Atentate teroriste la Paris. Presa franceză: „Război în plin Paris“

Atentate teroriste la Paris. Presa franceză: „Război în plin Paris“

FOTO P. Bomwell/Twitter

„Război în plin Paris“, relatează astăzi presa franceză, care îndeamnă la un „front comun“ după atacurile simultane ce au însângerat capitala în noaptea de vineri spre sâmbătă, soldate cu cel puţin 127 de morţi, relatează AFP în pagina electronică, citată de Mediafax.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Război în plin Paris“ titrează Le Figaro, în timp ce Libération evocă adevărate „Măceluri la Paris“, la unison cu alte cotidiane regionale: „Carnagii în plin Paris“ (L'Ardennais), „Carnagiul“ (La Dépêche du midi), „Parisul în sânge“ (La Charente libre), „Noapte însângerată pe străzile Parisului“ (Le Courrier picard), „Oroarea“ (Nice-Matin).

„De această dată este război“, subliniază Le Parisien/Aujourd'hui en France.

„Oroarea“, titrează pe fond negru cotidianul sportiv L'Equipe, în contextul în care o parte a atacurilor au avut loc la Stade de France, unde se desfăşura meciul amical de fotbal Franţa-Germania.

„Furie şi dezgust: asta inspiră asasinii care au lovit ieri (vineri) în Paris cu laşitatea obişnuită a teroriştilor“, scrie Jean-Marie Montali în editorialul din Le Parisien.

De la Le Parisien şi până la l'Equipe, inclusiv Les Echos, site-urile cotidianelor au relatat evoluţiile unei seri şi nopţi de „oroare“ - cuvântul folosit de către preşedintele Republicii François Hollande.

„Barbaria teroristă trece într-o etapă istorică“, scrie directorul Libération Laurent Joffrin în editorialul său.

La 11 luni de la atacurile din ianuarie, „terorismul a ucis din nou. La scară mare. Orbeşte. Fără milă“, subliniază Michel Klekowicki în Le Républicain lorrain.

„În câteva minute capitala s-a transformat într-un loc în care moartea putea veni în mai multe locuri, de oriunde“, comentează Dominique Jung în Les Dernières Nouvelles d'Alsace.

„Noi suntem Parisul“

„Parisul atacat. Parisul luat ca ţintă. Parisul încă o dată rănit - şi în ce mod sângeros, terifiant, opresiv!“, comentează Jean-Claude Souléry în La Dépêche du midi, adăugând că „starea de urgenţă sună deja ca un semnal de război“.

Victimele atacurilor de vineri „sunt martorul teribil şi de nesuportat al unui război mondial în care Franţa devine, fără să vrea, unul dintre câmpurile de bătălie principale“, apreciază Dominique Garraud în La Charente libre.

În opinia lui Philippe Marcacci de la L'Est républicain, „ameninţarea a prins de-acum rădăcini pe teritoriul francez. De fapt ea ne instalează într-o stare de război permanent“.

„Franţa este în război“, insistă şi Bruno Dive, în Sud-Ouest, iar „pentru moment, trebuie să facem corp (comun)“.

„Unitatea“ este cuvântul de ordine în toată presa. „În numele adevăraţilor martiri de ieri, victime nevinovate, şi în numele Republicii, Franţa trebuie să rămână unită şi să facă front comun“, insistă Jean-Marie Montali în Le Parisien.

„Noi suntem Charlie, noi suntem Parisul!“, exclamă Jean-Marcel Bouguereau în La République des Pyrénées.

„Vom şti să facem faţă“, promite François Régis Hutin într-un editorial în cotidianul Ouest-France.

Pe #PortOuverte, #OpenDoor sau #OffeneTüren, numeroşi internauţi şi-au exprimat pe Twitter disponibilitatea de a găzdui persoane pentru a se refugia în locuri sigure, în special germani sosiţi în capitală cu ocazia meciului amical de fotbal Franţa-Germania.

Totodată, reţelele de socializare au fost inundate de mesaje emoţionante, care îndemnau la solidaritate. Hashtag-ul #PrayForParis a devenit cel mai popular, depăşind peste un million de aprecieri la miezul nopţii, potrivit Topsy.

Pe aceeaşi temă:
 
 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările