Atentate teroriste în Paris. Cum se va schimba politica Europei privind imigranţii

Atentate teroriste în Paris. Cum se va schimba politica Europei privind imigranţii

Imigranţi în Slovenia

După atentatele de la Paris mai multe state europene au anunţat că vor schimba politica faţă de imigranţi şi au reintrodus controale la frontiere.  O reuniune a miniştrilor de interne ai UE a fost convocat pentru 20 noiembrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Înalte oficialităţi din Polonia şi Slovacia au turnat apă rece peste planurile de relocare ale refugiaţilor la nivelul UE imediat după atacuri, spunând că violenţele au scos în evidenţă preocupările europenilor legate de primirea de refugiaţi musulmani.
 
După atentatele de vineri seară de la Paris, Polonia nu va putea respecta acordurile europene privind relocarea imigranţilor, a scris sâmbătă ministrul de externe polonez desemnat Konrad Szymanski, într-un prim semn că atentatele de vineri ar putea submina grav politica Uniunii Europene privind refugiaţii, transmite Reuters.
 
Într-un comentariu publicat pe portalul de ştiri cu orientare de dreapta wPolityce.pl, Szymanski a declarat că viitorul guvern conservator polonez nu este de acord cu angajamentul asumat de fostul guvern de la Varşovia de a accepta să împartă povara relocării imigranţilor pe întreg teritoriul UE şi că acum, „în faţa evenimentelor tragice din Paris, nu vedem posibilităţile politice de a implementa aceste acorduri“. 
 
„Decizia Consiliului UE este valabilă pentru toate ţările UE, dar implementarea sa este foarte greu de imaginat astăzi. Va trebui să aşteptăm decizia Curţii de Justiţie a UE, o reacţie a Bruxelles-ului“, a declarat totodată Szymanski într-un interviu acordat postului de radio RMF FM.
 
Atentate teroriste în Paris. Presiuni aspua Angelei Merkel să renunţe la politica  să renunţe la politica „porţi deschise“
 
Uniunea Creştin-Socială (CSU), aliatul bavarez al creştin-democraţilor, a sporit duminică presiunea asupra cancelarului german Angela Merkel vizând renunţarea la politica „porţilor deschise“ faţă de refugiaţi, insistând că recentele atentate de la Paris subliniază necesitatea unor măsuri mai dure de control al afluxului de migranţi, transmite Reuters.
 
„Zilele imigraţiei necontrolate şi ale intrărilor ilegale nu mai pot continua aşa. Parisul schimbă totul“, a declarat ministrul de finanţe bavarez Markus Soeder pentru publicaţia duminicală Welt am Sonntag. 
 
Declaraţiile sale intervin după ce liderul CSU, Horst Seehofer, prim-ministrul Bavariei, a cerut o mai bună protecţie a frontierelor germane şi controale mai stricte la cele externe ale Uniunii Europene. 
 
„CSU îl sprijină pe cancelar, dar ar fi bine dacă Angela Merkel ar recunoaşte că deschiderea frontierelor pentru o perioadă nelimitată de timp a fost o greşeală“, a adăugat Soeder. 
 
Potrivit responsabilului bavarez, guvernul are datoria primordială de a-şi proteja proprii cetăţeni, iar Germania are nevoie de o strategie de limitare a numărului de migranţi. 
 
Dacă frontierele externe ale Europei nu pot fi apărate, atunci Germania ar trebui să şi le securizeze pe cele proprii, a mai indicat Soeder, menţionând că aceasta ar putea include măsuri neconvenţionale precum închiderea punctelor de trecere. Germania a impus controale la frontiere începând din 13 septembrie, vineri anunţând prelungirea acestei măsuri până la mijlocul lui februarie 2016.
 
UE: Consiliu de urgenţă al miniştrilor de interne şi ai justiţiei pe 20 noiembrie, anunţă preşedinţia luxemburgheză în exerciţiu 
 
Preşedinţia luxemburgheză în exerciţiu a Uniunii Europene a decis duminică să convoace un consiliu de urgenţă al miniştrilor de interne şi ai justiţiei din cele 28 de state membre, vineri, 20 noiembrie, la Bruxelles, în urma atentatelor sângeroase de la Paris, informează AFP.
 
„În urma evenimentelor tragice de la Paris, acest consiliu este destinat să întărească răspunsul european şi să asigure monitorizarea şi aplicarea măsurilor decise“, se menţionează într-un comunicat oficial. 
 
Franţa a solicitat convocarea unui consiliu extraordinar al miniştrilor de interne din statele Uniunii Europene în ziua de 20 noiembrie, la Bruxelles, vizând „întărirea luptei antiteroriste“ după atacurile de vineri seară de la Paris, a anunţat duminică Ministerul de Interne de la Paris. 

 Nicolas Sarkozy, unul dintre liderii opoziţiei franceze, i-a cerut preşedintelui Francois Hollande modificarea politicii privind imigranţii, măsuri suplimentare de securitate şi o coaliţie internaţională unică împotriva reţelei teroriste Stat Islamic, care să includă Rusia, informează Le Figaro.

Nicolas Sarkozy, liderul formaţiunii de centru-dreapta Republicanii, a cerut la întâlnirea cu Francois Hollande "modificări în politica externă a Franţei şi schimbări drastice în sistemul de securitate".

"Pe plan intern trebuie aplicat principiul precauţiei. Trebuie să tragem învăţăminte din deficienţele pe care le avem şi să ne adaptăm sistemul de securitate. Cetăţenii francezi nu se mai simt în siguranţă, trebuie să facem schimbări pentru a se simţi în siguranţă", a declarat Sarkozy.

"Avem nevoie de toată lumea pentru exterminarea reţelei Daesh (Stat Islamic), în special de Rusia", a subliniat Sarkozy.

"La nivel european, este necesară o nouă politică în materie de imigraţie; valul de imigranţi trebuie adus sub control prin solidaritate", a subliniat fostul preşedinte al Franţei.
 
Atentate teroriste în Paris. Elveţia, pentru reintroducerea controalelor la frontiere
 
Elveţia trebuie să ia măsuri de întărire a controalelor la frontierele sale, în urma atentatelor de vineri seară de la Paris, soldate cu cel puţin 129 de morţi şi peste 350 de răniţi, a declarat ministrul apărării şi protecţiei civile, Ueli Maurer, într-un interviu apărut în publicaţia duminicală SonntagsBlick, în care a mai afirmat că aceste atacuri nu au constituit o surpriză pentru el, transmite Reuters. Autorităţile elveţiene au indicat sâmbătă că vor intensifica securitatea la frontiere, fără însă a da detalii. 
 
„Sunt în favoarea întăririi controalelor la frontierele noastre. Până acum acesta a fost un tabu din punct de vedere politic. Acum însă, măsura reintroducerii controalelor la frontiere este necesară“, a afirmat ministrul, potrivit căruia brigada de poliţişti de frontieră ar trebui întărită. 
 
„În următoarele câteva zile, trebuie să discutăm dacă ar trebui să ne securizăm mai bine graniţele, aşa cum fac vecinii noştri“, a adăugat el pentru SonntagsBlick, insistând că, „în mod clar, (regulile) Schengen-Dublin nu mai funcţionează“. 
 
Ministrul Ueli Maurer este membru al Partidului Poporului Elveţian (SVP), antiimigraţie, care a obţinut cel mai mare număr de voturi la alegerile parlamentare din octombrie, după o campanie în care a militat împotriva reformării politicii în materie de azil.
 
Atentate teroriste în Paris. Jean-Claude Juncker: UE nu ar trebui să cedeze emoţiilor 
 
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că ţările Uniunii Europene nu ar trebui să cedeze emoţiilor primare de respingere a refugiaţilor, după valul de atentate de vineri seară din Paris, pentru că atacatorii din Franţa erau criminali, nu solicitanţi de azil, informează Reuters, citată de agerpres.ro.
 
„N-ar trebui să amestecăm diferitele categorii de oameni care vin în Europa“, a insistat Juncker, într-o conferinţă de presă în marja summitului G20 din Antalya. „I-aş invita pe aceia din Europa care încearcă să modifice agenda migraţiei pe care am adoptat-o.... Aş dori să le amintesc să fie serioşi în legătură cu acest subiect şi să nu cedeze acestor emoţii primare care nu-mi plac. Înţeleg dificultatea, dar nu văd necesitatea de a schimba abordarea general“, a adăugat Juncker, care consideră că atacurile din Paris nu trebuie să antreneze o schimbare radicală a politicii europene în privinţa primirii de refugiaţi. 
 
În ceea ce priveşte pericolul pe care atentatele de la Paris îl reprezintă pentru zona Schengen de liberă circulaţie, Juncker a recunoscut că Schengen „este în pericol“. „Dar nu doar din cauza incidentului recent, ci deoarece controlul frontierei externe (a UE) nu funcţionează cum trebuie. Trebuie să luăm măsuri pentru a întări frontierele externe“, a insistat Juncker.
 
Rusia: Atentatele de la Paris ar putea schimba priorităţile NATO 
 
Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că atentatele comise vineri seară la Paris ar putea schimba priorităţile la Washington şi în alte capitale NATO, informează duminică Reuters.
 
„Lumea se schimbă, iar acest şoc, această comoţie care a avut loc la Paris probabil că... va schimba un pic ordinea priorităţilor colegilor noştri din Washington şi din alte capitale NATO“, a declarat Riabkov, atunci când a fost întrebat dacă atacul va duce la o apropiere între SUA şi Rusia. 
 
Totodată, Riabkov a mai spus că negocierile de sâmbătă de la Viena, pe tema conflictului din Siria, şi semnalele primite din capitalele lumii după atentatele din Paris demonstrează o mai bună înţelegere în ceea ce priveşte lupta comună împotriva terorismului.
 

Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP

Imagini din aceeasi galerie
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFPAtentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO Hepta
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO Hepta
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO Guliver Gettyimages
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO Guliver Gettyimages
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
 • Atentate teroriste la Paris. FOTO AP, AFP
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările