Atentate teroriste în Paris. Europenii îşi iau măsuri de apărare

Atentate teroriste în Paris. Europenii îşi iau măsuri de apărare

Membri ai Scotland Yard

Reţeaua teroristă Stat Islamic ar putea comite noi atacuri teroriste de genul celor din Franţa în alte state europene, avertizează Agenţia de Poliţie Europeană (Europol). Cele mai multe state europene au anunţat măsuri sporite de securitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Directorul Europol, Rob Wainwright, le-a spus europralamentarilor că „este rezonabil să presupunem că există probabilitatea unor noi atacuri“. Wainwright a comparat atacurile comise la Paris, în care au fost ucise 129 de persoane, cu atentatele de la Bombay (India), unde în 2008 au fost omorâte 166 de persoane.
 
„Avem de-a face cu o formă de terorism mai semnificativă şi mai periculoasă. Am primit o declaraţie clară de intenţii din partea reţelei teroriste Stat Islamic, care vrea să exporte în Europa şi pe scena internaţională terorismul brutal“, a subliniat oficialul Europol.
 
 De teama unor noi atentate, Franţa va cere Uniunii Europene, vineri, în cadrul reuniunii de urgenţă a miniştrilor de Interne din statele membre să impună un control sistematic al paşapoartelor cetăţenilor europeni care intră şi ies din spaţiul Schengen, cu scopul de a complica întoarcerea în Europa a jihadiştilor europeni plecaţi în Siria. 
 
Premierul belgian Charles Michel a anunţat, că suspecţii de jihadism care se întorc din Siria vor fi arestaţi, iar moscheile clandestine vor fi desfiinţate. Autorităţile italiene căutau joi cinci persoane, după ce i-au fost semnalate de către poliţia federală americană (FBI), care a avertizat Roma în legătură cu potenţiale ţinte pe teritoriul Italian. Departamentul de Stat a avertizat că Bazilica Sfântul Petru din Roma, Catedrala din Milano şi Opera La Scala, dar şi biserici, sinagogi, restaurante, teatre şi hoteluri au fost identificate ca „potenţiale ţinte“. 
 
Autorităţile britanice au decis ca poliţişti în civil dintr-o unitate de elită să patruleze în secret pe străzile Londrei în maşini nemarcate . Acestea au fost observate pentru prima dată la meciul amical dintre Anglia şi Franţa, scrie The Telegraph. Scotland Yard a sporit deja cu o treime numărul de vehicule care patrulează pe străzile Londrei. Poliţia metropolitană a anunţat că ofiţerii săi sunt înarmaţi cu nouă armă semi-automată SIG 516, care îmbunătăţeşte capacitatea de răspuns la ameninţările armate. 
 
Gruparea teroristă Stat Islamic a difuzat o nouă înregistrare video de propagandă, în care sărbătoreşte atentatele de vineri seara de la Paris şi prezintă imagini din New York, în timp ce militanţii fac ameninţări vagi la adresa Franţei şi Statelor Unite, relatează NBC New York . Înregistrarea video conţine imagini din Times Square şi Herald Square, care au fost iniţial publicate în aprilie. Aproximativ 19 secunde din filmuleţul de cinci minute şi jumătate prezintă imagini din New York.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările