Atentat cu „bombă biologică“ dejucat în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile germane au anunţat miercuri că au dejucat un atentat „cu bombă biologică“ după arestarea unui tunisian la Köln săptămâna trecută, transmite afp.com.

„Au existat pregătiri concrete pentru a comite o astfel de acţiune, cu un fel de armă biologică, şi este vorba despre ceva fără precedent în Germania“ , a declarat şeful poliţiei judiciare germane Holger Münch la postul de radio regional RBB.

Potrivit lui, „percheziţiile au arătat că suspectul produsese deja ricină“, cea mai violentă otravă de origine vegetală cunoscută în prezent. Ricina, de 6.000 de ori mai puternică decât cianura, este mortală dacă este ingerată, inhalată sau injectată. Împotriva sa nu există antidot.

Legături cu jihadiştii

Totodată, anchetatorii dispun de elemente care duc spre legături ale suspectului cu organizaţia jihadistă Statul Islamic, a adăugat Münch, fără a oferi însă alte precizări.

Potrivit agenţiei germane de presă dpa, suspectul, prezentat drept Sief Allah H., ar fi frecventat medii islamiste în ţara sa de origine. 

Săptămâna trecută, poliţia germană a anunţat arestarea de către forţele speciale a unui tunisian în vârstă de 29 de ani la Köln, după ce a descoperit în apartamentul acestuia ricină.

Dacă la început a fost vorba despre o bănuială, acum anchetatorii sunt convinşi că acesta intenţiona să fabrice o bombă biologică pe bază de ricină.

„Am găsit un număr foarte mare de seminţe de ricin, ce permiteau producerea“ otrăvii, a afirmat Münch, adăugând că au fost găsite şi „diverse alte ustensile necesare fabricării unui exploziv“.

Potrivit parchetului antiterorist german, în total au fost confiscate o mie de seminţe de ricin.

Obiectivul vizat de acest plan de atentat nu a fost determinat deocamdată şi nici nu este clar dacă suspectul ar fi urmat să fie ajutat de alte persoane pentru a-şi materializa intenţia. 

Atentat dejucat cu ajutor extern

La rândul său, şeful serviciilor de informaţii interne, Hans-Georg Maaßen, a explicat că această arestare a fost posibilă „graţie unei cooperări între serviciile de informaţii naţionale şi internaţionale“.

Potrivit presei germane, Agenţia Centrală de Informaţii din SUA (CIA) a avertizat săptămâna trecută Germania, după ce a identificat achiziţii pe internet de substanţe care ar fi putut servi fabricării bombei de către suspect.

Căsătorit cu femeie de naţionalitate germană, care a fost reţinută pentru scurt timp marţea trecută, suspectul a ajuns în Germania prin procedura reîntregirii familiei, conform dpa. 

El intrase în atenţia autorităţilor în urmă cu „câteva luni“ şi a fost supravegheat. 

Pericolul nu a trecut

Germania este în alertă ca urmare a mai multor atacuri comise în ţară în ultimii ani, iar poliţia a clasat 770 de persoane ca fiind potenţial periculoase. 

Slăbirea grupării teroriste Statul Islamic, care a suferit pierderi grele în teren şi a fost izgonită din majoritatea teritoriilor pe care le cucerise în Irak şi Siria, face ca atentate precum cel din 13 noiembrue 2015 de la Paris sau cel din 22 martie 2016 de la Bruxelles să fie mai puţin probabile. 

Însă, chiar şi aşa, posibilitatea ca un astfel de atentat să fie comis nu este exclusă în totalitate, după cum a subliniat Holger Münch.

„Avem un număr crescut de persoane radicalizate şi trebuie să le avem în vizor“, a declarat el.

Cel mai grav atac comis în Germania este cel din decembrie 2016 comis de un tunisian în vârstă de 23 de ani - Anis Amri. 

Acesta a intrat cu un camion în mulţimea adunată la un târg de Crăciun din capitala Germaniei, Berlin. Atacul, soldat cu 12 morţi, a fost revendicat de gruparea Statul Islamic.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite