FOTO VIDEO Atentate la Bruxelles. Autorităţile belgiene au început vânătoarea de jihadişti. Statul Islamic promite „zile mai sumbre“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Presa belgiană a publicat pe Twitter prima fotografie cu garnitura de metrou distrusă de o explozie FOTO Le Soir
Presa belgiană a publicat pe Twitter prima fotografie cu garnitura de metrou distrusă de o explozie FOTO Le Soir

Cel puţin 32 de persoane au fost ucise şi aproximativ 230 rănite într-o serie de explozii produse marţi pe Aeroportul Zaventem şi la metroul din Bruxelles şi revendicate de organizaţia jihadistă Statul Islamic, care a promis „zile mai sumbre“. Autorităţile belgiene au început vânătoarea de jihadişti.

Atentate la Bruxelles. Doi fraţi, identificaţi ca presupuşii kamikaze din aeroport

Potrivit RTBF, fraţii El Bakraoui, din Bruxelles, au fost identificaţi miercuri dimineaţă ca presupuşii kamikaze ai atacurilor de pe aeroportul din Zaventem. Fraţii El Bakraoui, Khalid şi Brahim, erau cunoscuţi serviciilor de poliţie pentru fapte de tâlhărie, nu şi pentru acte de terorism. Cei doi fraţi locuiau la Bruxelles. Se pare că Khalid a închiriat, sub un nume fals, o serie de locuinţe unde s-ar fi ascuns teroriştii care au comis atentatele din noiembrie de la Paris, transmite news.ro. De asemenea, el a închiriat şi apartamentul din Bruxelles unde un poliţist a ucis săptămâna trecută un presupus terorist.

Teroristul cu pălărie căutat de autorităţile belgiene după ce a fost filmat de camerele de supraveghere de pe aeroportul din Bruxelles este Najim Laarchraoui, care a fost implicat şi în atentatele de la Paris.


Prima explozie a avut loc cu puţin timp înainte de ora locală 08.00 (09.00, ora României) la terminalul B din zona de plecări non-Schengen de pe Aeroportul Zaventem, iar cea de-a doua la puţin timp după, potrivit cotidianului francez „Le Figaro“.

„Un individ a strigat în limba arabă, a spus mai multe cuvinte şi am auzit o deflagraţie puternică“, a declarat pentru AFP un angajat însărcinat cu securitatea bagajelor pe Aeroportul Zaventem.

„Panica era generală. Am ajutat cel puţin şase, şapte răniţi, am scos cinci trupuri care nu mai mişcau“, a mai declarat martorul.

Corespondentul postului de televiziune Sky News, Alex Rossi, aflat pe Aeroportul Zaventem, a relatat că a auzit „două explozii foarte, foarte puternice“. „Am simţit clădirea mişcându-se. Erau praf şi fum peste tot“, a adăugat el.

Mai multe focuri de arme au fost trase înainte de cele două explozii, potrivit agenţiei de presă Belga.

Cel puţin 12 persoane au fost ucise în cele două explozii de pe aeroportul din Bruxelles, una dintre ele fiind provocată de un kamikaze, potrivit premierului belgian Charles Michel.

Aeroportul Zaventem a fost închis, iar Guvernul belgian a instituit nivelul patru de alertă teroristă - nivelul maxim.

Ulterior, o nouă explozie a avut loc în jurul orei locale 9.15 (10.15, ora României) într-o garnitură de metrou aflată în apropierea staţiei Maelbeek, situată foarte aproape de Cartierul European din Bruxelles.

Douăzeci de persoane au fost ucise şi 106 rănite, dintre care 17 grav, la staţia Maelbeek, conform unui bilanţ furnizat de postul VRT şi confirmat de primarul oraşului Bruxelles. Bilanţul este provizoriu şi poate fi revizuit în orice moment.

image

Posibili jihadişti căutaţi de autorităţile belgiene FOTO La Libre Belgique

Atentatorii au introdus trei bombe pe aeroport

Trei bombe au fost introduse marţi dimineaţa în aeroportul internaţional din Bruxelles de către atentatori, însă una dintre ele nu a explodat, a declarat guvernatorul provinciei Brabantul Flamand, Lodewijk De Witte, transmite AFP. 

O echipă de deminare a procedat la începutul după-amiezii la neutralizarea, prin explozie controlată, a unui obiect suspect găsit în terminalul de plecări, unde cel puţin 12 oameni au fost ucişi în cele două deflagraţii produse în cursul dimineţii. „Aceasta pentru că în clădire au fost introduse trei bombe, dintre care una nu a explodat, cea de-a treia“, a explicat Lodewijk De Witte, într-o declaraţie de presă pe aeroport, preluată de posturile de televiziune.

În ce priveşte bombele utilizate de terorişti pe aeroport, acestea au conţinut cuie, a declarat pentru postul VTM managerul spitalului universitar Gasthuisberg din Louvain, Marc Decramer. Majoritatea răniţilor internaţi în acest spital prezentau fracturi, arsuri şi tăieturi grave cauzate de obiecte metalice. La spitalul Gasthuisberg sunt îngrijiţi în prezent 13 răniţi, dintre care cinci aflaţi în stare gravă. 

Un oficial american a anunţat marţi că experţii de securitate au determinat că cel puţin o bombă detonată în terminalul de plecări al aeroportul Zaventem a fost ascunsă de terorişti într-o valiză, care a scăpat controlului autorităţilor, transmite AP.

Atentatele plănuite de peste două luni

Un oficial din securitatea irakiană a susţinut marţi că a fost informat de sursele din Rakka, care funcţionează de facto drept capitală a Statului Islamic, că jihadiştii pregăteau de peste două luni atentate în statele europene, ce vizau aeroporturi şi gări aglomerate, transmite AP.

 De asemenea, Bagdadul a informat statele europene cu privire la planurile Statului Islamic, însă Bruxelles-ul nu se număra printre ţintele vizate de jihadişti.

Oficialul din securitatea irakiană a susţinut că militanţii islamişti şi-au schimbat planurile în ultimul moment şi au întors armele spre Bruxelles imediat după capturarea de vineri a lui Salah Abdeslam. 

”Daesh este în spatele atentatelor, care au fost plănuite în Rakka acum două luni, unde s-a stabilit că trei atacatori sinucigaşi se vor detona”, a precizat un alt demnitar irakian.

Regele se va adresa belgienilor

Regele belgienilor, Philippe, se va adresa populaţiei printr-un discurs transmis de posturile naţionale, începând de la ora locală 19.00 (20, ora României), a anunţat Palatul Regal, printr-un comunicat.

În istoria recentă a ţării, singurul suveran care s-a mai adresat belgienilor, cu excepţia tradiţionalelor discursuri de 21 iulie şi de Anul Nou, a fost Albert al II-lea, când, în martie 2013, şi-a anunţat abdicarea.

Belgia a decretat trei zile de doliu naţional după atentatele comise marţi în Regiunea Bruxelles.

Măsuri de securitate sporite

Transportul public şi muzeele din Bruxelles au fost închise şi mai multe şcoli evacuate, în timp ce Parlamentul European, situat la cinci minute de mers pe jos de staţia Maelbeek, şi-a sporit măsurile de securitate conform nivelului patru de alertă. De asemenea, măsurile de supraveghere au fost „întărite“ la centralele nucleare de pe teritoriul Belgiei.


La scurt timp după explozii, forţele de ordine belgiene au lansat raiduri şi percheziţii în Regiunea Bruxelles, iar autorităţile le-au recomandat locuitorilor capitalei Belgiei să rămână acasă.

O echipă de genişti din cadrul armatei a aruncat în aer un vehicul suspect în zona Ixelles, situată în sudul Bruxellesului. De asemenea, arme şi centuri cu explozibili, nedetonate, au fost găsite în clădirea Aeroportului Zaventem.

Explozii revendicate de Statul Islamic

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat atacurile teroriste comise marţi dimineaţa la Bruxelles, a anunţat agenţia de ştiri Amaq ce are legături cu această grupare, transmit agenţiile Reuters şi EFE. 

„Luptătorii Statului Islamic au detonat o serie de bombe, centuri şi dispozitive explozive, marţi, la aeroport şi la o staţie de metrou din centrul Bruxelles-ului, capitala Belgiei, ţară care participă la coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic“, se menţionează în textul difuzat.

Ei „au deschis focul în interiorul aeroportului Zaventem, înainte ca mai mulţi dintre ei să-şi detoneze centurile cu explozivi; de asemenea, un martir şi-a detonat centura cu explozivi în staţia de metrou Malbeek“, precizează mai departe sursa citată. 

Exploziile din Bruxelles au fost salutate de susţinători ai Statului Islamic şi revendicate ulterior de organizaţia jihadistă într-un comunicat postat pe Amaq News.

„Statul vă va obliga să vă reevaluaţi calea de o mie de ori înainte să aveţi curajul de a ucide din nou musulmani. Să ştiţi că musulmanii au acum un stat care să îi apere!“, a scris un susţinător al Statului Islamic pe Twitter.

Toate statele „cruciate“ care participă la coaliţia antiteroristă implicată în operaţiuni în Siria şi Irak se vor confrunta cu atentate, au avertizat jihadiştii.

„Le promitem ţărilor cruciate care s-au aliat împotriva Statului Islamic zile mai sumbre, ca reacţie la agresiunile contra statului nostru. Cu voia lui Allah, vă aşteaptă ceva mai dur şi mai amar“, a transmis organizaţia teroristă în mesajul de revendicare a atentatelor de la Bruxelles.

„Cu ajutorul lui Allah, o celulă secretă a soldaţilor Califatului a atacat Belgia cruciată, care luptă fără încetare împotriva islamului şi a musulmanilor“, a anunţat organizaţia teroristă sunnită.

„Mujahedini ai organizaţiei Statul Islamic au comis seria de atentate sinucigaşe, cu centuri explozive şi bombe; a fost vizat un aeroport şi o staţie de metrou din centrul capitalei Belgiei“, subliniază organizaţia teroristă.

Reţeaua teroristă Statul Islamic ocupă regiuni din Irak, Siria, nordul Libiei şi nordul Egiptului, unde a proclamat un „califat“.

O coaliţie condusă de Statele Unite efectuează raiduri aeriene în Siria. Din coaliţie fac parte state precum Australia, Olanda, Canada, Franţa, Iordania, Arabia Saudită, Turcia şi Marea Britanie.

Alte zeci de ţări - inclusiv România, R.Moldova, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Serbia - susţin eforturile internaţionale împotriva organizaţiei teroriste sunnite, notează Mediafax.

Consternare în lume

„Sunt consternat de atacurile din această dimineaţă de la Aeroportul Zaventem şi din Cartierul European, în care au fost ucişi oameni nevinovaţi, iar mulţi alţii au fost răniţi“, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, citat într-un comunicat.

„Trebuie să ţinem cont de amploarea şi de gravitatea terorismului. Războiul va fi de lungă durată“, a avertizat la rândul său preşedintele francez Francois Hollande, după o reuniune de urgenţă cu ministrul ministrul de Interne Bernard Cazeneuve şi ministrul Apărării Jean-Yves Le Drian.

Şi premierul britanic David Cameron a convocat pentru marţi o şedinţă a comitetului de urgenţă Cobra.

La rândul său, Papa Francisc a condamnat „violenţa oarbă, care provoacă atât de multă suferinţă“, într-un mesaj de condoleanţe.

„Sunt profund întristat de atacurile de la Bruxelles. Bilanţul este tragic. Gândurile mele se îndreaptă către cei care şi-au pierdut apropiaţi, către cei afectaţi şi către poporul belgian“, a reacţionat şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anunţând creşterea nivelului alertei teroriste la sediul Alianţei Nord-Atlantice din capitala Belgiei.

Premierul belgian denunţă atentate „oarbe, violente şi laşe“

Premierul belgian a denunţat, după o reuniune de securitate, atentatele din ţara sa, catalogându-le drept „oarbe, violente şi laşe“.

„În acest moment tragic, în acest moment întunecat pentru ţara noastră, vreau mai mult ca oricând să îndemn pe toată lumea să dea dovadă de calm, precum şi de solidaritate. Ne confruntăm cu o probă, o probă dificilă şi trebuie să înfruntăm această probă uniţi“, a afirmat Charles Michel.

Serviciile secrete belgiene au primit luni informaţii cu privire la pregătirea unui atac pe teritoriul Belgiei, însă nu ştiau data şi locul comiterii acestuia, relatează postul BFM TV, care citează o sursă din cadrul poliţiei.

Alertă în Europa

După atentatele de la Bruxelles, o serie de state membre UE, între care Franţa, Germania, Olanda, Austria, Polonia şi Ungaria, au anunţat consolidarea măsurilor de securitate.

La Paris, poliţia a consolidat măsurile de securitate în aeroporturi, gări şi pe reţeaua de transport public. Serviciile olandeze de combatere a terorismului au anunţat înăsprirea măsurilor de securitate în aeroporturile din Olanda, precum şi a controalelor la graniţa cu Belgia. La rândul lor, autorităţile ungare au dispus consolidarea măsurilor de securitate la Aeroportul Internaţional Franz Liszt şi la reţeaua de metrou din Budapesta, în timp ce Israelul a suspendat până la miezul nopţii toate zborurile dinspre Europa.

Dacian Cioloş: „Nu există riscuri“ în România

„În România lucrurile sunt sub control şi nu există riscuri“, a dat asigurări premierul Dacian Cioloş, care a avut o discuţie cu şeful SRI, Eduard Hellvig, şi cu ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă. 

Potrivit unui comunicat al Ministerului român de Externe, trei români au fost răniţi în atentatele de la Bruxelles, precizând că dintre aceştia doi se află în spital, iar unul a fost deja externat.

MAE a pus la dispoziţia cetăţenilor români precum şi rudelor acestora următoarele contacte telefonice ale Ambasadei României în Regatul Belgiei +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apeluri redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, precum şi telefonul mobil de urgenţă al secţiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles +32(0)2 344 0854.

Raport: 90 de terorişti au intrat în Europa

Exploziile de la Bruxelles au avut loc la patru zile de la capturarea lui Salah Abdeslam, singurul supravieţuitor al comandoului implicat în comiterea atentatelor teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi. Atentatele de la Paris au fost revendicate de asemenea de Statul Islamic.

După arestarea lui Salah Abdeslam, „The New York Times“ a publicat un raport al forţelor de securitate franceze care avertizează că ameninţarea teroristă în Europa este încă ridicată, din cauza unui număr mare de jihadişti care sunt încă în libertate.

Potrivit „The New York Times“, raportul a fost adresat ministrului francez de Interne Bernard Cazeneuve la câteva săptămâni după atentatele de la Paris şi conţine informaţii cel puţin şocante.

În raportul de 55 de pagini se spune că teroristul Abdelhamid Abaaoud ucis în timpul atacului de la Saint-Denis, din  17 noiembrie 2015, a sosit în Europa împreună cu 90 de posibili atentatori sinucigaşi, toţi profitând de criza migranţilor. Cea mai mare parte dintre ei ar putea fi încă în Europa. Abaaoud a ales să ajungă în Franţa, pentru că „şansele de reuşită erau mai mari“ şi putea face rost de documente falsificate de către un specialist din Belgia.

Teroriştii s-ar fi antrenat încă din 2013 pentru a comite atentate în Europa.

Critici la adresa serviciilor de informaţii din Belgia

În acest context, tot mai multe voci acuză serviciile de informaţii şi securitate din Belgia. Primarul oraşului Vilvoorde, situat în apropiere de Bruxelles, a catalogat sistemul de securitate din Belgia „un exemplu perfect de haos organizat“.

Divizarea ţării, pusă pe seama conflictelor dintre flamanzi şi valoni, a condus la o deficienţă acută de comunicare între instituţiile statului, comentează corespondentul publicaţiei „The Independent“. „Politicienii belgieni gândesc mai degrabă la nivel de regiune sau comunitate lingvistică, nu naţional. Diferitele ramuri ale poliţiei şi ale serviciilor de securitate au o comunicare proastă de notorietate“, a subliniat corespondentul cotidianului britanic.  

În Rusia, presa scrie serviciile ruse de informaţii au avertizat autorităţile belgiene cu privire la o potenţială ameninţare reprezentată de doi fraţi radicalizaţi de jihadişti care au plecat la sfârşitul lunii februarie din Belarus cu destinaţia Belgia.

Presa belgiană menţionează doi potenţiali suspecţi pentru atacurile de marţi dimineaţă de la Bruxelles. Este vorba de Mohamed Abrini, un belgian de origine marocană în vârstă de 31 de ani care a dispărut la scurt timp după atacurile din noiembrie de la Paris, şi Soufiane Kayal, ultima dată localizat pe 9 septembrie 2015, când a încercat să treacă cu acte false graniţa dintre Austria şi Ungaria. Potrivit presei belgiene, ei riscau să fie devoalaţi de Salah Abdeslam.

[<a href="//storify.com/Alinavasile/atentate-teroriste-la-bruxelles" target="_blank">View the story "Atentate teroriste la Bruxelles " on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite