Atentate la Bruxelles. Surse: Teroristul cu geacă deschisă la culoare şi pălărie a fost identificat şi ar fi fost arestat în operaţiunea din cartierul Schaerbeek

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia belgiană l-a identificat, „cu o siguranţă de 95%“, pe teroristul cu geacă deschisă la culoare şi cu pălărie care apare în imaginile suprinse de camerele de supraveghere alături de cei doi kamikaze de pe aeroport, relatează TF1. Acesta s-ar numi Mohamed Abrini şi ar fi fost capturat vineri în timpul operaţiunii antiteroriste din cartierul Schaerbeek. Informaţia nu a fost confirmată oficial de autorităţile belgiene.

   

Poliţia belgiană a intervenit vineri în zona Schaerbeek, la periferia oraşului Bruxelles. Cel puţin o explozie şi schimburi de focuri s-au auzit în timpul intervenţiei forţelor speciale. Un tramvai care oprise în zonă a fost evacuat.

Trei persoane au fost reţinute în urma operaţiunii de vineri, a anunţat parchetul federal belgian. Parchetul a făcut publice doar numele a două dintre persoanele retinute: Tawfik A. şi Salah A. Procurorii au mai anunţat că au eliberat trei din cele şapte persoane reţinute joi. 

Au ramas în arest Faycal C., Abou A şi o a treia persoană al cărui nume nu a fost făcut public. Procuratura a confirmat că bărbatul împuşcat în picior, printre cei doi ale căror nume au fost anunţate public, are legături cu complotul terorist dejucat la Paris, transmite Reuters.

Anchetatorii au mai stabilit, în baza testelor ADN, că Najim Laachraoui este unul dintre teroriştii kamikaze de la aeroportul din Bruxelles.

Persoana reţinută are legătură cu proiectul de atentat dejucat joi de poliţia franceză şi cu atentatele de marţi din Bruxelles, iar asupra sa a fost găsită o valiză sau un sac care conţinea elemente explozive, a declarat primarul din Schaerbeek, Bernard Clerfayt.

Unităţi speciale ale poliţiei federale belgiene au desfăşurat vineri percheziţii ample la o locuinţă din apropierea Pieţei Meiser din Schaerbeek.

Două explozii au fost auzite la începutul intervenţiei poliţiei. O a treia explozie s-a auzit în jurul orei locale 14:30. Primarul din Schaerbeek a declarat că a fost vorba despre explozii controlate, realizate de echipele de genişti ca măsură de precauţie. 

VIDEO 1

 Bărbatul rănit şi arestat în operaţiunea poliţiei de la Bruxelles, care ar fi avut asupra sa o valiză cu explozibili, ar fi Mohamed Abrini, scrie presa belgiană. Procurorul General al Belgiei a negat vineri că bărbatul reţinut în operaţiunea din cartierul Schaerbeek din Bruxelles ar fi Mohamed Abrini, teroristul cu geacă deschisă la culoare şi cu pălărie care ar fi supravieţuit atentatului de pe aeroport, relatează RTBF. Totuşi, Procuratura spune însă ca este vorba despre "un peşte mare", un suspect important. 

Identitatea suspectului nu a fost dezvăluită, dar se pare că este vorba de un islamist care ar fi fost implicat în atentatele de la Paris, comise în 13-14 noiembrie 2015 şi soldate cu 130 de morţi, şi în cele de la Bruxelles, soldate cu 31 de morţi.

VIDEO 2

 Mohammed Abrini, în vârstă de 30 de ani, unul dintre complicii lui Salah Abdeslam în atacurile de la Paris, a fost filmat de camerele de supraveghere de pe aeroportul din Bruxelles alături de cei doi kamikaze.

VIDEO 3

Abrini, un belgian a cărui familie a alertat poliţia că ar putea fi unul dintre autorii masacrului din toamnă de la Paris, este vizat de un mandat internaţional de arestare. El a fost filmat într-una dintre maşinile folosite în atentatele din capitala Franţei.

El este originar din Molenbeek, o suburbia a Bruxelles-ului pe unde au trecut numeroşi jihadişti belgieni. Tânărul ar fi mers la un moment dat în Siria, pentru a se alătura jihadiştilor.

De altfel, fratele său mai mic a murit acum un an şi jumătate în Siria, unde lupta alături de Statul Islamic.

Şapte persoane suspectate că ar avea legătură cu atentatele de marţi de la Bruxelles, în care şi-au pierdut viaţa 31 de persoane, iar circa 300 au fost rănite, au fost arestate, joi şi vineri, în Belgia.

Preşedintele francez Francois Hollande a declarat vineri că celula teroristă implicată în atentatele din Paris şi Bruxelles, soldate cu 161 de morţi şi 573 de răniţi, este în curs să fie eliminată definitiv de către forţele de intervenţie belgiene şi franceze, însă riscul terorist reprezentat de alte celule de militanţi jihadişti rămâne, transmite Reuters.

 ”Ştim că există şi alte celule teroriste. Chiar dacă cea care a planificat atentatele din Paris şi Bruxelles este în curs de a fi eliminată, ameninţarea rămâne la fel de vie”, a precizat Hollande.

Atentatele de marţi, de la Bruxelles, au fost comise de o celulă complexă de jihadişti, dintre care mulţi au avut legături şi cu masacrul din 13 noiembrie de la Paris. Salah Abdeslam avea legături cu teroriştii sinucigaşi de la Bruxelles, Najim Laachraoui, Ibrahim el Bakraoui şi Khalid el Bakraoui.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite