Atentate teroriste în Paris. Unde au greşit serviciile secrete şi poliţia franceză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţele de elită ale poliţiei franceze
Forţele de elită ale poliţiei franceze

Ancheta privind atentatele teroriste de la Paris dezvăluie faptul că mulţi dintre atacatori erau în vizorul serviciilor secrete franceze sau europene , ba mai mult autorităţile fuseseră avertizate că jihadiştii pregătesc ceva.

Cea mai neagră temere a serviciilor secrete, aceea că jihadistii cu „cetăţenie europeană“ întorşi di Siria sau inflitraţi printre refugiaţi s-a adeverit. Mai grav este că majoritatea erau în vizorul serviciilor din Franţa sau a altor state europene şi au plănuit şi executat şase atacuri în inima Europei, chiar sub nasul lor. Unii au reuşit chiar să scape, iar complicii nu au fost toţi prinşi. 

Unul dintre suspecţii de implicare în atentatele teroriste de la Paris , Salah Abdeslam, de 26 de ani, a fost oprit sâmbătă în timp ce se deplasa cu maşina împreună cu alte două persoane, în contextul în care se introduseseră controale întărite la frontiere după atentatele teroriste soldate cu cel puţin 129 de morţi. Belgia, unde bărbatul era deja cunoscut autorităţilor, a emis între timp un mandat de arestare internaţional pe numele său şi nu au reuşit încă să-l găsească. 

Mai mult de 10.000 de persoane, mai ales islamişti radicali, fac în Franţa obiectul unei aşa-zise fişe „S“ de informaţii, printre aceşti indivizi aflându-se, de pildă, şi Omar Ismail Mostefai, unul dintre atentatorii sinucigaşi din sala de spectacole Bataclan din Paris, notează luni AFP. 

Acest fişier, alimentat zilnic de Direcţia Generală de Securitate Internă (DGSI), are în vizor huligani, membri ai unor grupări ultrastângiste sau de extremă dreapta ş.a.

„Există mai mult de 10.000 de persoane aflate sub această fişă S“, a amintit premierul Manuel Valls, la sfârşitul săptămânii trecute.

Mai mult de jumătate dintre cei sunt fişaţi ca islamişti radicali sau indivizi ce pot avea o legătură cu mişcarea teroristă.

Fişa „S“ (denumită „S“ de la „siguranţa statului“) este destinată mai ales să le atragă atenţia forţelor de securitate dacă unul din cei listaţi în fişier este controlat sau reţinut, caz ce trebuie raportat imediat serviciilor de informaţii. 

Franţa a adoptat în vară un nou cadru juridic care le oferă autorităţilor puteri vaste, inclusiv să intercepteze convorbiri telefonice şi conversaţii online, fără o supervizare judiciară prea mare.

Odată cu dosarul fraţilor Kouachi, care au comis atacuri la sediul revistei satirice Charlie Hebdo în ianuarie, "este clar că problema nu este identificarea potenţialilor terorişti, ci (o lipsă a) resurselor care să analizeze şi evalueze", a apreciat Nicholl.

"Cei antrenaţi în străinătate vor şti probabil cum să ocolească supravegherea, fie evitând total comunicaţiile, fie folosind tehnologii de încriptare, care progresează într-un asemenea ritm încât este dificil ca agenţiile de informaţii să-şi păstreze avansul", a adăugat el.

Un fost specialist în contraterorism din cadrul DGSE a declarat, sub protecţia anonimatului, că există trei teorii.

"Fie nimeni n-a văzut nimic - iar aceasta este cea mai mare îngrijorare, fie am văzut lucruri pe care nu le-am înţeles - ceea ce este, de asemenea, o problemă, fie am văzut lucruri şi, cu toate acestea, ei au putut să comită atacul", a declarat el.

"Asta înseamnă că avem fie o problemă de informaţii, fie o problemă de analiză a informaţiilor, fie a lanţului de comandă între serviciile de securitate. Provocarea a fost îngreunată de faptul că (atacul) a fost plănuit în Belgia", a continuat el.

"Este necesar să se spună că, în pofida faptului că belgienii au cea mai mare proporţie de persoane care pleacă în Siria, ei nu se ridică la înălţimea sarcinii. Mulţi dintre tipii din acest grup erau cunoscuţi la Bruxelles", a subliniat fostul specialist.

"Cineva a dat-o în bară", a apreciat el.

Însă oficiali din domeniul luptei împotriva terorismului sunt nevoiţi să ia decizii dificile în legătură cu persoanele către care să direcţioneze cu prioritate resurse limitate.

"Acest lucru nu mă lasă să dorm noaptea", declara recent un oficial francez din domeniul luptei împotriva terorismului, într-un interviu publicat înainte de atacurile de la Paris, referinsu-se la "cum să pui numele corecte la locul corect pe listă - suntem foarte departe de a fi o ştiinţă exactă".

Alţii au îndemnat ca serviciile de securitate să nu fie învinovăţite."E clar că dacă este comis un atac există o problemă", a declarat Chouet. "Dar nu dai vina pe pompierii pădurii pentru incendiul din pădure", a subliniat el.

Atentate teroriste în Paris. Liber la arme şi explozibil

Autorii atacului şu-au procurat nestingheriţi arme de asalt Kalşnikov şi au putut să-şi fabrice în linişte vestele explozive. François Molins, procurorul republicii, a dezvăluit că vestele explozive, identice, erau formate din TATP (peroxid de acetonă, un explozibil artizanal, uşor de fabricat, dar foarte instabil), o baterie, un buton de apăsare servind drept detonator şi cuie pentru a provoca explozii mai mari şi a amplifica pagubele.

„Cine spune vestă explozivă spune artificier, deoarece fabricarea unui sistem exploziv fiabil nu este la îndemâna oricui”, a explicat sâmbătă, sub acoperirea anonimatului, fostul şef al unui serviciu de informaţii, citat de presa franceză.

„Un artificier este cineva care este obişnuit să mânuiască explozibili, care ştie să-i fabrice, să-i aranjeaze în aşa fel încât centura sau vesta să nu facă din purtătorul său un mare Bibendum (mascota anvelopelor Michelin, n.tr) care să nu se poată deplasa. (…) Şi purtătorul vestei/centurii trebuie să fie atent să nu sară intempestiv…”, a adăugat el.

Cel mai probabil, tehnicianul care a fabricat centurile sau vestele acestui commando care a însângerat Parisul nu făcea parte din trupa de atac, estimează trei specialişti consultaţi sâmbătă de AFP.

„Specialistul în explozibili este prea valoros, el nu participă niciodată la atacuri”, afirmă Alain Chouet, fostul şef al serviciului de informaţii şi securitate DGSE. „Deci acesta se află undeva…”, a mai adăugat Chouet.

Pentru Pierre Martinet, fost membru al serviciilor Action de la DGSE , „artificierul nu este carne de tun. Menirea lui este să fabrice pentru alţii centuri şi să le permită altora să treacă din nou la acţiune”. Deocamdată nu a fost găsit „artificierul“.

Atentate teroriste în Paris. Slabă cooperare între serviciile secrete europene

Unul dintre marile puncte slabe ale antiterorismului european , bine depistat şi valorificat de SI, care a cerut militanţilor săi să atace ţări vecine celei în care se află, unde sunt mai puţin susceptibili să fie identificaţi. Potrivit unei surse apropiate anchetei, atacatorii Salah Abdeslam şi Bilal Hadfi erau în atenţia belgienilor. De ce nu au fost avertizaţi francezii? Aceleaşi întrebări se pun acum în ceea ce priveşte revenirea din Siria a lui Amimour.

Totuşi, Israelul, Irakul şi Turcia spun că au avertizat Franţa că jihadiştii îi pregătesc ceva. Ankara susţine că a avertizat de două ori într-un an Franţa în legătură cu Omar Ismail Mostefai, unul dintre militanţii jihadişti care s-a aruncat în aer vineri seară în timpul atentatelor din Paris, dar susţine că nu a primit niciun răspuns, a declarat luni un reprezentant guvernamental turc. 

Atentate teroriste în Paris. Un refugiat algerian în Germania a vorbit săptămâna trecută despre atentate ce vor avea loc la Paris 

Un algerian aflat într-o tabără de refugiaţi din vestul Germaniei a fost arestat sâmbătă, întrucât la începutul săptămânii trecute el a afirmat în faţa altor migranţi din respectiva tabără că la Paris vor avea loc atentate, transmite luni AFP.

„Săptămâna trecută, duminică sau luni, el le-a spus celorlalţi refugiaţi că patru zile mai târziu una sau mai multe bombe vor exploda la Paris“, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului din oraşul german Arsnberg. 

Conform aceleiaşi surse, în prezent autorităţile germane verifică dacă acest bărbat în vârstă de 29 de ani chiar avea informaţii despre atacurile teroriste care au avut loc vineri seară la Paris, caz în care el s-ar face vinovat de 'tăinuirea crimei', sau doar a încercat să pară 'interesant' în faţa celorlalţi migranţi.

Atentate teroriste în Paris. Ce răspunde poliţia 

Sindicate din poliţie, ca Sindicatul Cadrelor din Securitatea Internă (SCSI), nu îşi ascund iritarea în faţa „veşnicelor dezbateri“ despre lacunele serviciilor de informaţii. „Nicio ţară nu poate evita astfel de tragedii. Statul Israel cu o armată superechipată, un serviciu militar obligatoriu de trei ani, cu servicii de informaţii printre cele mai puternice şi eficiente din lume, este victima unor atacuri teroriste în fiecare zi“, se spune într-un comunicat, citat de Reuters.

„Suntem într-o situaţie în care serviciile sunt depăşite. Ele se aşteptau la un eveniment, dar nu ştiau unde. Trebuie să ţinem seama, de asemenea, de tensiunea sub care sunt acestea“, a declarat Nathalie Goulet, preşedinta UDI a Comisiei din Senat care anchetează organizarea şi modalităţile de luptă împotriva reţelelor jihadiste. „Toate măsurile anunţate, legile din ce în ce mai represive, nu servesc la absolut nimic dacă în spatele lor nu există mijloace în oameni şi materiale“, a adăugat ea.

   

Atentate teroriste în Paris. Şeful CIA: Statul Islamic are în pregătire alte lovituri

Gruparea Statul Islamic (SI) are probabil în pregătire şi alte operaţiuni asemănătoare cu atacurile de la Paris, a declarat luni, la Washington, directorul CIA, John Brennan, potrivit AFP. preluată de agerpres.ro.„Cred că nu este singura operaţiune pe care gruparea Statul Islamic a avut-o în pregătire. Nu consider în niciun caz“ atacurile de la Paris ca fiind "un eveniment izolat", a spus şeful agenţiei americane de informaţii, în cadrul unui think tank la Washington.

Gruparea Statul Islamic „nu se limitează la activităţile sale criminale din Irak şi din Siria şi la crearea de francize locale în Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est şi Africa, ci a creat un program de operaţiuni externe pe care îl aplică în prezent, cu efecte mortale“, a declarat Brennan.

„Serviciile de securitate şi de informaţii lucrează chiar în acest moment din greu pentru a vedea ce pot face mai mult pentru a le preveni“, a spus el.

Franţa şi Europa trebuie să se pregătească pentru noi atentate, a declarat luni premierul francez Manuel Valls, indicând că peste 150 de percheziţii au fost efectuate pe teritoriul francez în mediile islamiste de la atentatele de la Paris care s-au soldat cu 129 de morţi.

Premierul britanic David Cameron a declarat la rândul său luni că atacurile comise vineri la Paris "ar fi putut avea loc" în Marea Britanie, şapte atentate fiind evitate „în ultimele şase luni' în Regatul Unit.

Atentate teroriste în Paris. Vladimir Putin: Statul Islamic primeşte finanţare din 40 de ţări, unele din G20

Preşedintele rus Vladimir Putin, prezent la summitul G20 din Antalya (Turcia), a declarat luni că Statul Islamic primeşte finanţare din 40 de ţări, inclusiv din state membre ale Grupului celor mai puternice economii ale lumii.

„Am dat exemple, bazate pe datele noastre, privind finanţarea de către persoane fizice a diferitelor grupări ale Statului Islamic. Finanţarea, aşa cum am stabilit, provine din 40 de state, inclusiv din câteva state ale G20“', a afirmat preşedintele Putin la finalul reuniunii din Antalya, potrivit Interfax. 

În acelaşi timp, liderul de la Kremlin a declarat că atentatele de vineri de la Paris arată că Rusia a avut „dreptate“ atunci când a propus organizarea unei coaliţii antiteroriste internaţionale. 

INFOGRAFIE - Atentate la paris - descifrarea celulei teroriste
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite