Atentate teroriste în Paris. Unda de teroare se întinde în Europa VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atentatele teroriste din 13 noiembrie din Paris au fost urmate, în zilele următoare, de nenumărate alerte cu bombă în diferite puncte aglomerate ale unor state europene - stadioane, aeroporturi, staţii de metro - toate din fericire false.

Terminalul 3 al aeroportului din Copenhaga a fost redeschis, ieri, după ce fusese evacuat timp de 90 de minute din cauza descoperirii unui bagaj suspect.  Două zboruri Air France cu destinaţia Paris au fost redirecţionate marţi seara după decolarea lor din SUA din cauza unor ameninţări anonime prin telefon evocând prezenţa unei bombe la bord. 

Doi cetăţeni moldoveni , 19 şi respective 26 de ani, convertiţi la islam, care încercau să ajungă ilegal în România şi în Occident au fost reţinuţi în Republica Moldova. O staţie de metrou din sudul Londrei a fost evacuată, ieri, din cauza unui bărbat care ar fi ameninţat pasageri cu o foarfecă.

 Poliţia de la Hanovra a efectuat operaţiuni importante de căutare în oraş, după ce o ameninţare teroristă a provocat anularea meciului de fotbal amical între Germania şi Olanda, care ar fi trebuit să aibă loc marţi seara. Gara centrală din oraşul german Dusseldorf a fost evacuată, miercuri, după descoperirea unui bagaj suspect.

Un islamist rămas neidentificat a lansat o ameninţare cu caracter terorist înaintea meciului amical de fotbal Italia-România, dar partida, desfăşurată marţi seară la Bologna. 

Suporterii naţionalei Bosniei, o ţară cu o populaţie preponderent musulmană, au refuzat să ţină un moment de rexculegere în memoria victimelor de la Paris, înaintea meciului cu Irlanda, disputat la Dublin. Episodul s-a repetat peste doar 24 de ore, de această dată în Turcia, la Istanbul, la amicalul Turcia – Grecia. 

Suporterii gazdelor au strigat „Allah Akbar“ (n.r. - Dumnezeu e mare). Pentrucreştini, aceste cuvinte folosite în mod obişnuit de musulmani, au devenit sinonime cu strigătul de luptă de când sunt auzite din gura unor terorişti care ucid oameni nevinovaţi. 

 Franţa, Italia şi Grecia efectuează verificări de securitate care îi vizează pe refugiaţi, preşedintele Francois Hollande dând asigurări că poliţia franceză desfăşoară un „control intensificat“ la frontiere. 

Autoritatile suedeze responsabile cu securitatea naţionala (SAPO) au ridicat miercuri cu un grad nivelul de alertă teroristă, de la 3 la 4 din totalul celor 5 etape, în urma atacurilor din Franţa, transmite Reuters.

"Unul dintre motivele acestei ridicări este că Poliţia pentru Securitate a primit informaţii concrete şi a decis că trebuie să acţionăm în cadrul operaţiunilor noastre contra-teroriste", a anunţat SAPO într-o declaraţie de presa.

Nivelul 4 înseamnă o probabilitate ridicată să existe persoane care „au intenţia şi posibilitatea să efectueze un atac".

În Belgia, ţară pe teritoriul căreia se află instituţiile euroatlantice, a fost ridicat nivelul de alertă teroristă începând de astăzi la 3, pe o scară de la 1 la 4, care se referă la o ameninţare teroristă posibilă.

Peste 500 de militari sunt desfăşuraţi numai pe străzile Bruxelles-ului, mai ales în aeroporturi, la metrou, la obiectivele strategice şi aparţinând comunităţilor evreieşti, potrivit procedurii ce vizează o alertă teroristă de nivel 3 pe o scară din 4.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite