VIDEO Atentate la Bruxelles. Atacul de pe aeroportul Zaventem, comis de kamikaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel puţin 28 de morţi şi cel puţin 90 de răniţi în atacurile de la Bruxelles
Cel puţin 28 de morţi şi cel puţin 90 de răniţi în atacurile de la Bruxelles

Procurorul general belgian a confirmat ipoteza atentatului sinucigaş din aeroportul Zaventem, din Bruxelles, unde au avut loc marţi dimineaţă două explozii, dar şi bilanţul provizoriu de 13 morţi şi 35 de răniţi, informează Le Figaro.

Anterior, premierul belgian, Charles Michel, anunţase că ipoteza unor atentate teroriste este investigată de autorităţile belgiene, în cazul exploziilor de pe aeroportul Zaventem de marţi dimineaţă.

Postul belgian VRT semnalase cel puţin un atentat terorist în cazul exploziilor de pe aeroportul Zaventem. Înaintea exploziilor, s-ar fi auzit strigăte în limba arabă.

Aeroportul a fost închis, iar zborurile au fost redirecţionate către aeroportul Charles Le Roi din Bruxelles şi cel din Liege. 

Pe Twitter a fost publicată o fotografie cu un prezumtiv suspect, în genunchi, înconjurat de poliţie.

aeroport macheta

90 de kamikaze ar fi intrat în Europa şi sunt pregătiţi să comite atentate

După arestarea lui Salah Abdeslam, New York Times a publicat un raport al forţelor de securitate franceze care spun că ameninţarea teroristă în Europa este încă ridicată,  din cauza unui număr mare de jihadişti care sunt încă în libertate.

Potrivit New York Times, raportul a fost adresat ministrului francez de Interne, Bernard Cazeneuve la câteva săptămâni după seria de atacuri, din noiembrie 2015, de la Paris, şi ar conţine informaţii cel puţin şocante.

În raportul de 55 de pagini se spune că teroristul Abdelhamid Abaaoud ucis în timpul atacului de la Saint-Denis, din  17 noiembrie 2015, a sosit în Europa în compania de 90 de atentatori sinucigaşi, toţi profitând de criza migranţilor. Cea mai mare parte dintre ei ar putea fi încă în Europa. Abaaoud a ales să ajungă în Franţa, pentru că "şansele de reuşită erau mai mari" şi putea face rost de documente confecţionate dee către un specialist din Belgia.

Teroriştii s-ar fi antrenat încă din 2013 pentru a comite atentate în Europa.

Avertismentul Interpol 

Interpol a anunţat sâmbătă că a trimis un avertisment statelor membre să fie extrem de vigilente în ceea ce priveşte controalele la frontieră pentru că arestarea lui Salah Abdeslam, suspect-cheie în atentatele din noiembrie de la Paris, i-ar putea încuraja pe complicii săi să fugă în Europa, relatează Reuters şi AFP. 

„Interpol recomandă o vigilenţă sporită a controalelor la frontiere“ pentru că „prinderea“ lui Salah Abdeslam „ar putea încuraja orice complice încerce să fugă în Europa sau în altă parte“, se arată într-un comunicat al organizaţiei internaţionale de poliţie, cu sediul la Lyon (estul Franţei).

„Deşi este prea devreme să speculăm în ce direcţie va merge ancheta, orice persoană legată de Abdeslam ar putea fi îngrijorată că locul în care se află va fi descoperit şi ar putea încerca să fugă pentru a evita să fie găsită“, a declarat secretarul general al Interpol, Jürgen Stock, într-un comunicat.

„Este vital ca ţările să continue să coopereze şi să facă verificări amănunţite ale informaţiilor disponibile pentru a evita ca suspecţii să fugă“, a mai spus el.

Pentru a face acest lucru, Interpol invită membrii săi să utilizeze baza de date privind documentele furate şi pierdute SLTD (Stolen and Lost Travel Documents) care conţine informaţii asupra a 250.000 de paşapoarte irakiene şi siriene pierdute sau furate.

SLTD a fost creată de Interpol în 2002 după atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite, pentru a facilita arestarea „teroriştilor sau a criminalilor care călătoresc cu acte de identitate false“.

Poliţia din Londra se antrenează pentru 10 atacuri simultane

Poliţia din Londra a primit ordin să se antreneze pentru cazul în care în capitala britanică ar avea loc până la 10 atacuri simultane, după ceea ce s-a întâmplat la Paris, în 13 noiembrie, potrivit Sunday Times. Mai mult, regimentele armatei din jurul Londrei vor putea să intervină în cazul unor atacuri coordonate majore. 

În plus represiunea împotriva armelor de foc a devenit o prioritate, mai ales după ce mai mulţi traficanţi de arme au fost aduşi în faţa unei instanţe britanice. Aceştia au adus în Marea Britanie din Europa de Est 22 de puşti de asalt şi nouă mitraliere. Ultimele atacuri majore din Londra au avut loc în 2005 şi au vizat metroul. Atacul s-a soldat cu 56 de morţi şi 700 răniţi. 

[<a href="//storify.com/Alinavasile/atentate-teroriste-la-bruxelles" target="_blank">View the story "Atentate teroriste la Bruxelles " on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite