Atentate teroriste în Paris. Jihadistul francezul Fabien Clain, „vocea“ Statului Islamic VIDEO

Atentate teroriste în Paris. Jihadistul francezul Fabien Clain, „vocea“ Statului Islamic VIDEO

Fabien Clain, francezul care a revendicat în numele Statului Islamic atentate de la Paris

Textul revendicării atentatelor sângeroase de la Paris, în numele Statului Islamic, a fost citit într-o înregistrare audio difuzată pe internet, de un jihadist francez, Fabien Clain, alias „Omar“, scrie „Le Figaro“, citând surse apropiate anchetei.

Identitatea acestui om, originar din Toulouse, în vârstă de  35 de ani, este departe de a fi necunoscut la serviciile de informaţii. Numele lui a fost  menţionat şi în aprilie, în cadrul anchetei privind atacul ratat împotriva unei biserici din Villejuif. Fabien Clain a fost cel care a fost în spatele atentatului şi care l-ar fi activat din Siria pe tânărul algerian de 24 de ani Sid Ahmed Ghlam.
 
Tonul lui în nu este nici marţial, nici agresiv, vocea este blândă. Cuvintele sunt însă de o violenţă rară, lăudând moartea "idolatrilor" din Bataclan, sala de concerte vizată de atentate, notează AFP.
 
Convertit la islam în anii 1990, acest bărbat originar din insula Reunion (din oceanul Indian) pare să se fi radicalizat în anii 2000, la fel ca şi fratele său Jean-Michel, 35 de ani. El făcea parte atunci dintr-un grup de tineri salafişti radicali care frecventau o sală de rugăciuni din cartierul sensibil Mirail din Toulouse (sud-est).
 
Grupul este regăsit într-un sat la sud de Toulouse, Artigat, în jurul unui „guru“, Olivier Corel. De origine siriana, „Emirul Alb“, astăzi septuagenar, era considerat un „savant în religie“ pentru aceşti tineri care vin în mod regulat în mica locuinţă, pentru a asculta predicile acestuia.
 
În  2004, s-a mutat în Egipt împreună cu fratele său pentru a studia Coranul la o şcoală din suburbiile capitalei Cairo. El s-a întors în Franţa în 2009, şi este inculpat pentru că ar fi ajuta candidatii la jihad să ajungă în Siria. 
 
Găsit vinovat pentru recrutare de johadişti este condamnat la 5 ani de închisoare. În  timpul detenţiei sale gardienii ii interceptează corespondenţa cu  Mohamed Merah, cel care a ucis în martie 2012 trei militari, un profesor şi trei elevi într-o şcoală evreiască,  potrivit Liberation.  După eliberarea sa în 2014, Fabien Clain dispare în Siria.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: