Atentate teroriste la Paris. Cum au lucrat „la vedere“ teroriştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacatorii care au însângerat pe 13 noiembrie Parisul nu au avut nicio reţinere în a acţiona la vedere pentru a-şi planifica atentatele. Ei au închiriat maşini, au folosit telefoane mobile şi au făcut rezervări online fără a intra în atenţia autorităţilor, deşi unii dintre ei erau căutaţi pentru terorism, relatează Wall Street Journal.

Anchetatorii merg pe pista că operaţiunile logistice au fost asigurate de fraţii Ibrahim şi Salah Abdeslam. Ei au pregătit sosirea atacatorilor la Paris, chiar şi a lui Abdelhamid Abaaoud, presupusul creier al atentatelor din 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi şi aproximativ 350 de răniţi.

Acţiuni „la vedere“

Pe 10 noiembrie, cu trei zile înainte de atentatele de la Paris, Djazira Boulanger a înmânat cheile casei sale, situate vizavi de o grădiniţă, unui client de pe Homelidays.com. Numele clientului era Ibrahim Abdeslam, unul dintre atacatorii din arondismentele 10 şi 11 care şi-a detonat vesta cu explozibili pe bulevardul Voltaire. Femeia din Bobigny, la 9,1 kilometri nord-est de centrul Parisului, spune că habar nu avea despre intenţiile lui Ibrahim şi ale persoanelor cazate în casa ei. „Dacă am suspectat ceva? Absolut nimic“, a dat asigurări ea.

A doua zi, fratele mai mic al lui Ibrahim, Salah, s-a prezentat la hotelul Appart’City din Alfortville, la 7,6 kilometri sud-est de centrul Parisului, pentru a prelua cele două camere - 311 şi 312 - rezervate cu ajutorul cardului său bancar.

În plus, fraţii Ibrahim şi Salah Abdeslam au închiriat trei maşini - un Seat, un Renault Clio şi un Volkswagen Polo - de la două agenţii din Bruxelles.

Trei dintre atacatorii din capitala Franţei s-au cazat pe 12 noiembrie în camerele închiriate de Salah la hotelul din Alfortville: Samy Amimour, Ismaël Omar Mostefaï şi un bărbat neidentificat. Hotelul de două stele de la periferia Parisului a fost ideal pentru cei trei, care au profitat de un acces secundar către parcarea care nu necesita plată şi de lipsa camerelor de supraveghere pentru a nu fi observaţi. A doua zi, ei s-au deplasat la bordul maşinii Volkswagen către sala de concerte Bataclan, unde au ucis peste 90 de persoane şi au murit în urma asaltului poliţiei.

De la Bobigny, Abdelhamid Abaaoud, Ibrahim Abdeslam şi un kamikaze neidentificat au urcat la bordul maşinii Seat pentru a se deplasa în arondismentele 10 şi 11, unde au ucis 39 de persoane. Abdelhamid a reuşit să scape în seara atacului, fiind reperat ultima dată la ora locală 22.14 (23.24, ora României) de camerele de supraveghere din staţia de metrou Croix de Chavaux, la 250 de metri de locul unde a fost abandonat Seat-ul.

Tot de la Bobigny, Salah Abdeslam a plecat la bordul maşinii Renault către Stade de France, la Saint-Denis, împreună cu trei atacatori kamikaze. Ei intenţionau să comită un atac kamikaze în timpul meciului amical de fotbal Franţa-Germania, la care era prezent şi preşedintele francez Francois Hollande. O persoană a fost ucisă după ce cei trei atacatori şi-au declanşat vestele cu explozibili în diferite locuri de lângă Stade de France.

Suspecţi de terorism liberi prin Europa

Ibrahim Abdeslam, Samy Amimour, Ismaël Omar Mostefaï şi Bilal Hadfi au reuşit să traverseze fără nicio problemă frontiera belgiano-franceză şi să ajungă la Paris, deşi erau în vizorul autorităţilor. Mai mult, Samy şi Ismael ar fi reuşit să profite de sistemul de liberă circulaţie din spaţiul Schengen şi să înşele autorităţile pentru a se întoarce din Siria cu scopul de a participa la atacul de la Paris, revendicat de reţeaua extremistă sunnită Statul Islamic.

Felul în care presupusul creier al atentatelor, Abdelhamid Abaaoud, a reuşit să ajungă la Paris este şi mai bizar. Abdelhamid Abaaoud s-a născut şi a crescut în cartierul Molenbeek din Bruxelles, considerat un „epicentru“ al islamismului radical în Belgia. El a fost membru al grupării radicale salafiste Sharia4Belgium, al cărei lider, Fouad Belkacem, a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru organizarea unor filiere de plecare către Siria şi Irak. Presa belgiană a menţionat prima dată numele lui Abdelhamid Abaaoud în ianuarie, când l-a prezentat drept „creierul“ unei celule de jihadişti care planifica atentate de anvergură în Belgia. Această celulă a fost ţinta unei vaste operaţiuni antiteroriste, în timpul căreia presupuşi jihadişti au fost ucişi la Verviers, în estul Belgiei. În ediţia din februarie, Dabiq, revista online anglofonă a Statului Islamic a publicat un interviu cu Abou Omar al Baljiki („Belgianul“), numele de combatant al lui Abdelhamid Abaaoud, acordat chipurile la revenirea sa în Siria. El se lăuda că s-a aflat pentru o perioadă în Belgia cu scopul de a organiza atacuri acolo şi că a reuşit, după aceea, să înşele serviciile de informaţii occidentale şi să se întoarcă în Siria. Abdelhamid era suspectat de autorităţile franceze avea legături atât cu atentatul dejucat în luna august într-un tren de mare vitez de către soldaţi americani, cât şi cu un plan de atacare a unei biserici din Paris. Cu toate acestea, autorităţile nu au putut împiedica sosirea lui Abaaoud la Paris, şi nici atentatele. El a fost ucis pe 18 noiembrie, la Saint Denis, într-o operaţiune antiteroristă lansată după interceptarea telefonului verişoarei sale, Hasna Aitboulahcen.

Abdelhamid Abaaoud FOTO DR

Abdelhamid Abaaoud FOTO DR

Salah Abdeslam ar fi ajuns din nou în Siria

În schimb, Salah Abdeslam rămâne de negăsit şi după aproape trei săptămâni de la atentate, în pofida unei operaţiuni antiteroriste în Belgia. El a traversat frontiera dintre Franţa şi Belgia imediat după atentate, dar poliţia nu l-a oprit. Ulterior, Salah Abdeslam a fost văzut în Molenbeek (Bruxelles), dar autorităţile belgiene nu au reuşit să îl captureze. Potrivit serviciilor secrete franceze, Salah Abdeslam ar fi reuşit să ajungă în Turcia, iar de acolo în fieful din Siria al Statului Islamic.

Salah Abdeslam FOTO Police Nationale

Salah Abdeslam, vizat de un mandat internaţional de arestare

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite