Atentat terorist în Franţa. Peste 1.500.000 de oameni au participat la marşul istoric de la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un milion de persoane sunt asteptate să participe la marşul împotriva terorismului, la Paris. FOTO AP
Un milion de persoane sunt asteptate să participe la marşul împotriva terorismului, la Paris. FOTO AP

Peste un milion de persoane , scandând „Charlie! Charlie!“, au participat duminică la un miting de o amploare extraordinară la Paris, devenit pentru o zi „capitala mondială“ împotriva terorismului, prin prezenţa liderilor străini care au defilat ţinându-se de braţ, relatează AFP.

Manifestaţia istorică a fost organizată în memoria celor 17 victime ale atentatelor teroriste comise săptămâna aceasta în Franţa. Un marş extraordinar atât prin dimensiunea sa, cât şi prin prezenţa liderilor străini care au defilat pe străzile pariziene: Francois Hollande, înconjurat de preşedintele statului Mali, Ibrahim Boubacar Keita, şi de cancelarul german Angela Merkel, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas la câţiva metri de premierul israelian Benjamin Netanyahu, premierul britanic David Cameron, cel italian Matteo Renzi sau regele Iordaniei.

UPDATE 19.20 Poliţiştii purtând un banner pe care scrie „Poliţia în doliu“ au ajuns, în aplauzele manifestanţilor, în Piaţa Naţiunii.

UPDATE 18.30 Oamenii sunt solidari cu participanţii la marşul solidarităţii din Paris şi au ieşit în stradă, în număr mare, şi în alte oraşe, cum ar fi Lyon, Bordeaux, Marseille, Rennes, Grenoble şi Strasbourg. Conform ultimelor estimări, în Paris numărul manifestanţilor se apropie de 1.500.000.

Niculescu Bran: Iohannis l-a asigurat pe Hollande de fraternitatea poporului român

Corina Cretu atentat terorist Franta mars solidaritate Paris FOTO facebook.com/dragosradubucurenci

Comisarul european Corina Creţu (prima din stânga sus), la marşul de solidaritate faţă de victimele atentatului terorist de la Paris FOTO FOTO facebook.com/dragosradubucurenci


UPDATE 17.45 Sute de mii de persoane, scandând „Charlie! Charlie!“, participă duminică la un miting de o amploare extraordinară la Paris, devenit pentru o zi „capitala mondială“ împotriva terorismului, prin prezenţa liderilor străini care au defilat ţinându-se de braţ, relatează Mediafax.Parisul este astăzi capitala lumii“, a proclamat Hollande cu puţin înainte de a se alătura manifestanţilor. „Eu sunt Charlie, sunt evreu, sunt poliţist“, este sloganul care rezuma omagiul adus victimelor atentatului terorist din Franţa

UPDATE 16.50 Marşul solidarităţii a început. Pe un banner uriaş, negru, scrie „Nous sommes Charlie“ (n.r. „Noi suntem Charlie“). Alături de preşedintele Franţei, Francois Hollande, se află prim-ministrul Manuel Valls. Preşedintele Franţei s-a oprit pentru câteva minute pentru a sta de vorbă cu rudele victimelor atentatului terorist din Franţa. Alături de familiile celor ucişi se află şi membri ai redacţiei revistei Charlie Hebdo. Aceştia poartă banderole pe care scrie „Charlie“.

iohannis la marsul solidaritatii din paris

Liderii străini şi Francois Hollande au fost aplaudaţi de miile de persoane prezente, dar şi de oamenii aflaţi la ferestrele locuinţelor lor, situate pe traseul mitingului. Oficialii au ţinut un moment de reculegere, după care preşedintele Francois Hollande i-a salutat pe fiecare dintre ei. Ulterior, marşul liderilor străini s-a încheiat, în timp ce preşedintele francez s-a alăturat familiilor celor 17 victime ale atentatelor din Franţa.

UPDATE 16.20 Liderii europeni au ajuns la locul de pornire a marşului. Iohannis a sosit cu autocarul care îi transporta pe Hollande, Angela Merkel, Donald Tusk şi premierul spaniol Mariano Rajoy.

mars atentat terorist franta foto facebook

Twitter

UPDATE 16.03 Familiile victimelor atentatului terorist din Franţa, precum şi apropiaţi şi supravieţuitori au sosit duminică la marşul republican împotriva terorismului de la Paris, relatează AFP. Sosiţi cu un autobuz, aceşti oameni, care poartă pe cap câte o banderolă albă pe care scrie „Charlie“, vor fi în fruntea cortegiului care va pleca din Piaţa Republicii din Paris.

UPDATE 16.00 Liderii europeni au părăsit Palatul Elysee, pentru a se alătura manifestanţilor.

Un incident mai puţin plăcut a avut loc în momentul în care liderii Europei au părăsit Palatul Elysee. Helle Thorning-Schmidt, prim-ministrul Danemarcei, a căzut în timp ce cobora treptele, reuşind cu greu să se redreseze.

Helle Thorning-Schmidt premier Danemarca FOTO AP

UPDATE 15.50 Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a discutat timp de 15 minute la Palatul Elysee cu omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, şi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel. La discuţie nu a participat şi ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

atentat terorist in franta merkel hollande marsul solidaritatii

Preşedintele Klaus Iohannis s-a deplasat la marşul republican împotriva terorismului cu un autocar, alături de mai mulţi lideri ai lumii, între care preşedintele francez  Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel, fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, premierul israelian  Benjamin Netanyahu şi prim-ministrul britanic David Cameron.

Acest marş se desfăşoară sub un nivel maxim de alertă al forţelor de securitate franceze. Peste 5.500 de poliţişti şi militari au fost mobilizaţi duminică la Paris şi în regiune,

lunetisti mars atentat terorist in franta foto facebook

dintre care 2.200 pentru a asigura securitatea în timpul manifestaţiei în memoria victimelor recentelor atacuri teroriste. Având în vedere prezenţa atâtor lideri ai lumii la marş, securitatea acestora este asigurată atât la sol – poliţişti, câini de luptă, cât şi din aer - cu lunetişti pe clădiri, drone, avioane.

UPDATE 15.25  Preşedintele francez, Francois Hollande, a primit la Palatul Elysee numeroşi lideri străini, printre care şi preşedintele român Klaus Iohannis, înainte de începerea marşului republican împotriva terorismului. Printre liderii străini primiţi de Hollande la Elysee figurează preşedintele României, Klaus Iohannis, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic David Cameron şi cel israelian Benjamin Netanyahu. De asemenea, la sediul preşedinţiei franceze a sosit şi fostul preşedinte Nicolas Sarkozy.

UPDATE 15.15Se pleacă de la Republique, marş republican, pentru o adunare finală la Nation. Simbol al unităţii. Deci două ore de marş. În spatele rudelor celor decedaţi, ziariştii şi şefii de stat“, scrie, pe Facebook, jurnalista Iulia Badea-Gueritee. Se pare că şefii de stat nu vor parcurge întregul traseu, ci vâte 500 de metri. Potrivit ultimelor informaţii, Frontul Naţional va manifesta în provincie.

Bloggerul Luana Luban ne transmite din Franţa: „Ca în toate

mars atentat terorist in franta foto luana luban

marile oraşe din Franţa, şi orăşelul Dammartin-en-Goelle din regiunea Seine-et-Marne s-a alăturat Parisului, organizând un marş de solidaritate cu victimele sângeroaselor atacuri din ultimele zile. Orăşel de provincie, Dammartin-en-Goelle este cunoscut acum în lumea întreagă, fiind scena unde care s-a desfăşurat deznodământul teribilelor crime comise de cei doi fraţi jihadişti Kouachi. Deşi aflaţi încă în stare de şoc, locuitorii din Dammartin-en-Goelle şi din zonă şi-au adunat forţele şi au manifestat paşnic, cântând fără încetare imnul naţional al Franţei. O singură voce în lupta cu terorismul“.

"Luaţi-vă pixurile" sau "Libertate, egalitate, desenaţi, scrieţi", se putea citi pe pancarte, în cinstea celor 17 persoane ucise în trei atacuri jihadiste comise săptămâna aceasta în Franţa, dintre care 12 la redacţia revistei satirice Charlie Hebo miercuri, o poliţistă joi şi patru ostatici vineri.

Lideri din toată lumea, partide, sindicate, grupuri religioase evreieşti, creştine, musulmane, asociaţii, personalităţi: toate elementele par întrunite pentru a face din 11 ianuarie o zi istorică.

Iniţial era un miting în memoria victimelor celor trei jihadişti, ucişi între timp de forţele de securitate: caricaturiştii de la revista satirică Charlie Hebdo masacraţi miercuri de fraţii Said şi Cherif Kouachi, apoi o tânără poliţistă ucisă joi şi patru persoane omorâte vineri într-un magazin evreiesc de Amedy Coulibaly. Însă mitingul s-a transformat progresiv într-un summit cu înaltă rezonanţă diplomatică.

mars paris atentat terorist in franta foto twitter herry lian

Sursa foto: Herry Lian, Twitter

Cuplul regal iordanian, premierul israelian şi preşedintele palestinian erau aşteptaţi la Paris pentru a se alătura preşedintelui Francois Hollande începând cu ora 15.00 (16.00, ora României). Vor fi prezenţi şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Înaintea lui Hollande, un singur preşedinte francez a mai participat la o manifestaţie de stradă: Francois Mitterrand, în 1980, după profanarea cimitirului evreiesc din Carpentras, în sud-estul Franţei.

Marşul se va desfăşura pe o distanţă de trei kilometri, între Piaţa Republicii şi cea a Naţiunii, din estul Parisului.

Vor participa de asemenea opt preşedinţi africani şi numeroşi lideri europeni, printre care preşedintele român Klaus Iohannis, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi al Parlamentului European, Martin Schulz, premierul Marii Britanii, David Cameron, şi cel spaniol, Mariano Rajoy, premierul Italiei, Matteo Renzi, precum şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cancelarul german Angela Merkel.

De asemenea, şi-au anunţat participarea la acest miting secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, şi cel ungar, Viktor Orban, preşedinta Elveţiei, Simonetta Sommarugale, şi prim-miniştrii danez, Helle Thorning-Schmidt, belgian, Charles Michel, olandez, Mark Rutte, grec, Antonis Samaras, portughez, Pedro Passos Coelho, ceh, Bohuslav Sobotka, şi leton, Laimdota Straujuma.

Mobilizare internaţională, după atentatul terorist din Franţa  

În total, vor fi aproape 50 de şefi de state şi Guverne, pe care Francois Hollande, prezent pe toate fronturile în timpul crizei, îi va primi întâi la palatul prezidenţial Elysee.

Preşedinţia a salutat "mobilizarea internaţională excepţională" şi "unitatea naţională". De altfel, un sondaj Ifop publicat sâmbătă seara de Paris Match arată că după cele trei zile tragice, 97 la sută dintre francezi consideră necesar să se dea dovadă de unitate naţională.

La marşul republican, familiile victimelor vor deschide cortegiul, urmate de Hollande şi oaspeţii străini, apoi de personalităţile politice franceze.

Toate partidele vor fi prezente, cu excepţia Frontului Naţional, a cărui preşedintă, Marine Le Pen, a denunţat excluderea formaţiunii sale de extremă-dreapta de la mitingul parizian şi a făcut apel la manifestaţii în provincie.

Mobilizarea impresionantă înregistrată sâmbătă în oraşele franceze din provincie - 700.000 de persoane în total, potrivit ministrului de Interne - părea să anunţe o prezenţă mult mai mare în capitală, duminică.

Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, a estimat că vor fi "sute de mii" de manifestanţi, în timp ce premierul Manuel Valls a vorbit despre "milioane".

Recordul în Franţa a fost de 1,5 milioane de persoane care au ieşit în stradă după victoria la Campionatul Mondial de fotbal din 1998.

Valls a promis măsuri excepţionale de securitate, cu mobilizarea a 2.200 de membri ai forţelor de ordine, închiderea a zece staţii de metrou şi interzicerea staţionării vehiculelor.

Acest miting de amploare intervine în condiţiile în care planul de securitate Vigipirate este la cel mai ridicat nivel - "alertă de atentat - în regiunea pariziană.

În cadrul acestui plan, 2.000 de poliţişti şi 1.350 de militari vor proteja obiectivele sensibile de la Paris şi din regiunea sa, precum sediile instituţiilor de presă, lăcaşuri de cult, şcoli confesionale, clădiri publice, reprezentanţe diplomatice.

Atentat terorist în Franţa. Reuniune la Palatul Elysee 

Acoperirea mediatică ar urma să fie de asemenea excepţională, aşa cum a fost pe tot parcursul crizei comparate cu un "11 septembrie" francez.

Dar ziua Executivului nu se rezumă la marşul republican. În cursul dimineţii, Hollande şi premierul său îi vor primi pe reprezentanţii comunităţii evreieşti din Franţa, cu care vor discuta despre luarea de ostatici de la un magazin evreiesc, soldată cu patru morţi.

După-amiază preşedintele va merge la marea sinagogă din Paris, Synagogue de la Victoire, situată în centrul capitalei.

La ora 12.00 (13.00, ora României), Hollande va primi Guvernul în formaţie completă, iar la 13.00 (14.00, ora României) îl va primi pe fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, predecesorul său, care a acceptat o invitaţie refuzată de octogenarii Valery Giscard d'Estaing şi Jacques Chirac. Vor urma apoi foştii prim-miniştri, printre care Michel Rocard, Jean-Marc Ayrault şi Alain Juppe.

Hollande va primi de asemenea la Elysee lideri internaţionali şi personalităţi franceze, apoi va merge împreună cu ei la marşul republican.

Ministrul său de Interne va avea de asemenea o misiune dificilă, pe lângă securizarea cortegiului, având programată şi o reuniune internaţională pe tema terorismului, unde vor fi prezenţi 11 miniştri europeni de Interne şi secretarul american al Justiţiei, Eric Holder. Letonia, Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Spania, Italia, Olanda, Polonia, Suedia şi Marea Britanie vor fi reprezentate.

După aceste momente de omagiu, doliu şi comuniune, vor urma fără îndoială cele ale dezbaterilor, acuzaţiilor, îndoielilor privind sistemele de securitate în care, după cum a recunoscut şi premierul Valls, au existat "breşe".

Pe aceeaşi temă:

Autorii atentatului, ucişi. Teroriştii de la Charlie Hebdo au murit în urma unui asalt al forţelor de intervenţie franceze

Momentul intervenţiei în forţă a trupelor speciale, în urma căreia cei trei terorişti au fost ucişi

Preşedintele Hollande: Franţa a făcut faţă atacurilor teroriste; suntem mândri de activitatea poliţiei

Un lider al Al-Qaida ameninţă Franţa cu noi atacuri

Înregistrarea convorbirii telefonice dintre un post TV şi autorul atentatului terorist din Franţa, de la magazinul evreiesc din Paris

Primele mărturii ale ostaticilor luaţi în atentatele teroriste din Franţa. S-au ascuns într-o cameră frigorifică şi sub o chiuvetă

Cea mai căutată femeie din lume: Hayat Boumeddiene, „înarmată şi periculoasă“, se află în Turcia sau în Siria

Ameninţare falsă cu bombă la Disneyland. Turiştii dintr-un hotel au fost evacuaţi

Partenera lui Charb, editorul Charlie Hebdo: „Am ştiut mereu că va fi asasinat“

Există o explicaţie genetică pentru care fraţii sunt predispuşi la acte de violenţă?

CNN: Mai multe celule teroriste au fost activate. Ofiţerii francezi au ordin să poarte armele tot timpul

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite