Zero respect pentru femei. Şefa CE, Ursula Von der Leyen, lăsată fără scaun la întâlnirea cu Erdogan VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şefa Comisiei Europene a rămas în picioare uitându-se uimită la preşedintele Consiliului European, Charles Michel şi la şeful statului turc, Recept Erdogan, care stateau pe scaune
Şefa Comisiei Europene a rămas în picioare uitându-se uimită la preşedintele Consiliului European, Charles Michel şi la şeful statului turc, Recept Erdogan, care stateau pe scaune

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a primit marţi la Ankara pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, însă în sala de întâlnire a avut loc un moment stânjenitor, pentru că şefa executivului comunitar, singura femeie dintre oficiali, nu a avut alocat un scaun alături de cei doi bărbaţi, scrie Washington Post.

În înregistrarea video cu întâlnirea celor trei lideri, se vede cum, după fotografiile oficiale, Michel şi Erdogan se aşază pe cele două scaune alocate, în timp ce Von der Leyen pare nesigură în legătură cu locul unde ar trebuie să se aşeze.

Şefa Comisiei Europene a rămas în picioare uitându-se la cei doi, făcând un gest cu mâna dreapta şi părând a spune un 'eh'.

În cele din urmă i s-a oferit un loc pe o canapea aflată la câţiva metri distanţă, vizavi de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, care ocupă un rang inferior în protocolul diplomatic obişnuit. "'Eh' este noul termen despre cum nu ar trebui să fie relaţia UE-Turcia", a scris pe Twitter eurodeputatul german Sergey Lagodinsky, preşedintele delegaţiei PE în Comisia parlamentară comună UE-Turcia. El şi-a însoţit postarea cu hashtag-uri precum 'daţi-i şi ei un loc' sau 'drepturile femeilor'.

O altă eurodeputată, olandeza Sophie in 't Veld, a reamintit că la întâlnirile dintre Erdogan şi precedenţii doi şefi ai UE, ambii bărbaţi, cei trei lideri au stat unul lângă altul, în scaune de acelaşi rang diplomatic.

"Nu a fost o coincidenţă. A fost deliberat", a scris ea pe Twitter, unde unii utilizatori au explicat totuşi incidentul mai degrabă prin nevoia de distanţare socială decât prin protocol.

"De ce nu a spus nimic preşedintele Consiliului European?", s-a întrebat eurodeputata.

Charles Michel şi Ursula von der Leyen i-au transmis lui Erdogan îngrijorările UE privind o încălcare a drepturilor omului în Turcia

Vizita liderilor UE la Ankara fusese deja criticată în sine, pentru că a venit la două săptămâni după ce Erdogan a retras Turcia din tratatul internaţional pentru prevenirea violenţei împotriva femeilor, cunoscut şi drept Convenţia de la Istanbul. Aliaţii lui Erdogan au spus că decizia nu înseamnă un regres în privinţa drepturilor femeilor.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fost ministru german al Apărării, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, fost premier belgian, sunt trataţi în mod obişnuit ca având acelaşi rang.  

Înainte de acest moment stânjenitor, cei trei lideri au stat de altfel împreună la fotografii, Von der Leyen în stânga lui Erdogan, iar Michel în dreapta, aceasta fiind reprezentarea standard a statutului lor. Numai apoi Von der Leyen s-a văzut lăsată la o parte, comentează Washington Post.

Acest video oficial al UE a fost filmat din spatele şefei CE, astfel că întregul moment este surprins din perspectiva sa.

După întâlnire, Von der Leyen nu a făcut nicio referire directă la incident, dar şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia drepturilor femeilor în Turcia.

"Sunt profund îngrijorată de faptul că Turcia s-a retras din Convenţia de la Istanbul", le-a spus ea jurnaliştilor.

Acest tratat este despre "protejarea femeilor şi copiilor împotriva violenţei. Iar (retragerea) este cu siguranţă un semnal prost în acest moment", a adăugat ea. 

Liderii Uniunii Europene (UE) aflaţi în vizită în Turcia pentru relansarea relaţiilor bilaterale şi-au exprimat marţi preocupările privind situaţia drepturilor omului în această ţară, în cadrul unei întrevederi cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, la Istanbul, relatează Reuters.

Într-o conferinţă de presă alături de preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European Charles Michel a declarat că a avut loc o discuţie "sinceră" cu preşedintele turc şi a subliniat că retragerea Turciei din pactul internaţional împotriva violenţei asupra femeilor creează grave îngrijorări.

"Statul de drept şi respectarea drepturilor fundamentale sunt valori esenţiale ale UE", a insistat Michel.

El a calificat totodată ca pozitivă detensionarea relaţiilor dintre Ankara şi Cipru referitor resursele energetice offshore.

La rândul ei, şefa executivului european a afirmat în aceeaşi conferinţă de presă că respectarea în continuare de către Ankara a pactului din 2016 privind migraţia va reprezenta "un gest major de bunăvoinţă", subliniind că "în scurt timp Comisia va face o propunere care să reflecte principii" cum sunt condiţii mai bune pentru refugiaţi şi angajamentul Turciei de a împiedica plecările ilegale.

Von der Leyen a asigurat că este "foarte angajată faţă de asigurarea continuităţii finanţării europene".

Preşedinta CE a insistat, de asemenea, că respectarea de către Ankara a drepturilor fundamentale şi a statului de drept sunt cruciale şi şi-a exprimat preocuparea faţă de decizia de luna trecută a Turciei de a se retrage din Convenţia de la Istanbul ce vizează protejarea femeilor în faţa violenţei.

În ciuda îngrijorărilor legate de situaţia statului de drept şi de reprimarea oponenţilor politici în Turcia în urma puciului eşuat din 2016, Uniunea Europeană şi Ankara rămân parteneri comerciali majori, cu interese de securitate comune.

Blocul comunitar cooperează cu Turcia şi pentru a stopa migraţia ilegală. În 2016, Turcia a promis că îşi va închide graniţele şi îi va lua înapoi pe migranţii ajunşi pe insulele greceşti, în schimbul a circa 6 miliarde de euro.

În ce priveşte controversata retragere a Ankarei din convenţia de la Istanbul, preşedintele Erdogan a menţionat pentru prima dată anul trecut intenţia de a retrage Turcia, în încercarea de a atrage de partea sa electoratul conservator, confruntat cu dificultăţi economice în creştere. Grupurile conservatoare şi islamiste i-au cerut şefului statului să renunţe la acest tratat care, în opinia lor, subminează valorile familiale "tradiţionale" prin apărarea egalităţii de gen şi "favorizează" comunitatea LGBT prin interzicerea discriminării în funcţie de orientarea sexuală.

Decretul de retragere, publicat în cele din urmă pe 20 martie, într-un context în care în ultimii zece ani cazurile de femicid s-au înmulţit în Turcia, a stârnit nemulţumirea organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului, precum şi critici din partea UE şi a Consiliului Europei, organizaţie din care Turcia face parte şi sub ale cărei auspicii guvernul turc a semnat acest tratat în 2011. Multe femei se tem că părăsirea acestei convenţii nu face altceva decât să deschidă porţile unei violenţe deja endemice în ţară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite