Atentate teroriste la Paris. A noua persoană suspectă, arestată în Belgia

Atentate teroriste la Paris. A noua persoană suspectă, arestată în Belgia

Operaţiune antiteroristă în suburbia Saint Denis din Paris FOTO AP

Autorităţile belgine au arestat a noua persoană, un barbat, care avea legătură cu atentatele teroriste din Paris comise pe 13 noiembrie şi soldate cu 130 de morţi şi peste 350 de răniţi, a anunţat Parchetul federal din Belgia, potrivit AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bărbatul a fost identificat ca fiind Abdoullah C, un cetăţean născut în Belgia în 1985, care a fost arestat marţi, în urma acuzaţiilor de „asasinate teroriste şi participarea în activităţi ale unei organizaţii teroriste”. 

Cotidianul belgian de limbă franceză La Derniere Heure a relatat că individul arestat fusese contactat în perioada 13 - 18 noiembrie de către Hasna Ait Boulahcen, care l-a adăpostit pe presupusul „creier” al atacurilor de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, scrie Agerpres. Boulahcen şi Abaaoud au fost ucişi la câteva zile după atacuri de către poliţia franceză într-o operaţiune desfăşurată în suburbia pariziană Saint Denis.  

La Derniere Heure precizează că rolul celei de-a noua persoane arestate în Belgia în legătură cu atentatele din 13 noiembrie nu este deocamdată cunoscut, dar se ştie sigur că nu această persoană este cea care i-a transferat suma de 750 de euro Hasnei Ait Boulahcen, după atentate, printr-un virament efectuat prin intermediul unei agenţii bruxelleze a Western Union.

Atentatele teroriste din Paris şi legăturile teroriştilor cu Belgia au şocat întreaga ţară, astfel că străzile belgiene sunt împânzite acum de soldaţi care patrulează. 

Poliţia este în căutarea cetăţeanului belgian Salah Abdeslam, 26 de ani, care ar fi fugit din Paris înapoi în Bruxelles la o zi după atacurile din 13 noiembrie.  O sursă apropiată investigatorilor a declarat, săptămâna trecută, pentru AFP, că Abdeslam, care este considerat ca fiind un personaj cheie în atentatele din capitala franceză, a trecut prin trei controale ale poliţiei franceze în timp ce prietenii lui îl scoteau cu maşina din oraş. 

De atunci, mai multe persoane au fost acuzate că l-ar fi ajutat pe Abdeslam să se întoarcă în Bruxelles unde locuia în cartierul Moelenbeek, alături de alte persoane implicate în atacuri şi grupuri extremiste islamiste. 

Abdoullah C. devine a noua persoană arestată în Belgia în legătură cu atacurile teroriste din 13 noiembrie din capitala franceză. Cele mai recente două inculpări s-au produs la începutul lunii decembrie. Samir Z., un francez născut în 1995 şi rezident în districtul bruxellez Molenbeek, a fost arestat la începutul lunii pe aeroportul internaţional Bruxelles-Zaventem când încerca să se îmbarce cu destinaţia Maroc. El făcea parte din anturajul lui Bilal Hadfi, unul dintre atacatorii-kamikaze de la Paris, precizează Agerpres.

Un alt suspect, Pierre N., cu cetăţenie belgiană, a fost arestat în aceeaşi zi, înainte de a fi inculpat. Născut în 1987, el a fost arestat în timpul unei percheziţii la domiciliul său din Molenbeek, de unde sunt originari majoritatea autorilor atentatelor de la Paris.

În această perioadă de sărbători, s-au luat măsuri de securitate suplimentare atât în Europa, cât şi în Statele Unite, ale Americii atacurile comise de aşa-numiţii „Lupi solitari” fiind greu de prevăzut. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările