Atacul de la Viena. Alte scăpări de securitate ies la iveală. Percheziţii în Germania la casele unor bărbaţi care s-au întâlnit cu atacatorul în Austria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE / Christian Bruna
FOTO EPA-EFE / Christian Bruna

Vineri poliţia germană a făcut percheziţii la casele a patru bărbaţi care s-au aflat în contact cu atacatorul din Viena ca parte a anchetei deschise de autorităţile austriece. Mai multe scăpări de securitate au ieşit la iveală în legătură cu incidentul de săptămâna trecută, tânărul islamist întâlnindu-se cu nişte suspecţi din Germania în luna în care a încercat să cumpere muniţie din Slovacia.

Şeful departamentului de contraterorism a demisionat după ce a ieşit la iveală că serviciile de informaţii din Slovacia au raportat că atacatorul încercase să cumpere muniţie din această ţară şi că au existat mai multe erori de transmitere alertei către poliţia austriacă.

Atacatorul din Viena, un tănăr de 20 de ani cu dublă cetăţenie, austriacă şi nord-macedoneană, s-a întâlnit  în iulie cu doi germani care se aflau sub observaţia autorităţilor. În aceeaşi lună atacatorul a încercat fără succes să cumpere muniţie din Slovacia şi serviciile de informaţii interne au fost informate, dar au apărut erori de raportare, drept urmare a fost deschisă o anchetă în acest caz. În plus, tânărul radicalizat, deportat în Austria de Turcia la graniţa cu Siria, fusese condamnat la 22 de luni de închisoare şi a fost eliberat mai devreme participând şi la un program de radicalizare.

Ministrul austriac de interne Karl Nehammer a vorbi de „greşeli evidente şi în viziunea noastră intolerabile”.

O moschee şi o asociaţie a moscheilor din Ottakring şi Meidling au fost închise pentru că au contribuit la radicalizarea tânărului, dar şi pentru legături cu militanţi islamişti.

Vineri poliţia germană a percheziţionat case din Kassel (Hesse), Osnabrück (Saxonia Inferioară) şi Pinneberg în apropiere de Hamburg aparţinând a patru bărbaţi suspectaţi a se fi aflat în legătură cu atacatorul.

Deşi nu sunt consideraţi suspecţi în atac, doi dintre ei s-ar fi întâlnit în iulie cu atacatorul, ei fiind descrişi de Germania ca fiind de pe „scena islamistă”. Au existat mai multe astfel de întâlniri între ei, iar unul din ei a fost cazat la atacator acasă, potrivit agenţiei germane dpa, citată de BBC. Celălalt a locuit la familia tânărului islamist la Viena şi a încercat fără succes să ajungă în Siria.

Ministrul german de interne a evidenţiat o conexiune în Germania implicând bărbaţi care erau „monitorizaţi permament”.

Şeful poliţiei din Viena a precizat că vizitatorii din Germania erau supravegheaţi de serviciile interne de informaţii vieneze şi de către agenţia pentru contraterorism pentru omologii lor germani, dar nu s-a intervenit în niciun fel. 

Acele întâlniri şi tentativa eşuată de cumpărare a a muniţiei „ar fi putut avea un alt rezultat în privinţa evaluării ameninţării venite din partea criminalului”, a declarat şeful poliţiei.

 

Raiduri plănuite de poliţie în preajma atacului

Ministrul austriac de interne nu a dorit să comenteze relatări potrivit cărora forţele de securitate plănuiau o operaţiune contrateroristă de amploare cu doar câteva ore înainte de atac.

Aşa-numita „Operaţiune Ramses” urma să fie demarată marţi, la ora 3 dimineaţa, cu raiduri la casele persoanelor cunoscute atacatorului, dar informaţii despre percheziţii ar fi fost transmise de un interpret. 

Luni la ora 8 seara, atacatorul a ucis patru persoane şi a rănit alte 23 după ce a tras la întâmplare 9 minute îniante de a fi împuşcat de poliţie.

8 persoane sunt în custodia autorităţilor de la Viena după atac şi alte două au fost reţinute de autorităţile elveţiene. Austria colaborează şi cu alte ţări, fiind vorba de persoane cu dublă cetăţenie. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite