Autorii atentatului terorist în Franţa, căutaţi de cinci elicoptere în pădurea Longpont

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia intervine în forţă în apartamentul unde s-au baricadat cei doi suspecţi ai atentatului terorist din Franţa FOTO Daily Mail
Poliţia intervine în forţă în apartamentul unde s-au baricadat cei doi suspecţi ai atentatului terorist din Franţa FOTO Daily Mail

Atentat terorist în Franţa. Anchetatorii francezi au refăcut filmul atacului terorist de la „Charlie Hebdo“. Franţa e în stare de alertă, iar o armată de poliţişti, sprijiniţi de forţe speciale, au pornit pe urmele celor doi atacatori.

Franţa este încă în stare de alertă după atentatul terorist de la redacţia publicaţiei satirice „Charlie Hebdo“, în urma căruia 12 persoane au murit şi alte 11 au fost rănite.

Joi dimineaţă, o poliţistă a fost ucisă şi un agent municipal a fost grav rănit Montrouge, în suburbia pariziană, cu focuri de Kalasnikov de un şofer care a fugit de la faţa locului. Şi acest incident armat a fost calificat de autorităţile franceze atac terrorist.

În acest timp, cei doi suspecţi din atentatul de la Charlie Hebdo, fraţii Chérif şi Said Kouachi, în vârstă de 32 şi respectov 34 de ani, erau  căutaţi de 88.000 de poliţişti. Anchetatorii au anunţat că două drapele jihadiste şi aproximativ zece cocteiluri Molotov au fost găsite în maşina abandonată la Paris, miercuri, de terorişti, informează AFP. 

Joi, importante forţe de ordine i-au căutat pe suspecţi în două locuri. Mai întâi au încercuit o casă Crepy-en-Valois, la aproximativ 60 de kilometri de Paris , apoi au scotocit o fermă, iar au extins căutările în două localităţi aflate la aproximativ 60 de kilometri de Paris şi la 140 de kilometri de Belgia.

Informaţii apărute miercuri seara arătau că suspecţii ar încerca să fugă în Belgia. Cel mai tânăr dintre cei trei suspecţi de comiterea atacului sângeros împotriva sediului săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, Hamyd Mourad, în vârstă de 18 ani, care a fost şofer în timpul atentatului, s-a predat poliţiei, miercuri noapte. 

Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a anunţat că şapte persoane se aflau joi în arest preventiv în cadrul anchetei privind atacul de la Charlie Hebdo.  O sursă judiciară a declarat pentru AFP că au fost reţinute şapte persoane, bărbaţi şi femei din anturajul celor doi fraţi terorişti.

Firul evenimentelor din redacţia Charlie Hebdo (click pe imagine pentru a mări)

Infografie

UPDATE 04.10 Căutarea celor doi suspecţi continuă şi la această oră. Conform presei franceze, cinci elicoptere dotate cu echipament de termoviziune survolează pădurea din zona Longpont, unde au fost localizaţi ultima dată fraţii Kouachi.

UPDATE 03.35 Celebra revistă The New Yorker şi-a prezentat coperta viitorului număr:

image

UPDATE 02.15 Preşedintele american Barack Obama a mers joi seară la Ambasada Franţei de la Washington pentru a aduce un omagiu victimelor atacului de la sediul revistei Charlie Hebdo.

„În numele tuturor americanilor, transmit solidaritea noastră francezilor după acest atac terorist teribil de la Paris. În calitate de aliaţi de secole, suntem alături de fraţii noştri francezi pentru a ne asigura că se va face dreptate. Vom avansa împreună, convinşi că teroarea nu va învinge libertatea şi idealurile noastre, care luminează lumea. Vive la France!”, a scris presedintele american Barack Obama, conform agenţiei Reuters.

Gestul său a fost salutat de către ambasadorul francez, Gérard Araud. „I-am spus preşedintelui Obama că suntem profund emoţionaţi de reacţiile americanilor şi de sprijinul pe care l-am primit”, a scris ambasadorul Franţei, pe Twitter.

UPDATE 00.37 Circa 5.000 de persoane s-au adunat din nou joi în Place de la République, din Paris, în semn de omagiu pentru victimele atentatului de la sediul revistei Charlie Hebdo, în care şi-au pierdut viaţa 12 persoane.

Un oficial american a declarat pentru postul ABC News că cei doi suspecţi ai atentatului de la sediul revistei Charlie Hebdo se aflau în baza de date cu terorişti a serviciilor americane de informaţii. De asemenea, suspecţii nu aveau dreptul să călătorească cu avionul în Statele Unite, mai precizează oficialul american pentru ABC News.

UPDATE 23.35 Membrii Consiliul de Securitate al ONU au ţinut, miercuri, un minut de reculegere, în memoria victimelor atacului comis miercuri la sediul din Paris al săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo.

De asemenea, în capitala Franţei, luminile Turnului Eiffel au fost stinse în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în atacul de miercuri.

UPDATE 22.32 O maşină a explodat în localitatea Villejuif, din sudul cepitalei franceze, informează Le Figaro, fără să precizeze dacă incidentul are legătură sau nu cu autorii atentatului din Paris. Potrivit primelor informaţii nu există persoane rănite.

UPDATE 22.27 Potrivit cotidianului Le Monde, zeci de maşini ale poliţiei au ajuns în localitatea Longpont (departamentul Aisne) şi desfăşoară mai multe percheziţii în căutarea celor doi autori ai atentatului din Paris. Conform presei franceze, cei doi şi-ar fi abandonat maşina în această zonă.

Un corespondent al Daily Telegraph, aflat la faţa locului, afirmă că dacă suspecţii se ascund în pădure va fi puţin probabil ca poliţia să îi găsească în timpul nopţii.

Pe internet au fost publicate şi primele imagini de la operaţiunea poliţiştilor francezi din Longpont.

UPDATE 19.50 Mii de persoane participă joi, la Paris şi în alte oraşe ale Franţei, la noi marşuri de solidaritate cu victimele atacului terorist care a vizat redacţia Charlie Hebdo, relatează Le Monde. Sute de persoane s-au adunat în centrul Parisului, joi seară, la un miting de solidaritate. Manifestaţii similare au loc în zonele Saint-Denis, Stain şi Bobigny, la periferia capitalei, în contextul în care joi este zi de doliu în Franţa, în memoria celor 12 persoane decedate în atentatul comis la redacţia revistei Charlie Hebdo, notează Mediafax. Sute de oameni s-au adunat la un miting organizat în oraşul Reims.

La marşurile tăcerii organizate miercuri în numeroase oraşe ale Franţei au participat circa 100.000 de oameni.

UPDATE 17.15 Forţele de ordine franceze au înconjurat o zonă extinsă (20 de kilometri pe 15 kilometri), în jurul localităţii Crépy-en-Valois. Cei doi terorişti înarmaţi ar putea fi în pădurea de lângă Villers-Cotterets, notează Le Figaro. 

UPDATE Un important dispozitiv al forţelor de poliţie franceze a fost mobilizat în localitatea Crepy-en-Valois, situată la aproximativ 60 de kilometri nord de Paris, unde cei doi suspecţi în cazul atentatului de la Paris s-ar fi baricadat într-o casă, relatează France 3, citat de Mediafax.

Două elicoptere Puma pentru transportul trupelor survolează în prezent localitatea Crepy-en-Valois, din departamentul Oise, după ce suspecţii în cazul atentatului de la redcaţia Charlie Hebdo au fost reperaţi la Villers-Cotterêts în cursul dimineţii.

Elicoptere care survoleaza locul unde s-au baricadat cei doi atacatori ai revistei din Paris  FOTO Twitter

Mai multe autovehicule ale jandarmeriei au fost de asemenea observate pe străzile din localitate.

Masina abandonata a teroristilor FOTO Twitter

Maşina abandonată pe care au folosit-o teroriştii FOTO Twitter


Potrivit surselor „Le Point“, două persoane înarmate care seamănă cu suspecţii atentatului terorist asupra publicaţiei satirice Charlie Hebdo au fost văzuţi în Aisne, departament în nordul Franţei. Ei ar fi jefuit o benzinărie, de unde au furat alimente şi benzină, apoi au fugit spre Seine-et-Marne.

Managerul staţiei de benzină lângă Villers-Cotteret (Aisne) i-ar fi recunoscut pe cei  doi bărbaţi ca fiind suspectaţii care au participat la atacul asupra redacţiei Charlie Hebdo,  „Au fost doi bărbaţi cu cagule , cu puşti Kalaşhnikov şi aparent şi cu un lansator de rachete “ a confirmat o altă sursă pentru AFP.

În Aisne, poliţiştii sunt pregătiţi pentru o eventuală interceptare a suspecţilor. Brigăzile de intervenţie, staţionate Porte de la Villette (în Paris), au primit ordin să fie dotate cu arme de asalt şi echipament de protecţie, potrivit unei surse din poliţie, citată de „Le Point“.

Staţia de benzină unde au fost văzuti suspectii a fost închise de poliţie FOTO Twitter

Staţia de benzină unde au fost văzuţi cei doi suspecţi ai atentatului terorist din Franţa a fost închisă de forţele de ordine FOTO Twitter

Întrebat care este numărul persoanelor aflate în prezent în arest preventiv, ministrul Cazeneuve a spus pentru postul de radio Europe 1 că „şapte persoane“. O sursă judiciară a declarat, la rândul său, că au fost reţinute şapte persoane, bărbaţi şi femei din anturajul celor doi fraţi identificaţi drept presupuşii autori ai atacului şi care încă nu au fost găsiţi. 

   

Premierul francez Manuel Valls a anunţat şi el joi că au avut loc "mai multe reţineri" şi "arestări" în cursul anchetei asupra atacului sângeros comis miercuri împotriva sediului săptămânalului satiric Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi, dintre care patru grav, în cel mai sângeros atentat din ultimii 40 de ani în Franţa, potrivit AFP. 

Redacţia Charlie Hebdo

Imagine din redacţia Charlie Hebdo, după atac FOTO Le Monde

"Au fost mai multe reţineri în această noapte (de miercuri spre joi), există arestaţi", a declarat prim-ministrul la postul de radio RTL, refuzând să ofere vreun detaliu când i s-a cerut cu insistenţă să precizeze dacă au fost arestaţi doi sau trei indivizi.

Atentat terorist în Franţa: autorii atacului, identificaţi

Cei trei suspecti au fost identificaţi de servicile speciale franceze încă de ieri noapte. Autorii atacului şi ai măcelului de la sediul lui Charlie Hebdo – sunt încă daţi în căutare de poliţie. Al treilea, prenumit Hamid, cel mai tânăr din grup – nu are decât 19 ani - bănuit că i-ar fi ajutat pe cei doi atacatori, s-a predat spontan autorităţilor ca să explice că nu are nimic de a face cu atacul.

Cei doi atacatori franco-algerieni căutaţi încă sunt doi fraţi, Chérif şi Saïd Kouachi în vârstă de 32, respectiv 34 de ani. Poliţia îi consideră «extrem de periculoşi» şi «foarte bine înarmaţi». Cel puţin unul dintre cei doi fraţi a fost reperat în trecut ca având relaţii cu filiere jihadiste, el însuşi fiind oprit în 2005 pe când încerca să decoleze spre destinaţii orientale.

Împreunà cu fratele său el a fost într-o primà instanţă un «musulman ocazional » dupà cum se autodefinea : bea, fuma si avea chiar o iubită. Radicalizarea  s-a făcut în urma întâlnirii cu un predicator radical din Paris. O parte din grupul de apropiati acestui predicator a murit pe frontal irakian la mijlocul anilor 2000. Ceilalţi şi-au continuat jiahdul – aşa-zisul război sfânt – în Franţa unde ieri au comis un măcel strigând «Alah e cel mai mare» şi «L-am ràzbunat pe Profet ».

În cursul nopţii, anchetatorii au difuzat publicului două poze cu principalii suspecţi şi au pus la dispoziţie un număr de telefon la care cei care deţin informaţii pot suna. Tot în cursul orelor trecute trupele speciale au efectuat mai multe operaţiuni, una în regiunea pariziană alte două în provincie – în estul si nordul Franţei – pentru a perchiziţiona apartamente ale apropiaţilor suspecţilor. O parte dintre aceştia au fost interpelaţi de poliţie pentru a putea fi interogaţi.

autori atentat franta

Chérif şi Saïd Kouachi, cei doi autori ai atentatului din Franţa 

Cine este Cherif Kouachi, unul dintre autorii atacului terorist din Franţa

Francezul Cherif Kouachi (32 de ani), căutat împreună cu fratele său Said (34 de ani) în ancheta privind atacul terorist împotriva publicaţiei satirice Charlie Hebdo, este un jihadist bine cunoscut de către serviciile antiteroriste franceze, el fiind condamnat prima dată în 2008 pentru că a făcut parte dintr-o filieră care se ocupa cu trimiterea de combatanţi în Irak, relatează AFP. 

Născut pe 28 noiembrie 1982 la Paris, cu cetăţenie franceză, supranumit Abou Issen, Cherif Kouachi a făcut parte din ceea ce se numea ''Filiera Buttes-Chaumont''. Sub autoritatea unui ''emir'', Farid Benyettou, filiera permitea trimiterea de jihadişti în Irak pentru a se alătura ramurii irakiene a Al-Qaida, condusă în acea vreme de Abou Mussab al-Zarkaoui.

Interpelat chiar înainte de a se îmbarca cu destinaţia Siria, apoi Irak, el a fost judecat în 2008 şi condamnat la trei ani de închisoare, dintre care 18 luni cu suspendare.

Doi ani mai târziu, numele lui a fost citat într-o încercare de a obţine evadarea din închisoare a unui islamist, Smain Ait Ali Belkacem, fost membru al Grupului Islamic Armat Algerian (GIA), condamnat în 2002 la închisoare pe viaţă pentru comiterea unui atentat în staţia de metrou Musée d'Orsay din Paris în octombrie 1995, soldată cu 30 de răniţi.

suspecti

Cherif Kouachi era suspectat îndeosebi că ar fi un apropiat al unei alte figuri a islamului radical francez, Djamel Beghal, care a executat o pedeapsă de zece ani de închisoare pentru pregătirea de atentate. Kouachi este suspectat că a participat la antrenamente cu Beghal. Deşi a fost inculpat în acest dosar, el a scăpat de urmărirea penală.

Fotografia lui Cherif Kouachi, cu o figură ovală, ras în cap şi cu barbă, a fost difuzată în cursul nopţii de miercuri spre joi de către poliţie. Se presupune că el este ''înarmat şi periculos'', ca şi fratele său Said, născut pe 7 septembrie 1980, tot la Paris, cu cetăţenie franceză. Said are ochii căprui, părul castaniu, este tuns scurt şi are barbă.

Cei doi fraţi sunt suspectaţi de comiterea, miercuri, a atentatului la sediul publicaţiei Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi. Cartea de identitate a unuia dintre cei doi indivizi a fost găsită într-o maşină abandonată în fugă în nord-estul Parisului.

VIDEOGRAFIC Filmul atentatului terorist de la Paris 

Presupusul complice al celor doi fraţi, care s-a predat poliţiei noaptea trecută în nord-estul Franţei, Mourad Hamyd (18 ani), este cumnatul lui Cherif Kouachi. El este suspectat că i-a ajutat pe cei doi asasini. Un martor relatase despre prezenţa unui al treilea complice în momentul când agresorii au fugit de la locul faptei.

Mourad Hamyd s-a predat poliţiei din oraşul Charleville-Mézieres, ''după ce a văzut că numele său circula pe reţelele de socializare'', a explicat pentru AFP o sursă apropiată dosarului.

Internauţi care se prezentau drept colegi ai săi de clasă afirmaseră anterior pe Twitter că Mourad Hamyd era la cursuri la liceu împreună cu ei în momentul atacului, folosind cuvântul-cheie #MouradHamydInnocent ('Mourad Hamyd Nevinovat'). 

[<a href="//storify.com/julierosu/atentat-terorist-la-paris" target="_blank">View the story "Atentat terorist la Charlie Hebdo în Paris. Cel puţin 10 jurnalişti şi 2 poliţişti au murit" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite