Atentat la Nisa. Suspectul ucis era cunoscut forţelor de ordine pentru infracţiuni mici, nu era sub observaţie pentru terorism VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suspectul ucis după atacul de la Nisa, soldat cu 84 de morţi, era cunoscut forţelor de ordine pentru infracţiuni mici înainte de masacru şi nu era suspect de terorism, relatează Le Parisien. Holland a prelungit cu trei luni starea de urgenţă.

Născut în Franţa, în 1985, bărbatul nu era urmărit de serviciile de securitate sub suspiciune de extremism.

Cartea sa de identitate a fost găsită în camion. Autorul atacului, identificat datorită amprentelor digitale, ce îi aparţin persoanei al cărei permis de conducere a fost găsit în camion, are un cazier lung, care include jaf armat, violenţe conjugale şi ameninţări.

Autorităţile au recuperat din vehiculul cu care a ucis 84 de oameni permisul de conducere, un card bancar şi un telefon mobil.  

În plus, anchetatorii l-au identificat pe camerele de supraveghere în timp ce se urca în camion, la câţiva kilometri distanţă de locul atacului.

Potrivit primelor informaţii, autorul masacrului a forţat gardul metalic care înconjura perimetrul de securitate din jurul Promenade des Anglais, pentru a ajunge în zona unde se afla mulţimea care urmărea focurile de artificii.

Presa franceză nu a anunţat deocamdată numele acestuia, dar a precizat că vehiculul cu care a comis masacrul, un camion de 16 tone, era închiriat.

Sectiunea antiteroristă a parchetului de la Paris a anunţat că a preluat ancheta asupra camionului care a ucis cel putin 84 de persoane joi seara la Nisa.

Şoferul camionului, care a intrat în mulţime de Ziua Franţei, făcând 84 de morţi şi zeci de răniţi, a tras de mai multe ori cu un pistol înainte de a fi împuşcat mortal de poliţie, potrivit unor surse apropiate anchetatorilor.

Camionul a lovit grupul de oameni cu viteza de 60-70 km/h pe o distanţă de circa doi kilometri, trecând peste sute de persoane. Cadavrele picau ca popicele în faţa camionului, a declarat pentru Le Monde un martor. 

Conform unor surse, vehiculul avea 16 tone, cu lungimea de 10 metri, iar şoferul a fost împuşcat mortal de forţele de ordine. Serviciile de securitate au tras mii de gloanţe în încercarea de a opri vehiculul.

Suspectul atacului care a avut loc la Nisa în seara de 14 iulie era singur la bordul camionului . Anchetatorii analizează imaginie filmate de camerele de supraveghere pentru a vedea de unde a plecat vehiculul.

Un martor al atacului a declarat pentru ITV News că pe promenada din Nisa nu a existat niciun dispozitiv de securitate înaintea atacului. 

 „Nu exista nici un dispozitiv de securitate şi le-a luat pompierilor aproape o jumătate de oră pentru a ajunge la faţa locului”, a spus bărbatul.

“Camionul se afla pe promenadă şi apoi au împuşcat şoferul. Camionul urcat pe bordură, a accelerat către mulţime şi  i-a călcat pe toţi cei din drum”, a adăugat el.

Alţi martori au spus că au văzut camionul înainte de atac, făcând manevre care li s-au părut dubioase.

„Direcţia antiteroristă a Parchetului General a preluat ancheta în cazul atacului comis la Nisa“, informează publicaţia L'Express. „Ancheta vizează asasinat în formă multiplă şi tentative de asasinat coordonate de o organizaţie teroristă“, a comunicat instituţia, precizând că la investigaţii vor participa agenţii Direcţiei Generale pentru Securitate şi Informaţii (DGSI) şi Direcţia pentru Combaterea Terorismului (SDAT).

image

Starea de urgenţă prelungită cu 3 luni, Franţa îşi "întăreşte acţiunea în Siria şi Irak"

Preşedintele francez, François Hollande, a anunţat vineri prelungirea cu trei luni a stării de urgenţă, care urma să fie ridicată la 26 iulie, după atentatul sângeros de la Nisa (sud-est) care a ucis cel puţin 80 de persoane, şi a dat asigurări că ţara sa îşi va "întări" "acţiunea în Irak şi Siria", transmite AFP. 

"Am hotărât ca starea de urgenţă, care urma să ia sfârşit la 26 iulie, să fie prelungită cu trei luni", a declarat François Hollande într-o alocuţiune televizată. "Un proiect de lege ca fi supus parlamentului până săptămâna viitoare", a precizat el.

"Nimic nu ne va face să cedăm în voinţa noastră de a lupta împotriva terorismului şi ne vom întări acţiunile în Siria şi Irak. Vom continua să îi lovim pe cei care ne atacă pe teritoriul nostru, în simbolurile lor", a subliniat pe de altă parte preşedintele francez.

Cu ocazia interviului de la 14 iulie, cu câteva ore mai devreme, preşedintele confirmase intenţia sa iniţială de a nu prelungi starea de urgenţă dincolo de 26 iulie. 

Preşedintele francez Francois Hollande şi-a anunţat decizia de a apela la rezervişti pentru a asigura protecţia teritoriului după atentat.

"Am decis să fac apel la rezerva operaţională, adică la toţi cei care au fost la un moment dat sub drapelul militar sau în efectivele jandarmeriei pentru a veni în ajutorul efectivelor de poliţişti şi de jandarmi", a spus el într-o alocuţiune televizată, evocând posibilitatea de a-i utiliza pentru "controlul frontierelor". 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite