Atentat terorist în Franţa. Care sunt trupele speciale care i-au anihilat pe teroriştii care au atacat Charlie Hebdo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorii atentatului terorist din Franţa au fost ucişi după intervenţia forţelor franceze
Autorii atentatului terorist din Franţa au fost ucişi după intervenţia forţelor franceze

Autorii atentatului terorist din Franţa au fost ucişi. La operaţiunea de urmărire şi anihilare a fraţilor care au lansat atacul terorist împotriva redacţiei publicaţiei satirice Charlie Hebdo, şi care vineri au mai luat ostatici în Paris şi la tipografia din nordul Franţei, au fost mobilizaţi simultan, pentru prima dată, trupele de elită ale Jandarmeriei şi Poliţiei franceze, Raid şi GIGN.

Atacul asupra teroriştilor de la tipografie şi de la magazinul evreiesc a avut loc simultan. 

Cum acţionează membrii RAID

RAID (Recherche, assistance, intervention, dissuasion) este o unitate de elită a Poliţiei Naţionale franceze şi combate banditismul şi terorismul. Este compusă din aproximativ 170 de membri, împărţiţi în grupuri de interventie şi acţionează numai la ordinul directorului său. Poate dispune, de asemenea, de GIPN, Groupes d'Intervention de la Police Nationale, unităţi de elită ale poliţiei regionale.

Membrii RAID poartă măşti în timpul intervenţiilor şi sunt dotaţi cu arme sofisticate. Membrii săi sunt deosebit competenţi şi intervin în 21 de departamente din jurul Parisului, dar şi pe întreg teritoriul Franţei, în cazurile grave. Sarcinile acestei forţe de elită variază de la terorism la protecţia persoanelor fizice în străinătate, sau în timpul unor luări de ostatici.

raid

RAID a fost creat în 1985 de către doi poliţişti celebri, Ange Mancini şi Robert Broussard, pentru a lupta împotriva crimei organizate şi a terorismului. Printre „faptele de arme“ se disting: 

  • în 1985, RAID i-a arestat pe liderii istorici ai Acţiunii directe, o grupare  armată anarhisto-comunistă
  • în 1993 a pus capăt cu succes la o luare  de ostatici la o a grădiniţă din Neuilly.
  • în 2003, Raid l-a arestat pe Yvan Colonna, condamnat pentru asasinarea  prefectului Erignac.
  • ultima intervenţie care a încins spiritele datează din  2012, la Toulouse, când a încercat să-l prindă pe Mohammed Merah, autorul uciderii a  şapte persoane, care se baricadase într-un apartament. Operaţiunea s-a încheiat cu moartea lui Merah .

GIGN, mobilizare în caz de situaţii grele 

GIGN (Groupement d'intervention de la gendarmerie nationale - Grupul de Intervenţie a Jandarmeriei Naţionale) este echivalentul RAID, dar subordonat Jandarmeriei. GIGN este o unitate de elită a Armatei Aeropurtate, cu sediul la Versailles, lângă Paris. Acesta numără aproximativ 380 de membri, împărţiţi pe mai multe tipuri de operaţiuni (de protecţie şi intervenţie, de observare şi cercetare, de sprijin operaţional şi instruire. 

Această unitate cuprinde superjandarmi foarte specializaţi, scafandri, negociatori, instructori de câine etc. Şi ei acţionează purtând cagule şi sunt bine înarmaţi. GIGN se ocupă şi de combaterea crimei organizate, a terorismului, asigură siguranţa persoanelor în străinătate. Această forţă specială funcţionează atât în zonele urbane, cât şi în cele rurale. Poate fi, de asemenea, mobilizată pentru situaţii grele, cum ar fi atacurile nucleare sau chimice, deturnarea de nave şi aeronave etc. GIGN a fost înfiinţată în 1974.

police

 La acel moment, unitatea se numeşte ECRI (Echipa Comando Regională de Intervenţie). Printre cele mai recente şi mai importante operaţiuni la care au participat cei din GIGN se numără:

  • asigurarea securităţii Jocurilor Olimpice de Iarnă din 1992 de la Alberville, Franţa,
  • eliberarea a 229 de pasageri ai unui avion deturnat în decembrie 1994, de 4 membri ai grupării islamiste din Algeria, GIA
  • arestarea mai multor criminali de război în Bosnia.
  • În noul mileniu, GIGN ajutat la eliberarea pasagerilor iahtului „Le Ponant”, luaţi ostatici de 6 piraţi somalezi, în aprilie 2008, în Golful Aden din apele teritoariale ale Somaliei.

Alte mijloacele antiteroriste ale Franţei

Totuşi, s-a vorbit despre un eşec al serviciilor secrete franceze care ar fi ignorat pericolul reprezentat de cei doi atentatori. Anchetele din domeniul terorismului sunt efectuate de parchete specializate din toată ţara, cu menţiunea că numai cel din Paris are competenţe de acţiune la nivel naţional. Reţinerea fără mandat a unor suspecţi e permisă pe termen mai lung, de regulă de 4 zile, dar poate fi prelungită la 6. Juriul unui proces e format din magistraţi. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite