Atacuri antisemite în Franţa: un cimitir evreiesc din apropiere de Strasbourg a fost vandalizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Franţei la cimitirul evreiesc vandalizat FOTO APA-EFE
Preşedintele Franţei la cimitirul evreiesc vandalizat FOTO APA-EFE

Aproape 100 de morminte dintr-un cimitir evreiesc din apropierea graniţei franco-germane au fost profanate cu svastici, chiar înainte de manifestaţiile împotriva recentelor incidente antisemite din Franţa, relatează BBC.

Descoperirea a avut loc marţi, înainte de marşurile anunţate în peste 60 de oraşe franceze împotriva numărului tot mai mare de atacuri antisemite. Weekendul trecut poliţia a intervenit pentru a-l proteja pe filosoful Alain Finkielkraut  care ar fi fost hărţuit cu o serie de remarci antisemite de către un grup al vestelor galbene.

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a făcut o vizită la cimitirul din satul alsacian Quatzenheim în apropiere de  Strasbourg. Pietrele funerare au fost vandalizate cu simboluri naziste şi sloganuri antisemite.

Pe o piatră de mormânt apare numele unei grupări militante de extremă dreapta activă în anii 70 şi 80,  "Elsässischen Schwarzen Wolfe" („Lupii Negri Alsacieni”). În 1976, gruparea a incendiat muzeul Natzweiler-Struthof, un fost lagăr nazist.

Franţa are cea mai mare comunitate de evrei din Europa: un număr de aproximativ 550.000.

Manifestatii în Franta impotriva atacurilor antisemite 16 februarie 2019 FOTO EPA-EFE

FOTO EPA-EFE

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a condamnat atacul „şocant” al „antisemiţilor sălbatici”: „Fac apel la liderii francezi şi europeni să adopte o poziţie fermă împotriva antisemitismului. Este o molimă care ameninţă pe toată lumea, nu doar pe noi.”

Ministrul de interne francez Christophe Castaner a avertizat că antisemitismul „se răspândeşte ca otrava” în Franţa.

Statisticile publicate săptămâna trecută au arătat o creştere de 74%  a numărului de atacuri antisemite în Franţa de la 311 în 2017 la 541 în 2018.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite