Atentat terorist în Paris, Franţa. Masacru în redacţia Charlie Hebdo. 12 oameni au murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atentat terorist in Franta, la sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris. Publicatia a fost vizata miercuri de
 un atac cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu 
moartea a 12 persoane FOTO AP Images
Atentat terorist in Franta, la sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris. Publicatia a fost vizata miercuri de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu moartea a 12 persoane FOTO AP Images

Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu victime, relatează cotidianul francez 20 Minutes în ediţia electronică.  12 persoane au fost ucise, dintre care 10 sunt jurnalişti, alţi doi fiind poliţişti. La Paris a fost declarată alertă teroristă.

Autorii atentatului terorist de la Paris, ultimele informaţii 

UPDATE 20.15 Procurorul Parisului, François Molins, a ţinut o conferinţă de presă în care a descris circumstanţele atacului terorist de la Paris şi fuga atacatorilor. Potrivit acestuia, doi bărbaţi înarmaţi au intrat în sediul revistei de satiră Charlie Hebdo, la ora 11.30 (12.30, ora României). Au ucis o persoană în holul de la intrare, înainte de a se duce la cel de-al doilea etaj, unde publicaţia ţinea şedinţa editorială săptămânală. Se crede că atacatorii ştiau ora şi locul şedinţei.


Atacatorii au deschis focul cu arme Kalaşnikov, potrivit lui Molins. Teroriştii au strigat „Allahu Akbar“ şi au spus că „îl răzbună pe Profet“. Imagini din afara clădirii îl arată pe un bărbat înarmat strigând acelaşi lucru când a ieşit.

Cei doi au fugit într-un Citroen, ucigând cel puţin un poliţist în trei schimburi de focuri cu forţele de ordine. Apoi, atacatorii au părăsit Citroenul, furând un Renault Clio de lângă periferia oraşului.

În cadrul atentatului terorist au fost ucişi 12 oameni, au fost răniţi alţi 11, dintre care patru se află în stare critică, adaugă Molins. Printre morţi sunt 8 jurnalişti, 2 poliţişti, plus încă două persoane. Autopsiile celor ucişi se vor efectua joi dimineaţa.

Potrivit procurorului, poliţia urmăreşte trei suspecţi, însă detaliile investigaţiei vor rămâne confidenţiale. 


Un purtător de cuvânt al poliţiei franceze a declarat că 12 oameni au murit în atentatul terorist, 10 fiind jurnalişti ai „Charlie Hebdo“, ceilalţi doi fiind poliţişti.  Potrivit AFP, este cel mai sângeros atentat din Franţa din ultimii 40 de ani. 

Atentat terorist în Franţa. „Libertatea de expresie nu e negociabilă

Franţa e sub şoc, după cel mai grav atentat terorist din ultimele 4 decenii din istoria acestei ţări. 12 morţi, între care 2 poliţişti, este bilanţul tragic, provizoriu încă, în urma atentatului terorist comis de două persoane în jurul orei 11, la sediul jurnalului satiric „Charlie Hebdo“ din arondismentul 11 al Parisului, Franţa. Una din celebrele caricaturi apărute în „Charlie Hebdo“ îl arăta pe Mahomed purtînd în loc de turban o bombă, scrie Cristina Hermeziu, jurnalist român la Paris, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Autorii atentatului terorist din Franţa afirmau că sunt membri Al-Qaeda

Martorii au declarat că doi bărbaţi mascaţi au intrat în clădire în jurul orei locale 11.30 (12.30, ora României), strigând "Allah Akbar" şi "Profetul a fost răzbunat". Potrivit ministrului de Interne, atacatorii sunt în număr de trei.

Indivizii care au atacat redacţia publicaţiei au afirmat că sunt simpatizanţi ai reţelei teroriste Al-Qaeda, afirmă martori citaţi de presa franceză

Desenatoarea Corinne Rey  „Coco“ povesteşte: „Mă duceam să-mi iau fiica de la grădiniţă şi când am ajuns în faţa uşilor publicaţiei am întâlnit doi bărbaţi cu glugă şi înarmaţi care m-au ameninţat. Voiau să intre şi să meargă sus. Am tastat codul. Ei au tras asupra colegilor mei Wolinski, Cabu ... a durat cinci minute ... M-am refugiat sub un birou ... Ei (atacatorii) vorbeau perfect franceză ... Şi se revendicau ca fiind din al-Qaeda“. 

Directorul publicaţiei, printre cei ucişi în atentatul terorist din Franţa

Potrivit Le Point, directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier,alias caricaturistul Charb (47 de ani) a fost ucis. El asigura conducerea redacţiei din mai 2009 şi a fost inclus pe lista ţintelor Al Qaeda, în 2013, pentru că a realizat caricaturi ale profetului Mohamed. A decedat şi poliţistul desemnat să-l păzează pe Charb.

Atacul a avut loc în timpul şedinţei săptămânale a redacţiei, organizată miercurea, scrie Le Point.

Au mai fost ucişi caricaturiştii Jean Cabut zis Cabu (76 de ani), Geroges Wolinski (80 de ani) şi Bernard Verlahac zis Tignous (47 de ani). 

În atacul terorist a murit şi economistul Bernard Maris, acţionar al Charlie Hebdo, dar şi jurnalist în cadrul publicaţiei, pe teme economice, potrivit FranceTV Info.


Bernard Maris, jurnalist ucis în atentatul terorist din Franţa FOTO AFP/GettyImages

Bernard Maris

Redactorul şef al Charlie Hebdo, Gerard Biard, a scăpat deoarece se află la Londra. „Sunt şocat că cineva a putut ataca un ziar în Franţa, o republică seculară. Nu înţeleg. Nu înţeleg cum oamenii pot ataca un ziar cu asemenea arme. Un ziar nu este o unealtă de război“, a declarat Gerard Biard, redactorul şef al publicaţiei. El nu crede că atacul are vreo legătură cu ultima primă pagină a revistei, care îl reprezenta pe Michel Houellebecq, personalitate care a dat naştere la controverse prin comentariile lui privind Islamul.


Caricaturiştii Cabu (stânga sus) şi Charb (dreapta sus), care era şi directorul Charlie Hebdo din 2009, au fost ucişi în atac. De asemenea, au murit şi Bernard Verlahac  zis Tignous (stânga jos) şi Geroges Wolinski (dreapta jos) FOTO AFP/Twitter 

Caricaturistii Ucisi FOTO AFP/Twitter

„Din câte ştiu eu, nu s-au primit ameninţări la adresa persoanelor din redacţie. S-ar fi vorbit despre asta. În redacţie nu existau tensiuni speciale la momentul atacului“, a adăugat Gerard Biard pentru France Inter.

Ultimul desen

Rocco Contento, purtător de cuvânt al sindicatului poliţiei Unité, a declarat reporterilor că trei atacatori au intrat într-o maşină condusă de un al patrulea, fugind astfel de la faţa locului. Ei s-au îndreptat spre Port de Pantin în nord-estul Parisului, unde au abandonat maşina şi au furat o alta. Prima maşină cu care au fugit atacatorii este cercetată de poliţişti.

(Ultimul desen, premonitoriu, al lui Charb, caricaturistul de la Charlie Hebdo, dar şi directorul publicaţiei încă din 2009 FOTO lalibre.be)

Birourile Charlie Hebdo aveau protecţie mai mare în ultimele săptămâni din cauza unor noi ameninţări la adresa publicaţiei, însă atacatorii au intrat în clădire cu intenţia de a ucide, adaugă Contento. 

Potrivit primelor informaţii, persoane îmbrăcate în negru şi cu cagule au pătruns în sediul ziarului şi au deschis focul cu arme Kalaşnikov.

Potrivit desenatorului Luz, membru al săptămânalului satiric, au avut loc mai multe tiruri de armă automată soldate cu victime. O sursă apropiată de acest dosar a precizat că cei doi atacatori erau înarmaţi cu un kalaşnikov şi cu un lansator de rachetă. 

Atentat terorist în Franţa. Momentul în care un poliţist este împuşcat în cap, în atacul de la Charlie Hebdo

Numeroase focuri de armă s-au auzit, iar mai mulţi jurnalişti au reuşit să se refugieze pe acoperişul clădirii. Martin Boudot, jurnalist la o societate de producţie cu sediul în acelaşi imobil, făcea parte din acest grup. "Tocmai am coborât, pentru că poliţia a securizat clădirea", a declarat el pentru Europe1.

"Pompierii acordă primele îngrijiri. Sunt mai multe victime în sediul Charlie Hebdo. (Atacatorii) au mers direct în sediu şi au deschis focul. Am fost nevoiţi să ne refugiem pe acoperiş. Am văzut două persoane cu cagule negre, care la ieşire au strigat Allah Akbar, arătând spre cer, şi care au tras asupra poliţiştilor postaţi în exterior", a adăugat el.

Reporterii publicaţiei s-au refugiat pe acoperişul clădirii FOTO Martin Boudot

Reporterii refugiati pe acoperisul cladirii la CHarlie Hebdo

"Au fugit cu o maşină neagră", a mai povestit Boudot. "Atacul a durat între cinci şi zece minute. A fost un adevărat carnagiu", a adăugat el, vizibil emoţionat.

Cotidianul 20 Minutes a reuşit să contacteze telefonic un angajat al instituţiei de presă atacate. "Este un veritabil masacru. Sunt şi morţi!", a declarat acesta, înainte ca apelul să se întrerupă.

Conform unui jurnalist al agenţiei Premier ligne, al cărei sediu este în apropierea celui al ziarului Charlie Hebdo, "s-au auzit numeroase tiruri" de armă, relatează I Tele. Contactat de AFP, caricaturistul Luz a dat asigurări că s-au înregistrat victime.

Un jurnalist care lucrează într-un sediu aflat chiar în faţa Charlie Hebdo spune că a văzut „trupuri la pământ, bălţi de sânge, răniţi foarte grav“. 

Atentat terorist in franta - charlie hebdo FOTOMediafax/AFP

 Atacatorii par a ameninţa cu arma o maşină de poliţie FOTO Mediafax/AFP

Luc Poinard, un reprezentant al poliţiei, a declarat pentru „The Telegraph“ că atacatorii ar fi fugit cu ajutorul a două maşini.

Preşedinte Francois Hollande se va duce la sediul săptămânalului satiric. O reuniune ministerială va fi organizată la ora 14.00 (15.00, ora României) la Elysee. Primarul Capitalei, Anne Hidalgo, este deja la faţa locului.

Toate redacţiile ziarelor au fost puse sub supravegherea forţelor de ordine. Excursiile şcolare la Paris şi activităţile în afara instituţiilor sunt suspendate până la noi ordine 

Cu puţin timp înainte de atac, revista a publicat pe Facebook o caricatură a liderului Statului Islamic Al-Baghdadi.

Poza care ar fi condus la atentatul de la Charlie Hebdo FOTO Facebook

Preşedintele Francois Hollande, după atentat: Acesta a fost un atac terorist

Preşedintele Franţei, Francois Hollande a ajuns la faţa locului. Potrivit lui, 11 persoane au fost ucise, patru sunt în stare critică. Dar, cel puţin 40 de persoane „au fost salvate“. 

Acesta este un atac terorist. Nimeni nu poate ataca libertatea. 11 oameni au murit astăzi, iar Franţa îi va găsi pe cei responsabili“, a declarat preşedintele.

Franţa a trecut „printr-un act de un barbarism excepţional făcut împotriva unui ziar“. „Trebuie să arătăm că suntem o ţară unită. Franţa trebuie să fie dură şi fermă. Am fost vizaţi pentru suntem o ţară liberă, dar nimeni nu ar trebui să se opună spiritului republicii“, a adăugat preşedintele francez.

Francezii ies în stradă

Pentru a-şi manifesta solidaritatea cu ceea ce s-a întâmplat la sediul redacţiei Charlie Habdo, francezii au anunţat pe reţelele de socializare că vor să iasă în stradă. Pe Twitter şi Facebook a apărut deja #JeSuisCharlie. Tot din solidaritate, ambasada SUA din Fran'a ;i-a modificat poza de pe contul de Twitter în „Je suis Charlie“

Francezii vor sa iasa in strada FOTO Twitter

Salman Rushdie a transmis un mesaj de solidaritate

Autorul Salman Rushdie, care a fost şi el ameninţat de islamiştii extremişti pentru că a scis volumul „Versete Satanice“, a trimis un mesaj de solidaritate cu cei ucişi astăzi în antentatul terorist din Franţa.

Religia, o formă medievală de iraţiune, atunci când este combinată cu armele moderne, devine o adevărată ameninţare la adresa libertăţii noastre. Acest totalitarism  religios a cauzat o mutaţie mortală în inima Islamului şi îi vedem consecinţele tragice în Paris, astăzi. Sunt alături de Charlie Hebdo, cum trebuie toţi să fim, pentru apărarea artei satirice, care a fost mereu o forţă a libertăţii, dar şi împotriva tiraniei, minciunii şi prostiei. „Respect pentru religie“ a devenit un cod care înseamnă „frică de religie“. Religiile, ca toate ideile, merită şi ele critică, satiră şi, da, neînfricatul nostru dispreţ. - Salman Rushdie

[<a href="//storify.com/julierosu/atentat-terorist-la-paris" target="_blank">View the story "Atentat terorist la Charlie Hebdo în Paris. Cel puţin 10 jurnalişti şi 2 poliţişti au murit" on Storify</a>]

 

Francezii vor sa iasa in strada FOTO Twitter
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite