui a călătorit cu un avion al companiei Ryanair de la Bruxelles la Treviso. El şi-a plătit biletul cu un card de credit pe numele Abderahman Benamor, iar la îmbarcare a prezentat un act de identitate belgian, el fiind de altfel cetăţean belgian. În noaptea de 23 spre 24 iulie s-a cazat la un hotel lângă aeroportul din Veneţia, iar apoi a plecat cu un alt zbor către Atena.
 
Câteva zile mai târziu s-a întâlnit în capitala greacă cu Salah Abdeslam, presupusul creier logistic al atentatelor de la Paris şi care a fost arestat de autorităţile belgiene pe 18 martie, în urma unei operaţiuni desfăşurate în cartierul Molenbeek.
 
Anterior a mai fost dezvăluit că, la sfârşitului lui iulie şi începutul lui august, Abdeslam a fost şi el în Italia, iar de la Bari s-a îmbarcat apoi într-un avion cu destinaţia Atena. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările