Atentate la Paris. Mai multe state europene îşi sporesc măsurile de securitate

Atentate la Paris. Mai multe state europene îşi sporesc măsurile de securitate

Sute de răniţi în urma atentatelor de la Paris

Reuniuni guvernamentale de urgenţă în Germania şi Marea Britanie . La Palatul Elysee  se desfăşoară reuniunea Consiliului pentru Apărarea Naţională , coordonată de preşedintele Francois Hollande, după atacurile teroriste de la Paris, soldate cu peste 128 de morţi şi 200 de răniţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

La reuniunea prezidată de François Hollande participă premierul Manuel Valls, miniştrii Ségolène Royal (Ecologie), Christiane Taubira (Justiţie), Jean-Yves Le Drian (Apărare), Marisol Touraine (Sănătate), Emmanuel Macron (Economie), Michel Sapin (Finanţe) şi Bernard Cazeneuve (Interne).
 
Ministrul de Externe, Laurent Fabius, a plecat în Antalya (Turcia), la summitul G20, în locul preşedintelui Hollande.
 
La şedinţă sunt prezenţi şi sefii serviciilor de securitate: directorul general pentru Siguranţa externă, directorul pentru Siguranţa internă, şeful Jandarmeriei, şeful Poliţiei naţionale, şeful Statului Major şi prefectul Poliţiei din Paris.
 
Autorităţile din Paris au anunţat că toate muzeele, bibliotecile, instituţiile de învăţământ şi pieţele alimentare vor rămâne închise sâmbătă, după seria de atentate teroriste comise vineri noaptea în capitala franceză şi soldate cu cel puţin 120 de morţi şi peste 200 de răniţi, dintre care 80 se află în stare gravă, transmite DPA. 
„Şcolile, muzeele, bibliotecile, sălile de gimnastică, piscinele şi pieţele alimentare vor rămâne toate închise“, a scris primăria Parisului pe Twitter.
 
Spitalele din capitala franceză au activat aşa-numitul „plan alb“, ce presupune stare de urgenţă la toate obiectivele de sănătate publică, potrivit cotidianului Le Monde.
 
Ministerul Educaţiei francez a anunţat pe reţelele de socializare online că toate excursiile şcolare din acest weekend au fost anulate, iar toate universităţile din zona Parisului vor rămâne închise sâmbătă.
 
Companiile aeriene germane Lufthansa şi Germanwings au anunţat că toate zborurile spre Paris se vor desfăşura sâmbătă „potrivit programării“, dar vor fi sporite măsurile de securitate.
 
Belgia a impus controale la frontieră asupra a tot ceea ce înseamnă sosiri pe cale rutieră, feroviară şi aeriană dinspre Franţa, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al premierului Charles Michel, citat de Reuters.
Germania. Cancelarul german Angela Merkel a convocat pentru sâmbătă o reuniune ministerială de urgenţă după atentatele teroriste comise vineri noaptea la Paris , transmite AFP.
 
Merkel a promis să „facă totul“ pentru a ajuta Franţa în „combaterea teroriştilor“. „Mă voi întâlni în cursul zilei cu miniştrii de resort, pentru a analiza evoluţia situaţiei din Franţa şi toate chestiunile aferente“, a spus şefa guvernului german. 
 
Marea Britanie.  Premierul britanic David Cameron a anunţat sâmbătă o reexaminare a măsurilor de securitate în Marea Britanie ca urmare a atentatelor de vineri seară din Paris, soldate cu cel puţin 128 de morţi şi 250 de răniţi, transmite France Presse.
 
"Ne vom revizui dispozitivul", a declarat Cameron, la încheierea unei reuniuni de criză care a avut loc la Londra.
 
Totodată, premierul britanic a menţionat că Regatul Unit ar trebui să se aştepte că vor fi şi britanici printre victimele atacurilor de vineri seară din Paris. 
 
Spania. În semn de doliu faţă de victimele atentatelor din capitala franceză, şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy şi partidul său şi-au anulat o reuniune de prezentare a candidaţilor lor la Barcelona, cu cinci săptămâni înaintea alegerilor legislative din Spania. 
 
Mariano Rajoy urmează să se adreseze presei la Madrid, începând cu ora locală 10:00 (09:00 GMT), de la sediul guvernului spaniol.
 
Italia a înăsprit măsurile de securitate. Premierul Matteo Renzi a transmis ca aceste atacuri sunt împotriva întregii omeniri, dar şi impotriva modului nostru de viaţă, al tuturor. Şeful guvernului de la Roma a intrunit un grup de lucru pentru a discuta situaţia din ţară după atacurile de la Paris. 
 
Rusia a anunţat că-şi sporeşte măsurile de securitate sâmbătă, ca urmare a atentatelor de vineri seară de la Paris, plasându-şi serviciile de securitate în alertă, cerându-le cetăţenilor să dea dovadă de vigilenţă şi promiţând măsuri pentru siguranţa transportului, transmite Reuters. 
 
Căile ferate ruse au anunţat într-un comunicat că măsuri suplimentare vor fi luate pentru a întări securitatea şi controlul pe tronsoanele cele mai aglomerate ale reţelei de căi ferate. Iar agenţia de reglementare aeriană Rosaviaţia a informat că nu intenţionează să suspende zborurile către Franţa, cu toate că vor spori controalele de securitate pe aeroporturi.
 
Gruparea teroristă Statul Islamic, care a revendicat atentatele de vineri seară din Paris soldate cu cel puţin 128 de morţi şi 300 de răniţi, a publicat o înregistrare video în care ameninţă că va comite "foarte curând" atacuri şi în Rusia, care a lansat luna trecută operaţiuni aeriene în Siria. 
 
SUA au anunţat că au luat măsuri speciale de securitate, ca urmare a atacului de la Paris. Poliţia din New York a mobilizat efective suplimentare în zonele turistice şi în faţa Consulatului Franţei. Maăuri similare au fost anunţate în Washington DC, în Boston şi în Chicago.
 
Pe aceeaşi temă:
 
 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările