Atentat terorist în Franţa: un „11 septembrie“ al presei din Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atentatul terorist de la Paris poate fi descris drept un „11 septembrie” al presei din Franţa. Ţara este în stare de şoc după ce opt jurnalişti, doi poliţişti şi alte două persoane au fost ucise de trei bărbaţi care au luat cu asalt, miercuri, sediul publicaţiei satirice „Charlie Hebdo“.

Atentatul terorist de la Paris a avut loc, miercuri, în jurul orei 11.30 (12.30, ora României). Doi bărbaţi înarmaţi cu un Kalaşnikov şi un lansator de rachete au pătruns în sediul săptămânalului „Charlie Hebdo“, care ocupă alături de alte societăţi un imobil de pe strada Nicolas-Appert, din arondismentul XI al Parisului.

„Eram în clădire, în capătul culoarului. Oamenii au intrat, căutau «Charlie Hebdo», apoi au tras focuri de armă pentru a ne impresiona“, a povestit pentru AFP o femeie care a reuşit să fugă.

 În birourile săptămânalului a fost carnagiu. Atentatul de la Paris, soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi, dintre care patru în stare critică, este cel mai sângeros comis în Franţa în ultimii peste 40 de ani. 

Un jurnalist care lucrează în clădirea situată în faţa sediului „Charlie Hebdo“ descrie că a văzut „cadavre pe jos, o mare de sânge, răniţi grav“. Într-o înregistrare video realizată de camerele video pe bulevard, la câteva zeci de metri de sediul „Charlie Hebdo“ se vede cum doi bărbaţi înarmaţi cu puşti automate ies din vehicul, execută un poliţist cu un glonţ în cap, de la distanţă mică, apoi fug cu maşina şi strigă „L-am răzbunat pe profetul Mahomed“.

atentat terorist franta autori
atentat terorist franta autori


Moment cutremurător: un terorist mai trage un glonţ în poliţist / Captură Liveleak

Teroriştii erau bine informaţi, pentru că atentatul de la Paris a avut loc în timpul şedinţei săptămânale a redacţiei, organizată miercurea, din cauza aceasta au şi fost ucişi directorul şi unii dintre cei mai buni caricaturişti ai publicaţiei, scrie „Le Point“. Redactorul-şef , Gerard Biard, a scăpat pentru că era plecat la Londra. Cu puţin timp înainte, revista publicase pe Facebook o caricatură a liderului Statului Islamic. „califul“ Al- Baghdadi. 

Autorii atentatului terorist de la Paris au fugit

Atentatul terorist din Franţa a durat între cinci şi zece minute, susţin martorii, iar autorii au reuşit să fugă, la închiderea ediţiei noastre fiind încă în libertate. Rocco Contento, purtător de cuvânt al sindicatului poliţiei Unité, a declarat reporterilor că trei atacatori au intrat într-o maşină condusă de un al patrulea, fugind astfel de la faţa locului. Ei s-au îndreptat spre Port de Pantin în nord-estul Parisului, unde au abandonat maşina şi au furat o alta. Prima maşină cu care au fugit atacatorii a fost cercetată de poliţişti. Potrivit publicaţiei „Le Point“, şoferul atacatorilor ar fi fost un om al străzii.

Birourile „Charlie Hebdo“ aveau protecţie mai mare în ultimele săptămâni din cauza unor noi ameninţări la adresa publicaţiei, dar asta nu i-a împiedicat pe terorişti să atace. 

Preşedintele Francois Hollande s-a deplasat la sediul săptămânalului satiric, iar guvernul a decis în urma unei reuniuni ministeriale să instituie alerta teroristă în ţară. Toate redacţiile ziarelor au fost puse sub supravegherea forţelor de ordine. Excursiile şcolare la Paris şi activităţile în afara instituţiilor au fost suspendate până la noi ordine, poliţia înarmată patrulează prin Paris. 

VIDEOGRAFIC Filmul atentatului terorist de la Paris 

După atentatul terorist din Franţa, „Je Suis Charlie“ a invadat internetul

Mii de persoane au participat, miercuri-seară, în Piaţa Republicii din Paris, un marş în tăcere în semn de solidaritate. Eticheta #JeSuisCharlie (Eu sunt Charlie, n.r.) a invadat internetul, de ieri, după atacul terorist produs la sediul publicaţiei „Charlie Hebdo“. De asemenea, textul „JeSuisCharlie“ apare scris cu litere albe, cu fonturile specifice publicaţiei, într-un pătrat negru şi pe prima pagina a site-ului săptămânalului, www.charliehebdo.fr, care afişează doar această imagine. 

Imaginea a fost totodată distribuită, în mod masiv, de utilizatorii de internet din toată lumea. Acest atentat terorist a determinat solidarizarea breslei jurnalistice la nivel mondial, ziariştii distribuind de mii de ori pe Twitter textul #JeSuisCharlie, potrivit publicaţiei britanice „The Independent“.

Patru caricaturişti celebri, printre victime atentatului terorist

Directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier, alias caricaturistul Charb (47 de ani), se află printre cele 12 victime ale atacului terorist. El asigura conducerea redacţiei din mai 2009 şi se afla pe lista celor mai „vânate“ persoane de către reţeaua teroristă Al-Qaida, în 2013, pentru că a realizat caricaturi ale profetului Mohamed. 

A decedat şi poliţistul desemnat să-l păzească pe Charb. 

Au mai fost ucişi caricaturiştii Jean Cabut zis Cabu (76 de ani), Georges Wolinski (80 de ani) şi Bernard Verlahac zis Tignous (47 de ani). 

În atacul terorist a murit şi economistul Bernard Maris, acţionar al „Charlie Hebdo“, dar şi jurnalist pe teme economice în cadrul publicaţiei, potrivit FranceTV Info.

Atentat terorist în Franţa. Momentul în care un poliţist este împuşcat în cap, în atacul de la „Charlie Hebdo”


 

Atentat terorist în Franţa: „Charlie Hebdo”, o ţintă a islamiştilor

Săptămânalul satiric a fost în mai multe rânduri ţinta unor ameninţări, după ce în paginile sale au fost publicate caricaturi cu profetul Mahomed.

Săptămânalul satiric francez „Charlie Hebdo“, ţinta unui atentat terorist comis miercuri la Paris şi soldat cu 12 morţi, se mândreşte cu faptul că provoacă pe toată lumea în mod egal, fără teamă sau favoruri. Caricaturiştii şi redactorii extrem de virulenţi ai publicaţiei vizează principalele religii, politicieni şi celebrităţi, agitând stindardul libertăţii de expresie şi luând în zeflemea „corectitudinea politică“.

În noiembrie 2011, sediul săptămânalului francez satiric a fost distrus de un incendiu premeditat. Atentatul terorist a fost, cel mai probabil, o răzbunare după ce redacţia l-a numit pe profetul Mahomed „redactor-şef“ pentru un număr şi a publicat caricaturi cu acesta.

atentat terorist franta caricatura mohamed charlie hebdo
atentat terorist franta caricatura mohamed charlie hebdo

În paginile revistei, profetul Mahomed „scria“ chiar şi un editorial. Mai apăreau şi alte caricaturi, printre care una în care profetul are un nas roşu de clovn. Birourile şi echipamentele redacţiei au fost distruse, site-ul publicaţiei a fost ţinta hackerilor care au postat mesaje în engleză şi turcă în care atacau jurnaliştii. Ediţia de la momentul respectiv îl avea pe copertă pe profetul Mohamed, care spunea: „100 de lovituri de bici, dacă nu muriţi de râs“. Ediţia ziarului a fost numită Charia Hebdo, un joc de cuvinte care face referire la legea islamică, Sharia.

În septembrie 2012, revista satirică franceză a recidivat şi publicat din nou caricaturi reprezentându-l pe profetul Mahomed. „Caricaturile îi vor şoca pe cei care vor citi o publicaţie pe care nu o citesc niciodată“, declara directorul publicaţiei. Poliţia franceză a făcut un cordon în jurul redacţiei din Paris atunci pentru a evita orice atentat terorist. 

Publicarea caricaturilor avea loc în contextul protestelor extrem de violente din Orientul Mijlociu şi Africa, izbucnite ca reacţie la difuzarea unui film realizat de amatori, „Inocenţa musulmanilor“. Totuşi site-ul săptămânalului a fost piratat. La începutul anului 2013 revista s-a aflat din nou în centru criticilor islamiştilor, după ce au fost scoase la vânzare benzi desenate despre viaţa profetului Mahomed.

Ele au fost create de jurnaliştii de la „Charlie Hebdo”.  Benzile desenate puteau fi cumpărate on-line pe site-ul publicaţiei la preţul de 6 euro. 

Editorului şi ilustratorului Stephane Charbonnier declara că autorii revistei urmăresc scopuri instructive şi nu intenţionează să-şi bată joc de profet, ci, dimpotrivă, să povestească despre viaţa lui într-un limbat accesibil pentru cititori. Charbonnier a fost ameninţat cu moartea, fiind păzit în permanenţă de poliţişti.

Publicaţia „Charlie Hebdo“ a fost lansată în 1969 şi a avut o apariţie neîntreruptă până în 1981. Ulterior, săptămânalul a fost suspendat, iar, în decembrie 1982, a mai apărut un număr al acestuia. În 1992, „Charlie Hebdo“ a reînceput să apară cu regularitate, fiind editată de Stéphane Charbonnier, cunoscut sub numele de Charb, un renumit caricaturist şi jurnalist francez. Predecesorii acestuia au fost François Cavanna (în perioada 1969 – 1981) şi Philippe Val (din 1992 până în 2009). 

Titlul publicaţiei provine de la numele unui personaj din benzile desenate „Peanuts“, create de Charles

M. Schulz. Potrivit celor mai recente date de difuzare, din 2012, „Charlie Hebdo“ are un tiraj de 45.000 de exemplare. Preţul publicaţiei este de 3 euro.

Italia şi Spania, sub alertă teroristă

Italia, Spania şi Danemarca au intensificat măsurile de securitate ca reacţie la atacul terorist din Franţa şi la incidente similare petrecute în ultimele săptămâni în Canada şi Australia. Potrivit Reuters, sediul grupului media RPT Prisa din Madrid a fost evacuat după ce a fost primit un pachet suspect. Prisa deţine şi publicaţia „El Pais“. 

Măsuri sporite de securitate au fost adoptate şi în Italia, iar ministrul de Interne, Angelino Alfano, urma

să aibă o reuniune cu şefii serviciilor de securitate. Autorităţile italiene au dat asigurări că nu există informaţii privind riscuri teroriste specifice. Securitatea a fost sporită miercuri la sediul publicaţiei daneze „Jyllands-Posten“, care a publicat în 2005 caricaturi cu profetul Mahomed. „Jyllands-Posten“ şi-a informat salariaţii că măsurile pentru protejarea lor au fost întărite, de o manieră care nu a fost precizată.

„Urmărim îndeaproape situaţia de după atacul îndreptat împotriva publicaţiei satirice franceze „Charlie Hebdo“, şi care a făcut 12 morţi“, a subliniat conducerea revistei daneze într-un comunicat. „Jyllands-Posten“ a devenit celebră în întreaga lume după ce a publicat, în septembrie 2005, 12 caricaturi cu profetul Mahomed, provocând violente manifestaţii de protest în mai multe ţări musulmane.

Acele desene au fost reproduse de „Charlie Hebdo“ câteva luni mai târziu. Kurt Westergaard, autorul acelor caricaturi extrem de controversate, a scăpat unei tentative de asasinat care a avut loc la domiciliul său în 2010. Serviciile de securitate daneze, PET, au anunţat că menţin nivelul de vigilenţă în faţa atacurilor teroriste. „Pentru moment, situaţia nu justifică modificări în evaluarea ameninţării teroriste împotriva Danemarcei “, a subliniat PET într-un comunicat.

Reacţii atentat Franţa

Comisia Europeană, SUA, Germania, Spania şi Marea Britanie au condamnat miercuri cu fermitate atentatul terorist de la Paris, asupra sediului publicaţiei franceze de satiră „Charlie Hebdo“la Paris, soldat cu 12 morţi, relatează France Presse. 

„Casă Albă este solidară cu familiile celor care au fost ucişi şi răniţi în acest atac“, a declarat Josh Earnest, purtător de cuvânt al preşedintelui american Barack Obama, citat de postul MSNBC. „ SUA sunt pregătite să colaboreze cu autorităţile franceze pentru a le ajuta să desfăşoare ancheta“, a adăugat Josh Earnest. 

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a condamnat la rândul său atentatul de la Paris,  considerându-l „un act intolerabil, o barbarie“. Cancelarul german Angela Merkel a condamnat la rândul său atacul, considerându-l un „atentat abominabil“. Premierul britanic David Cameron a declarat că atacul este unul „revoltător“ şi şi-a exprimat solidaritatea cu Franţa în lupta împotriva terorismului. Preşedintele României, Klaus Johannis, şi premierul român Victor Ponta, s-au declarat profund şocaţi, condamnând atacul terorist. 

Preşedintele Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, Manfred Weber, a apreciat că atacul terorist împotriva „Charlie Hebdo“ este un atac împotriva libertăţii presei şi libertăţii de exprimare. „Nicio religie sau convingere politică nu poate justifica crima! Europa trebuie fie unită în lupta împotriva terorismului pentru a-şi proteja cetăţenii şi modelul european al societăţii. Suntem ferm de partea Franţei în lupta împotriva terorismului“, se mai menţionează în comunicatul grupului popularilor europeni. 

[<a href="//storify.com/julierosu/atentat-terorist-la-paris" target="_blank">View the story "Atentat terorist la Charlie Hebdo în Paris. Cel puţin 10 jurnalişti şi 2 poliţişti au murit" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite