Atentat terorist la Paris, Franţa: De ce interzice Islamul imaginile cu profetul Mohamed

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caricatura Profetului Mohamed
Caricatura Profetului Mohamed

Atentatul terorist de la Paris, comis pe 7 ianuarie 2015 în sediul revistei Charlie Hebdo, care a publicat mai multe caricaturi cu profetul Mohamed, readuce în discuţie motivele pentru care Islamul interzice imaginile cu întemeietorul religiei islamice. Potrivit Islamului, portretizarea profetului Mohamed poate duce la idolatrizarea unui om în locul lui Allah.

Charlie Hebdo are o istorie controversată în ceea ce priveşte ilustraţiile cu Mohamed, de cele mai multe ori fiind prezentări într-un mod negativ. Această politică a revistei a nemulţumit de-a lungul timpului musulmani din lumea întreagă, lucru care poate reprezenta unul din motivele care au dus la atacul terorist de la Paris de miercuri, potrivit CNN.

Interzicerea realizărilor de portrete ale profetului Mahomed este una din primele măsuri luate împotriva idolatrizării oamenilor care au fost un model din punct de vedere religios. În ultimii ani, această interzicere a dus chiar la acţiuni sângeroase.

Un principiu important al islamului este că profetul Mohamed a fost un om simplu, nu o persoană care să fie pusă pe un altar şi idolatrizată deoarece acest lucru l-ar aduce la acelaşi nivel cu Allah.

„Totul îşi are rădăcinile în conceptul de închinare la idoli”, afirma Ahmed Akbar, persoană care conduce departamentul de Studii Islamice de la American University. „În Islam, conceptul de Dumnezeu versus altă reprezentare a unei persoane sacre (n.r.- cu o foarte bună viaţă religioasă) este foarte puternică”, adaugă Akbar, citat de CNN.

Potrivit analizei CNN, religia islamică însăşi a fost o reacţie împotriva creştinismului, una dintre diferenţe fiind modul în care este văzut Iisus Hristos în religia creştină, mai mult decât un om, în timp ce Mahomed este văzut doar ca profet.

„Profetul însuşi era conştient că dacă oamenii vor face portrete ale sale, la un moment dat vor ajunge să-l idolatrizeze”, precizează Ahmed Akbar, care a subliniat că Mahomed le-a spus celor care l-au urmat că este un simplu om.

În noiembrie 2011, sediul Charlie Hebdo a fost incendiat în aceeaşi zi în care trebuia să apară în spaţiul public un număr al revistei cu o copertă care lua în derâdere legea islamică, potrivit CNN. Într-o caricatură era prezentat profetul Mahomed care spunea: „100 de lovituri de bici dacă nu mori de râs”.

În septembrie 2012, în timp ce Franţa a decis închiderea a 20 de ambasade din diferite ţări pe fondul apariţiei unor pericole iminente pentru francezi după lansarea filmului „Inocenţa musulmanilor”, Charlie Hebdo prezenta o nouă caricatură controversată cu profetul Mahomed într-un scaun cu rotile care era împins de un evreu ortodox.

Laurent Leger de la Charlie Hebdo a apărat revista la care lucra spunând că reprezentările nu au fost destinate să provoace furie şi violenţă.

„Scopul era de a ne amuza”, a declarat Leger pentru BFMTV în 2012.  Nu de aceeaşi părerea erau şi cei din comunitatea musulmană pentru care Mohamed este un exemplu.

„În contextul unei Europe unde în multe ţări musulmani simt că sunt asediaţi, aceste imagini nu sunt văzute drept critici, sunt văzute ca agresiuni. Violenţa, ca mod de răspuns, este clar greşită”, este de părere un alt profesor de Studii Islamice din New York , Hussein Rashid.

Un răspuns agresiv la reprezentările profetului Mahomed, dar mai ales la adresa caricaturilor, a fost dat şi de o parte a comunităţii musulmane din Statele Unite.

Mohamed Magif, un imam din Statele Unite care conduce Societatea Islamică din America de Nord explică faptul că religia musulmană extinde problema anumitor reprezentări şi ale altor profeţi, aşa cum e cazul lui Iisus sau Moise. Drept dovadă, multe ţări musulmane au interzis filmele „Noe” sau „Exodul”.

Foarte rar, explică un alt imam, Abdul-Malik Johari din Virginia, pot fi găsite reprezentări ale profetului Mahomed în artă, însă rămâne un subiect sensibil acesta. Totuşi, precizează Abdul-Malik Johari, în Coran nu ar fi nici precizare a profetului care să impună interzicerea reprezentării sale în picturi sau alte obiecte de artă sau religioase, potrivit CNN. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite