Atentate teroriste la Paris. Molenbeek, placa turnantă a reţelelor jihadiste

Atentate teroriste la Paris. Molenbeek, placa turnantă a reţelelor jihadiste

Manifestaţie la Molenbeek FOTO Belga

După o noapte tragică la Paris, soldată cu 129 de morţi şi 352 de răniţi potrivit ultimului bilanţ, poliţia belgiană şi magistraţii federali au descins în forţă la Molenbeek, un cartier sărac din Bruxelles. Această acţiune în forţă nu i-a surprins nici pe belgieni, nici pe experţii în problematica terorismului. Pentru a patra oară în ultimele 18 luni, pista comiterii unui atentat sângeros, reuşit sau dejucat, trece pe aici, relatează Le Figaro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Molenbeek reprezintă un loc sensibil pentru instituţiile implicate în lupta împotriva terorismului. Anume aici, la nici şase kilometri de sediul Uniunii Europene, a fost creat de-a lungul timpului un mediu favorabil radicalizării, exploatat atât de ucigaşi, cât şi de adepţi ai islamismului radical. Autorităţile au descoperit că autorii a cel puţin patru atentate comise în ultimele 18 luni au legături speciale cu acest cartier. Printre ei figurează Mehdi Nemmouche, revenit din Siria înainte de a ataca la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, în mai 2014 (patru morţi), creierul complotului de la Viviers, în ianuarie 2015, căutat în continuare de poliţie, tânărul marocan Ayoub el-Khazzani, dezarmat la timp într-un tren de mare viteză Amsterdam-Paris, în august, şi cel puţin trei bărbaţi, între care un francez, arestaţi în acest weekend în cadrul unei anchete antiteroriste deschise în legătură cu atentatele de vineri seara de la Paris.

De ce Molenbeek?

Cândva, Molenbeek era supranumit „Micul Manchester“, datorită dezvoltării industriale. În prezent, şomajul şi sărăcia domină cartierul. Rămase fără perspective clare, importantele comunităţi de turci şi marocani se autoizolează. În acest context, reţelele salafiste încearcă să-şi găsească un loc prielnic seducând o comunitate mică şi infractori sensibili cauzei jihadiste.

Celule latente

„O surpriză pentru mine ar fi să nu existe o filieră belgiană în spatele unui atentat şi ca pista să nu ducă la Molenbeek“, spune Claude Moniquet, expert în contraterorism şi fost membru al DGSE (Direcţia Generală pentru Securitate Externă a Franţei). Molenbeek este lăsat de prea mult timp pradă islamiştilor radicali, continuă Claude Moniquet.

În acest weekend, ministrul belgian de Externe Didier Reynerds a recunoscut pentru RTBF existenţa unor „celule latente“ la Molenbeek. „Nu este pentru prima dată când ajungem în aceleaşi cartiere. De această dată trebuie să atacăm baza şi să mergem până la capăt“, a declarat el.

Filieră de recrutare pentru Siria

Molenbeek a fost deseori menţionat în special în procesul vizând 46 de membri ai grupării saafiste Sharia4Belgium. Această grupare a servit ca filieră de recrutare pentru Siria, inclusiv pentru jihadişti din Franţa. Creierul grupării, Fouad Belkacem, a fost condamnat la 12 ani de închisoare în februarie.

Belgia, care are de cel puţin zece mai puţini locuitori decât Franţa, furnizează organizaţiei extremiste Statul Islamic un contingent echivalent cu între o treime şi jumătate din recruţii provenind din Franţa. Ministerul Federal de Interne al Belgiei a stabilit o listă cu 828 de persoane care pot fi considerate „islamişti radicali“ şi a îndemnat autorităţile locale să fie vigilente. Dintre cele 828 de persoane incluse pe listă, 270 se află în Irak şi în Siria, 15 sunt pe drum spre cele două ţări, 129 s-au întors în Belgia şi 352 intenţionează să plece într-o zonă de conflict.

Pe aceeaşi temă:
 
 
 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările